Haberler

Çerkes Ethem Mezarının Türkiye'ye Getirilmesi İçin 5 Bin İmza

Recep İSTEK/KAYSERİ, (DHA)

VATAN haini ilan edildikten sonra Ürdün'de yaşamını yitiren Çerkes Ethem'e, iade-i itibar verilmesi ve mezarının Türkiye'ye getirilmesi için yaklaşık 2 ay önce internette başlatılan kampanyada, 5 bin imza toplandı. Toplanan imzalar, TBMM Başkanlığı'na gönderildi.

Kayseri'de reklam ajansı bulunan ve 'uzunyayla.com' sitesinin sahibi Oğuz Berk, internette başlattıkları kampanya kapsamında, yaklaşık 2 ayda 5 bin imza topladıklarını söyledi. Vatan haini ilan edildikten sonra ülkesine dönmek için ne kadar istekli olduğunu belirten Çerkes Ethem hakkındaki gerçeklerin artık günyüzüne çıkması gerektiğini belirten Berk, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

''Bir zamanlar 'Kızıl Sultan' denilen Cihan İmparatoru Abdülhamit, asılarak idam edilen Adnan Menderes hakkındaki gerçekler yıllar sonra ortaya çıkmıştır. TBMM'nin, varlığını borçlu olduğu, mümtaz isimlerden Çerkes Ethem, hakkındaki gerçeklerin ortaya konulup, iade-i itibarının yapılarak, naaşının layık olduğu yere, defalarca ölümü göze alıp, bedenini siper ettiği topraklara getirilmesi, TBMM'nin borcudur. Çerkes Ethem hakkında TBMM'de komisyon kurulup, hakkındaki gerçeklerin gün yüzüne çıkartılmasını, iade-i itibarının yapılıp, naşının devlet töreni ile doğum yeri Bandırma'ya naklini istiyoruz.''

Kurtuluş Savaşı döneminin önemli isimlerinden Çerkes Ethem'in ihaneti olarak tarih kitaplarında anlatılan olayların çoğunun doğru olmadığını savunan Berk, şöyle dedi:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olarak, özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz en alttaki neferinden, en üstteki askerine, devlet adamına kadar, bu ülke için her şeyini ortaya koymuş tüm gazi ve şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz. Bir çok bilginin, o günün şartları ve iletişim imkanları çerçevesinde yanlış olduğu, yakın tarih yazarı tarihçi, bilim adamı, gazeteci ve aydın tarafından ifade edilmektedir. Söz konusu tarihçi ve aydınların görüşleri ekte sunulmuştur. İlişikte imzası bulunan 5 bin kişi adına sunuyoruz.''

KUTU

Çerkes Ethem kimdir?

KURTULUŞ Savaşı'nda Kuvayı Milliye döneminin çetecilerinden olan çerkez Ethem, 1885'TE Bandırma'da doğdu. Bandırma'nın Emre köyüne yerleşmiş Sapşığ Çerkez oymağından, Ali Bey'in beş oğlunun en küçüğüydü. Ağabeyleri, İlyas ve Nuri beyler, Rum eşkıyalarıyla çarpışırken öldü, Reşet ve Tevfik beyler ise 1901 ve 1902 yıllarında Harbiye'yi bitirerek subay oldu. Reşit Bey çeşitli cephelerde çarpıştı. 1919'da Meclisi Mebusan'a Saruhan Milletvekili olarak katıldı. Oradan Birinci TBMM'ye geçti.

Çerkez Ethem, evinden kaçarak Bakırköy Süvari Küçük Zabit Mektebi'ne girdi. Balkan Savaşı'nda Bulgar cephesinde yaralandı. Kıdem zammı ve madalya aldı. 1'inci Dünya Savaşı'nda Eşref Kuşçubaşı'nın yönettiği Pan Turanist Teşkilatı Mahsusa ile birlikte İran, Afganistan ve Irak'a yapılan akınlara katıldı. Yaralanarak savaş sonunda köyüne çekildi. 1919-1920 tarihleri arasında bir yıldan uzun bir süre Anadolu'da tek önemli vurucu güç olan Kuvayı Seyyare'yi kurdu ve yönetti. Düzenli ordunun kuruluşu döneminde, kayıt altına girmek istemeyerek hükümete başkaldırdıktan sonra, 1921 Ocak ayı ortalarında Yunanlılar'a sığındı. İzmir'e, oradan da Atina'ya gönderildi. Ankara İstiklal Mahkemesi'nin, ağabeyleri ve yakın adamlarıyla birlikte, Ethem Bey'in de gıyabında verdiği 9 Mayıs 1921 tarihli ve 573 sayılı karar ile 'Müsellahan takibi hükümet cürmünü irtikap ederek', düşman tarafına firarından dolayı idama mahkum oldu. Lozan Anlaşması'ndan sonra da 150'lik listeye dahil edildi. Bunun üzerine önce Mısır'a sonra da Ürdün'e giden Ethem Bey buradaki Kafkas göçmenleri arasında sessizce yaşadı. Kardeşlerinin aksine, 150'liklerin affından sonra da Türkiye'ye dönmedi. 1948 yılında Amman'da öldü ve bir Çerkes mezarlığına gömüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
title