Haberler

Çerkes Sürgününün 152. Yılı

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği üyeleri, Çerkes sürgününün 152. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği üyeleri, Çerkes sürgününün 152. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

Cumhuriyet Meydanına toplana grup üyeleri, "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımını ve Sürgününü unutmadık, unutmayacağız", " Kafkasya'da barış, Anadolu'da birlik", "Biz bu topraklar için savaşırken Türkçe bilmiyorduk, bugün anadilimizi bilmiyoruz" yazılı pankartlarla yürüyüşe başladı.

İstasyon Caddesi üzerinde devam eden yürüyüş, 50. Yıl Kavşağı'nda son buldu. Buradan geri dönen grup üyeleri yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'nda tamamladı.

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Şahin, grup adına yaptığı açıklamada, Çerkes sürgününün 152. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Sürgünün 152. yılında bu yaşananları gündeme getirmekle intikam duygusu taşımıyor, adalet istiyoruz." dedi.

Şahin, Rusların, Kafkasya'nın işgalini tamamlamak için her türlü zorbalığı kullandığını belirterek, "Ruslar, dünyada ne kadar vahşet ve mezalim mevcut ise hepsini insanlığın ve tarihin gözü önünde yapmaktan ne çekindiler ne de utandılar. Katliamlar ve sürgünlerle dolu olan bu süreci Çerkesler olarak unutmadık, unutturmayacağız. Konunun muhatabı Rusya Federasyonu'na asla unutturmayacağız." ifadesini kullandı.

Kafkas-Rus savaşlarına katılan Rus komutan ve askerlerin bizzat sürgün ve soykırımı açıkça itiraf ettiklerini vurgulayan Şahin, "Çarlık Rusyası'nın uyguladığı katliamlar ve sürgün sonrası hayatta kalan Çerkeslerin torunları 40'ı aşkın ülkede anadilini, kimliklerini ve kültürlerini yaşatmak için var olma mücadelesi vermektedir." diye konuştu.

Şahin, Çerkes soykırımının tanınması isteyerek şunları kaydetti:

"Çerkes soykırımı ve sürgünün Türkiye başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmasını Çerkeslerin acılarının biraz olsun hafiflemesi adına talep ediyoruz. Çarlık Rusyası'nın uyguladığı Çerkes soykırımı mirasını günümüz Rusya Federasyonu kabul ve telafi etmeli, kendi kara tarihiyle yüzleşmeli, Çerkesler için adaleti sağlayacak her türlü somut adımı atmalıdır."

21 Mayıs'ın insanlığın utanç günü olduğunu ifade eden Şahin, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu İbrahim Şahin Kafkasya Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title