Haberler

Cep Telefonlarına Zam Geliyor

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal elektronik ürünlere gelecek ek vergi ile, "İthal cep telefonlarında fiyatların artması söz konusu olacak" dedi.

2014 Aralık ayında Vestel'le birlikte dört şirketin şikayeti üzerine cep telefonu ithalatında koruma önlemleri için soruşturma başlatan Ekonomi Bakanlığı, bu çalışmada son aşamaya geldi. Soruşturmanın "İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Mevzuat" çerçevesinde 9 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor. Bakanlık bu süreyi ihtiyaç olması halinde 6 ay daha uzatabiliyor. Soruşturma sürecinde artan ithalatın yerli üretimde bir zarara yol açıp açmadığı konusu değerlendirilecek. Mevzuatta bulunan şartların gerçekleştiğinin tespit edilmesi halinde ithalatta korunma önlemi uygulanabilecek. Mevzuat çerçevesinde korunma önlemi, gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar kısıtlaması, tarife kontenjanı veya bunların birlikte uygulanması seçenekleri hayata geçirilebiliyor.

FARKLI SEÇENEKLER MASADA

Soruşturma sonunda getirilecek ek vergi oranına Bakanlar Kurulu karar verecek. Ekonomi yönetiminin kademeli ya da tek seferlik ek vergi üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Buna göre getirilecek ek verginin ilk etapta yüksek tutulması, daha sonra ise düşürülmesi seçenekler arasında yer alıyor. Koruma önlemleri kapsamında getirilecek ek verginin yüzde 10'a kadar çıkabileceği ifade ediliyor. Zeybekci, en geç iki ay içinde bazı ürün gruplarına yönelik ithalat tedbirleri alacaklarını belirterek, "Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz" dedi.

FİYATLARDA ARTIŞ OLACAK

Bakanlık olarak ithalatın üzerinde önemli tedbirler alacaklarını söyleyen Zeybekci, şunları söyledi: "Yürütülen incelemeler, anti-damping soruşturmaları, ilave gümrük vergileri gibi önlemler paketlerinin hitap ettiği toplam ithalat grubu 35 milyar dolar civarına denk geliyor. Bu ithalat grubunu önemli şekilde takip ediyoruz. Gelecek bir, iki ay içerisinde içinde elektronik, kimyevi maddelerin olduğu çok önemli sektör grupları da özel tedbirle karşılaşacak. Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz."

KAYIP 6.4 MİLYAR DOLAR

Bölgedeki jeopolitik risklerin ekonomi üzerindeki etkilerini de anlatan Zeybekci, ihracatta Irak, Rusya ve Ukrayna kaynaklı 3.6 milyar dolarlık düşüş olduğunu belirtti. Müteahhitlikte ise Rusya ve Irak kaynaklı 280 milyon dolar, turizmde Rusya ve Ukrayna kaynaklı 810 milyon dolar ve bavul ticaretinde 1.7 milyar dolarlık düşüş olduğuna dikkat çeken Zeybekci, toplam kaybın 6.4 milyar dolar olduğunu kaydetti. Parite kaynaklı ihracat düşüşünün ilk 6 ayda 7.2 milyar dolara ulaştığını belirten Zeybekci, emtia fiyatları kaynaklı ihracat düşüşünün ise aynı dönemde 6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Zeybekci, "Cari açık 38 milyar dolara gerileyecek. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 5'e yaklaşacak. Cari açık Türkiye için yavaş yavaş önemli bir problem olmaktan çıkacak" görüşünü savundu. Zeybekci, 2015'te Türkiye'nin büyümesinde iç tüketimin ön planda olacağını belirterek, "İkinci çeyrekte ilk çeyreğe göre daha yüksek bir büyümeyle karşılaşılacak. İUhracatta aşağı gidiş yavaşlıyor. Temmuz'da daha iyi bir sonuçla karşılacağız" dedi.

