Haberler

Çerkez Sürgününün 151. Yılı

Çerkes Dernekleri Federasyonu üyeleri, Çerkez sürgününün 151. yılı dolayısıyla Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Çerkes Dernekleri Federasyonu üyeleri, Çerkez sürgününün 151. yılı dolayısıyla Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Federasyon üyeleri, Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864'de Kuzey Kafkasya'dan sürgün edilirken ölen Çerkezleri anmak için Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda toplandı.

Burada bir süre flama ve bayraklar açarak sloganlar atan gruptakiler, kortej eşliğinde Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti.

"Soykırımın hesabı sorulacak", "Çerkezya Rus toprağı olmayacak", "Soykırım insanlık suçudur", "Yaşasın Çerkezya direnişi", "Katil Rusya Çerkezyadan defol" sloganları atan grup, büyük bir Çerkez bayrağı da açtı.

Çevik kuvvet polislerinin önlem aldığı Rusya Konsolosluğu önüne gelen Çerkezler burada basın açıklaması yaptı.

Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, 151 yıl önceki olayların intikamını almak gibi bir maceranın peşinde olmadıklarını söyledi. Sadece tehdit altına girmiş ulusal varlıklarını devam ettirecekleri şartların sağlanmasını ve güvence altına alınmasını istediklerini belirten Baş, şöyle devam etti:

"Bunun, bu duruma düşmemizin baş müsebbibi olan ve hala topraklarımızı elinde bulunduran Çarlık Rusyası'nın bugünkü hukuki mirasçısı konumundaki Rusya Federasyonu'nun görevi olduğuna inanıyoruz ancak görülen o ki, Rusya Federasyonu yöneticileri henüz bu olgunluğa erişebilmiş değil. Moskova yönetimi, Kafkasya'yı istikrarsızlaştıran politikayı özellikle yürürlükte tutuyor. Bu suretle halkımızın en değerli evlatlarını katletmek için kendisine sürekli gerekçe üretiyor. Artık bu pis oyuna bir son vermenin zamanı geldi. Biz bu politikaların farkındayız ve tamamını reddediyoruz. Bunların sürdürülebilir politikalar olmadığı konusunda da Kremlin yöneticilerini uyarıyor ve bundan en kısa sürede vazgeçmelerini diliyoruz".

Çoğulcu Demokrasi Partisi Kurucu Başkanı Kenan Kaplan ise Çerkez ulusunun ana vatanında anadiliyle kültürüyle etnik kimliğiyle ve inancıyla yaşayabilmek için Çarlık Rusyası ile mücadele ettiğini, bu nedenle soykırım ve sürgüne maruz kaldığını söyledi.

Çerkez ulusunun dilinden, kültüründen, kimliğinden, inancından soyunmayı kabul etmediğini ve bu yüzden bu acıları yaşadığını aktaran Kaplan, "Çerkezler, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde diliyle kültürüyle kimliğiyle eşit bir halk olarak yaşamak istemektedir. Çerkezler, bunun için gereken tüm bedelleri de Balkanlar'da, Çanakkale'de, Sarıkamış'ta, Milli Mücadele'de ödemiş, ülkenin kuruluşuna öncülük etmiştir" şeklinde konuştu.

Anma programında, küçük bir kız Çerkezce şiir okudu ve ardından sunucu İshak Akbay da akordiyon eşliğinde, sürgünü anlatan Çerkezce bir şiir seslendirdi.

Gruptakiler, programın sonunda Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Kaynak: AA / Güncel

Galatasaray Meydanı Kafkasya İstanbul Beyoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title