Haberler

    Cepte Mülteci Vurgunu

    Güncelleme:

    Suriyeli mültecilerin cep telefonu ihtiyacı dolandırıcılara fırsat oldu.

    -

    Türkiye'de sayıları milyonları bulan Suriyeli mülteciler şimdi de telekom sektöründeki dolandırıcıların adresi oldu. Kimliği bulunmayan mültecilerin cep telefonu ve hat sahibi de olamamaları fırsatçılara yeni "iş" kapısı açtı. Bazı telefon bayileri, Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerini kullanarak 10 binlerce sahte yeni hat yarattı. Bu hatları 500 ila 1000 TL arasında fiyatlarla mültecilere pazarlayan şebeke, milyon dolarlık vurguna imza attı. Adına sahte hat açıldığını öğrenen vatandaşların savcılıklara başvurmasıyla ortaya çıkan vurgun için, dokuz savcı görevlendirildi.


    150 bin kart canlandı


    Sabah'ın ulaştığı belgelere göre mültecilere telefon ve hat sağlayan şebekenin merkezinde iki büyük cep telefonu operatörünün resmi bayileri yer alıyor. Bayiler operatörün kişisel veri ağına girerek öncelikle kullanılmadığı gerekçesiyle kapalı olarak görülen ön ödemeli kartları tekrar canlandırıyor. Müşterilerin tüm kimlik bilgilerine rahatlıkla ulaşan bayiler, bu hatlara yeniden hayat vermekle yetinmiyor. Bazı durumlarda bir kişi üzerine 20'ye yakın yeni hat açabiliyor. Üstelik bunun için şirketleri de kullanıyorlar. İddalara göre 150 binkart bu sayade aktifleşti.


    Robot kimlikler var


    Savcılığın elindeki bilgilere göre bazı bayiler işi bir adım daha ileri götürerek 'robot kimlik'leroluşturmuş. Bu yöntemle kişiler adına açılan hatlar internetten yapılan taramalarda görünmüyor.


    Pazarlama ekibi bile kurulmuş


    Bayilerin yasa dışı yollardan elde ettiği hatların satışı için ise özel bir satış ve pazarlama ekibi faaliyet gösteriyor. Savcıların ilk tespitlerine göre İstanbul'daki 18 noktadan üretilen hatlar 50'den fazla ile dağıtılıyor. Adına 12 hat açılan S.M'nin durumu ise çok daha vahim. Açılan hatlarla Suriye'den pos ve internet dolandırıcılığı yapılan vatandaşın evine binlerce dolarlık borç takipleri yağıyor.


    Bayiler gözden geçirilsin


    Konuyu yargıya taşıyan isimlerden biri de 26 yıldır telekominikasyon sektöründe faaliyet gösteren iş kadını Zahide Şen oldu. Bilişim alanındaki hukuki ve teknik yetersizliklere vurgu yapan Şen, gerçek ve tüzel kişilere ait özel bilgilerin maddi menfaat karşılığı üçüncü kişilerle paylaşıldığını belirtti. Şen şunları söyledi: "Bu konuya ilişkin gerekli araştırmaları yaparak bu durumların önüne geçmek, oluşan ve oluşabilecek her türlü riski ortadan kaldırmak için çalışıyorum. Yasal süreçler işliyor. Ancak bu bilgiler dolandırıcılık, özel ve resmi evrakta sahtecilik eylemlerinde kullanılarak vatandaşların mağdur edilmesi, kişi veya kurumun mağduriyete uğraması sonucunu doğuruyor. Bayiler gözden geçirilsin."


    İşte vurgunun teknolojisi!


    Operatör bayileri kapalı görünen hazır kartları tespit ediyor.


    Kartlar hat sahiplerinin haberi olmadan yeniden aktif hale getiriliyor.


    Bazı bayiler ise ellerindeki kimlikler sayesinde binlerce yeni hat açıyor.


    Açılan hatlar özel bir pazarlama ekibi tarafından 50 ile dağıtılıyor.


    Bu hatlar başta Suriyeli olmak üzere Türkiye'de yaşayan mültecilere 500 ile 1000 TL'den satılıyor.


    Metin Can - Sabah



    Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Türkiye Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title