Haberler

Cep Telefonu Alan, Devletin Yanlışıyla Fazla Paramı Ödüyor

Güncelleme:

2016'da cep telefonlarının ÖTV'si 160 TL oldu. Yasaya göre 40 liradan az olamıyor Bakanlar Kurulu'da 3 kat artırabiliyor. Vergi uzmanlarının aradaki 40 liranın neden alındığını sorguluyor.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere cep telefonundan alınan 120 liralık verginin 160 liraya çıkarılması yeni bir tartışma başlattı. Cep telefonundan alınan verginin yasal dayanağı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yasasının geçici 6. maddesinde, 40 liralık vergi tutarının Bakanlar Kurulu tarafından sıfıra kadar indirilebileceği, 3 katına kadar artırılabileceğine yönelik hüküm bulunuyor. Vergi uzmanları, verginin aslı 40 liraysa 3 katına kadar artırılması halinde alınabilecek verginin en fazla 120 lira olması gerektiğini belirtiyorlar. Maliye uzmanları ise sınırın aşılmadığını, 3 katlık sınırın 120 liraya denk geldiğini ve 40 liranın üstüne eklenebildiğini söylediler.

40 LİRA İLE BAŞLADI

Cep telefonlarının ithalinde yüzde 25 oranında ÖTV alınıyor. Ancak düşük fiyattan satılan cep telefonlarından daha fazla vergi tahsil etmek amacıyla 2009 yılında bir yasa değişikliği yapıldı ve yüzde 25'e göre hesaplanan verginin 40 liradan az olamayacağı hükmü getirildi. Buna göre, 100 liralık bir cep telefonun vergisi yüzde 25'lik orana göre 25 lira olması gerekirken, bunun 40 lira olarak tahsil edilmesi sağlandı. 40 liralık tutar 2010 yılında 50 liraya, 2011 yılında 100 liraya çıkarıldı. 2015 yılının başında 120 liraya yükseltilen vergi tutarı, 2016 yılının başında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 160 liraya yükseltildi. Bu durumda 640 liranın altında satılan her telefon için 160 lira asgari vergi ödenmek zorunda. 500 liralık bir telefonun yüzde 25'lik vergisi 125 liraya denk geliyor. Ancak Maliye asgari bir tutar da belirlediği için ödenecek vergi 160 liraya çıkıyor.

YASADA 3 KATINA KADAR

ÖTV'nin Geçici 6'ncı maddesinde, "... numaralı malların karşısında gösterilen orana göre hesaplanan verginin, bu malların her bir adedi için 40 Türk Lirası'ndan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 40 Türk Lirası vergi alınır. Bakanlar Kurulu bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, üç katına kadar artırmaya yetkilidir" hükmü bulunuyor. Yasaya göre 40 liralık vergi tutarı en fazla 3 katına kadar artırılabiliyor.

KPMG Şirket Ortağı Emrah Akın, yasada yer alan düzenlemeye göre vergi tutarının 3 katının 120 liraya denk geldiğini belirterek, Maliye Bakanlığı'nın yorum farklılığından dolayı yetki aşımı yaptığını ileri sürdü. Akın, yasada, Bakanlar Kurulu'na verilen yetki kısmında da "3 katına kadar" ifadesi yer aldığı için 40 liranın en fazla 120 liraya kadar yükseltilebileceğini söyledi. Akın, eğer yasada, "3 kat daha" denilseydi tutarın 160 liraya çıkabileceğini belirterek, yetki aşımının bir "yokluk" durumu yarattığını dile getirdi. Maliye Bakanlığı'nın yasayı değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Akın, durumun iptali için Danıştay'a başvurulması gerektiğini söyledi.

ANAYASA'YA AYKIRI

Vergi Uzmanı Bumin Doğrusöz de, geçici 6'ncı maddede vergi tutarının 3 katına kadar artırma yetkisinin yer aldığını belirterek, "Verginin en fazla 120 lira olabileceğini gösteriyor. 120 liranın üstü yetki gasbı olur. Yürütmenin yasamaya ait bir yetkiyi kullanılması anlamına gelir. Anayasa'nın 73. maddesine aykırıdır. Yasada 3 katı daha artırılabileceğine ilişkin yetki verilseydi olurdu" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

konyalı:

gavurun yaptıgı butun cihazlara vergi zammı gelsin. almasın kimse. bizim kendi milli cihazlarımız var onları kullansınlar. vestel alsınlar. böylelikle vestelde kalkınır müslüman kardeşlerimize yardımcı olur. gavur malının iğnesine bile hayır dıyorum almayın.

3
17
yanıtYanıtla
cessase:

gonyalı iyi diyon da vestel de bir zahmet biraz daha iyi telefon yapsın bu biiiirrr, iki, fiyatını biraz ucuzlatsın, dandik vestel telefonu o paraya değmez. . . ayrıca vestelin de yarısı gavur malı. . . gavurdan parca toplayıp yerli montaj yapıyor, o da hic yoktan iyi hiç olmazsa işcilik yerli, paranın bir kısmı da yerli ameleye kalıyor

yanıt13
yanıt0
.....:

saraya bu kadar boş danışmanlar maaş alıyorlar saltanat yaşıyorlar bu koyun suruleri yuzunden kimse ağlamazsın arkadaş müstahaaksınız oy verirken düşünseyd, iniz

16
2
yanıtYanıtla
Doğrucu Dantalya:

Haram zıkkım olsun. Bir defaya mahsus diye koyup sürekli hale gelen deprem vergisi, petroldeki verginin vergisinin vegisi hepsi haram olsun. Burunlarından fitir fitir gelsin.

9
3
yanıtYanıtla
Osman Gazioğlu:

Kendi ana dilini anlamakta yetersiz olununca böyle anlamak ya da daha doğrusu anlamamak çok normal. . Bir şeyin vergisini '' 3 Katına kadar artırmak '' ile verigiyi '' 3 katına çıkarmak'' farklı anlama geliyor. Eğer vergi 40 lira ise, vergiyi 3 katına çıkarırsanız vergi 120 lira olacak demektir. Yok eğer vergiyi 3 kat artırırsanız : vergiyi 120 lira artırıyorsunuz demketir, yani bu durumda vergi, 40 120 = 160 TL olacak demektir.

4
2
yanıtYanıtla
Ertuğrul gazi:

Sen anlamış mısın şimdi. Doğru ilkokula bi daha oku gel . Nasıl bi yorumlama bu

yanıt0
yanıt0
ömer:

bu telefonlar yuva yıkıyor. bu telefonlarla erkek tavlayan birçok kız şapır şapır sulanıyo. duvarlara sürtünüyorlar artık.

1
5
yanıtYanıtla
maliyeci:

dar kotu taytı giyipte castık castık yürüyen kızlar yok mu hep tüm ahlaksızlık bunların başının altından kalkıyo

3
2
yanıtYanıtla
asd:

TR''den yaptirimlar hiçte iyi değil ben sürekli yurtdişindan alıyorum dahada telefonları tr de çift fiyat ödemenin anlamı yok :) bu şey tamamen saçmalıktan başka bişey değil bide pasaport bilgiler bilmem ne filan tamamen saçma gelen giden turistlere ne olacak yazık.

5
0
yanıtYanıtla
plutondan gelen uzaylı:

yahu gizli bir fona gidiyordur, fon hangi dernege aitse artık :)

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title