Haberler

Çeribaşı"Dan Avrupa'ya Kiraz Ihracatı

Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çeribaşı köyünde, yaklaşık 11 yıl önce başlayan ve zamanla çevre köylerde de yaygınlaşan kiraz yetiştiriciliği köylüler için gelir kapısı oldu.

GÖKHAN ZOBAR - Edirne'nin Enez ilçesine bağlı Çeribaşı köyünde, yaklaşık 11 yıl önce başlayan ve zamanla çevre köylerde de yaygınlaşan kiraz yetiştiriciliği köylüler için gelir kapısı oldu.

Köyde, birkaç ağaçla başlayan kiraz üretimi, 500 dönümlük alanda 25 bin ağaca ulaştı. Köyde senede 400 ton kiraz üretimi yapılıyor.

Önceleri ayçiçeği ve buğday tarımı yaptıkları tarlalarına, kiraz ağacı diken üreticiler kazançlı çıktı.

Bir dönüm buğday hasadından elde edecekleri geliri bir kiraz ağacından toplanan mahsulden kazandıklarını ifade eden üreticiler, kiraz yetiştiriciliğinin katlanarak artacağını belirtiyor.

Çeribaşı'da üretilen yıllık 400 ton kirazın yaklaşık 300 tonu Avrupa'ya gönderilirken, geri kalan kısım iç pazarda tüketiliyor.

Hasat başladı

Başta Almanya, İngiltere ve Rusya olmak üzere 22 ülkeye ihraç edilen Çeribaşı kirazının hasadına başlandı.

Üreticiler, ırgatlarla beraber ağaçlardan kirazları toplamaya başladı. Tadı, renginin parlaklığı ve sertliği ile göz dolduran kiraz, diğer çeşitlerden ayrılıyor.

Gün boyu toplanan kirazlar, akşam saatinde köy meydanına gelen toptancılara satılıyor.

"Çeribaşı kirazı yurt dışından yoğun talep görüyor"

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Çeribaşı kirazının lezzeti, boyutu ve doğallığıyla yurt dışından yoğun talep gördüğünü söyledi.

Markalaşma sürecinde olan kirazın, Avrupalılar tarafından keşfedildiğini ifade eden Helvacıoğlu, şöyle devam etti:

"5 köyde 500 dönümlük bir alanda kiraz istihdamı oluşmuş durumda. Eskiden buğday ve ayçiçeği ekilen köyde artık kiraz yetiştiriliyor. 30 kalibre civarında olan kirazımız olağanüstü bir pazar sağladı. Başta İngiltere ve Rusya olmak üzere 22 Avrupa ülkesine bu kirazı gönderiyoruz. Çeribaşı'da adeta kiraz borsası oluştu. Üreticimiz memnun, istihdam yönünden çok güzel şeyler oluyor.

Her tarafa turfandan kiraz gönderiyoruz. Önceden 1 dönüm buğdaydan elde edilen gelirle bir kiraz ağacından kazanılan gelir aynı. Katma değeri, istihdamı ve alın terini burada görebiliyoruz. Köylülerimiz toprağa akıllarını koydu. Dönem artık, alın teri dönemi değil, akıl teri dönemi."

Çeribaşı kirazını, diğer kiraz çeşitlerinden ayıran pek çok yönü olduğunu anlatan Helvacıoğlu, "Kesinlikle doğal, halk arasında hormonsuz denilen, kendi bitkisel ortamında yetişen doğal bir kiraz. Lezzeti mükemmel. Zaten böyle olmasa o kadar Avrupa ülkesi ihraç eder mi?" dedi.

"Çeribaşı'dan çıkan kirazın kalitesi dünya pazarlarında bir numara olmaya aday"

Üretici Ahmet Karaca ise yaklaşık 11 yıl önce başladıkları çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ifade etti.

Geride kalan süre içinde kiraz yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını ve kalitesiyle öne çıktığını vurgulayan Karaca, "İddia ediyorum ki Çeribaşı köyünden çıkan kirazın kalitesi dünya pazarlarında bir numara olmaya aday. Lezzeti ve kalitesini bölgemizin hava sirkülasyonu ve mikro klimasından alıyor. Şu an birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyoruz. Yıllık 400 ton kiraz üretiminin yüzde 70'i yurt dışına ihraç ediliyor, kalanı da iç pazarda tüketiliyor." diye konuştu.

Kiraz toplama işinde çalışan Aleyna Koru ve Sinem Akıncı ise kiraz toplamanın çok zevkli olduğunu belirterek, aile ekonomilerine katkı sunduklarını söyledi.

Çeribaşı kirazını 6 yıldır yurt dışına ihraç eden firmanın yetkilisi Tayfun Acar da bölgede yetişen kirazın çok kaliteli olduğunu ve kısa süre içerisinde önemli bir pazar oluştuğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Enez Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title