Haberler

Cephanelik Patlaması Davası Hakimi: Sabotaj Tek Başına Olmaz, Örgüt Çerçevesinde Olur

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamayla ilgili tutuksuz sanıklar Kıdemli Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın yargılandıkları davanın görülmesine Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti...

Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposundaki patlamayla ilgili tutuksuz sanıklar Kıdemli Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın yargılandıkları davanın görülmesine Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Şehit yakınlarının avukatının patlamada sabotajın araştırılmasını istemesi üzerine mahkeme başkanı Hakim Binbaşı Ahmet Mithat Acar, "Sabotaj tek başına olmaz. Örgüt çerçevesinde olur. Örgüt suçlarına bakmaya yetkili olan özel yetkili cumhuriyet savcılarıdır. Özel yetkili cumhuriyet savcılıklarına başvurun" dedi.

Geçen yıl 5 Eylül'de Afyonkarahisar'da meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu askeri mühimmat deposundaki patlamayla ilgili olarak, olay tarihinde Afyonkarahisar 500'üncü İstikam Ana Depo Komutanlığı 4'üncü Mühimmat Bölge Komutanı 51 yaşındaki Kıdemli Albay Veysel Özbay, Bölük Komutanı Binbaşı 44 yaşındaki Ali Duran ve Üsteğmen 31 yaşındaki Tarık Aydın'ın sanık olarak yargılandığı davanın dün sabah başlayan ve akşam saatlerinde ara verilen dördüncü duruşmasına bugün devam edildi. Sabah saatlerinde başlayan ve yaklaşık 7 saat süren duruşmada dava dosyasında bulunan belge, rapor ve dilekçeler tek tek okundu.

ÖRGÜT SUÇLARINA BAKMA ÖZEL YETKİLİ SAVCILARDIR

Şehit yakını avukatlarından Altan Ulutaş, patlamanın sabotaj sonucu meydana geldiğini iddia ederek bu konunun araştırılmasını istedi. Askeri Mahkeme Başkanı Hakim Binbaşı Ahmet Mithat Acar avukat Ulutaş'a, "Sabotaj tek başına olmaz. Örgüt çerçevesinde olur. Örgüt suçlarına bakmaya yetkili olan özel yetkili cumhuriyet savcılarıdır. Özel yetkili cumhuriyet savcılıklarına başvurun" dedi.

Mahkeme heyeti okunan belge, rapor ve dilekçelerle ilgili şehit yakınlarına ve avukatlarına her hangi bir diyeceklerinin olup- olmadığını sordu. Avukatlar olay yerinde detaylı bilirkişi incelemesinin yapılmasını istedi.

AVUKATA TEPKİ GÖSTERDİLER

Şehit yakınlarının avukatları, sanıklardan Binbaşı Ali Duran'ın avukatı Gürkan Aydoğan Yolyapan'ın önceki duruşmada mahkemeye sunduğu dilekçenin okunmasını istedi. Mahkeme heyeti isteği kabul ederek 5 sayfalık dilekçeyi okudu. Avukat Yolyapan'ın dilekçesinde patlamada şehit astsubaylar Murat Düger ve Bedri Naim'in görevlerini iyi yapmaması nedeniyle patlamanın sorumlusu olduklarını öne sürmesine şehit yakınları tepki gösterdi.

Düğer ve Naim'in yakınları "Siz nasıl bizim çocuklarımızdan şehit değilmiş gibi bahsediyorsunuz? Bize devlet tarafından şehit beratı verildi. Onlar suçluysa o zaman diğer 23 şehidi de suçlayın madem" dedi.

ÜSTEĞMEN DİĞER SANIKLARI SUÇLADI

Sanıklardan Albay Veysel Özbay ile Binbaşı Ali Duran bugünkü duruşmada okunan dilekçeler ile sunulan belgelerdeki aleyhlerine olanları kabul etmediklerini belirtti. Sanık Üsteğmen Tuncay Aydın ise diğer sanıklar albay Özbay ve binbaşı Duran'ın daha önceki duruşmalarda verdikleri beyanlarının gerçekle bir ilgisinin olmadığı öne sürerek "Bunların ve avukatlarının beyanları gerçek dışıdır" dedi.

SAVCI İLE TARTIŞMA

Duruşmaya belirli aralıklarla ihtiyaç molaları verildi. Son olarak akşam saatlerinde duruşmaya 10 dakikalık ara verildiğinde salon boşaltılırken bir şehit yakını, "Duruşmada herkes uyudu" dedi. İddialara göre bu sözleri duyan duruşmanın askeri savcısı Albay, görevliler aracılığı ile bir grup şehit yakınını odasına çağırdı.

Savcının odasına girip kısa süre sonra çıkan şehit yakınları koridorda yüksek sesle, "Bizi nasıl odasına çağırır da hakaret eder? Biz gördüğümüzü söyledik. Herkes uyuyordu. O da uyukluyordu. Yanındaki hakim de bunu fark ettiğinde hemen kendini toparlayıp not alıyormuş gibi yaptı" dedi.

DURUŞMAYA YARINA KADAR ARA VERİLDİ

Askeri Mahkeme heyeti, daha önce talimatlarla alınan tanık ifadelerinin okunması için duruşmaya yarın saat 10.00'a kadar ara verdi. - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tuncay Aydın Veysel Özbay Eskişehir Ali Duran Politika Güncel Haberler

title