PİYASALAR SEÇİM SEVMEZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, olası erken seçimin ekonomiye etkisinin sorulması üzerine "Piyasalar ve ekonomi seçimleri sevmez ama birşey de olmaz" dedi. Türkiye'nin demokraside, siyasette ve ekonomide belli bir olgunluğa eriştiğini belirten Zeybekci, şöyle konuştu: "Başbakanımız hiçbir ön şart olmaksızın 3 partiyle ilk görüşmelerini yapacak. Hangi koalisyon olursa Türkiye için iyi olur? Türk ekonomisi bir yılda üç seçim yaptı. Türkiye ekonomik anlamda güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. Koalisyon da bizim yeni siyasi hayatımızda yeni bir başlangıç noktası oldu. Bunun hangi partiyle yapılacağının konuşulmasının katkısı olacağını düşünmüyorum. 'Şu partiyle olursa daha iyi olur' demek, milli iradeyi dikkate almamak olur. Milli irade AK Parti'ye 'biriyle anlaş, bir partiyle uzlaş' dedi. AK Parti, hükümetin ana partisi olduğu sürece bugüne kadarki ekonomi politikalarımızda hiçbir değişikliğe müsaade etmeyecektir. Zaten görüşmelerde büyüme, istihdam, dış ticaret, bütçe, cari açık politikalarında ana mutabakatlar sağlandıktan sonra kiminle koalisyon kurulduğu önemli değil, Türkiye bir sıkıntı yaşamaz. Millet AK Parti'nin başkanlığında bir hükümet formülü üretti. Ben bunun kurulacağına inanıyorum. Olmaması durumunda da Türkiye bir yılda 3 seçim yaptı, bir seçim daha yaparsa bir şey mi olur? Piyasalar ve ekonomi seçimleri sevmez ama birşey de olmaz."

CEP TELEFONU

13 milyar TL
Türkiye'de satılan cep telefonlarının cirosu
200 milyon TL
Türkiye'de satılan yerli cep telefonu cirosu

12.8 milyar TL
Türkiye'de satılan ithat cep telefonu cirosu

BEYAZ EŞYA

8.3 milyar TL
Türkiye'de satılan beyaz eşyanın toplam cirosu
6.7 milyar TL
Türkiye'de satılan yerli beyaz eşyanın cirosu

1.6 milyar TL
Türkiye'de satılan ithal beyaz eşyanın cirosu

TELEVİZYON

5 milyar TL
Türkiye'de satılan TV'nin toplam cirosu
3.5 milyar TL
Türkiye'de satılan yerli TV'nin cirosu

1.5 milyar TL
Türkiye'de satılan ithal TV'nin cirosu

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR

2.1 milyar TL
Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarın toplam cirosu
650 milyon TL
Türkiye'de satılan yerli dizüstü bilgisayarın cirosu

1.4 milyar TL
Türkiye'de satılan ithal dizüstü bilgisayarın cirosu (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Ak Parti Türkiye Vestel Memur Alışveriş Teknoloji Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (41)

Fadime Can:

yerli malı kaliteli oldu da biz mi almadık. Yerli malı alacağız diye de kalitesiz ürün alamayız kimse kusura bakmasın yani.

31
2
yanıtYanıtla
YusuFB:

Asgari ücretle çalışıp 2000 TL lik telefon alan embesillere mani olun

27
2
yanıtYanıtla
bırak bu işleri:

evine vestel almışta ömrü üç yılmış e ben 8 yıldır kullanıyorum bişey yok sırf ben vestel kullanıyorum yerli alıyorum ama kaliteli değil demegojisi bırakın bu işleri

1
18
yanıtYanıtla
suskun:

lan bakan kayıp 6, 4 seviyesindeyse bu halkı bağlamaz elin gavuruna yardım edeceğize milletinize yardım edin

16
3
yanıtYanıtla
TopuzzzmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Hangi yerli malı? manisada sömürge imparatorluğunun ürettiği yerli malı mı. Asgari ücretle işçisini sömürenin geçerken ayağa kalkmadı için çalışanını kovanın ürettiği yerli malınımı kopyala yapıştır argenin ürettiği yerli malınımı. Yav he he

14
1
yanıtYanıtla
qweaWERA:

Vestel için yapılan şey evet. Ama evime aldığım VESTEL ürünlerinin tamamının ömrü 3 sene. Yerli malının böylesi yerin dibine batsın. Resmen çürüyo çürüyo !!!

13
2
yanıtYanıtla
...:

dünyanın en pahalı vergi biz ödüyoruz işte

13
0
yanıtYanıtla
yunus barut:

ulan siz bir ios sistemi yaptınızda siz bir iphone yaptınızda siz bir z3 s6 yaptınızda biz mi almadık yaptığınız telefon oyun yükleyince kasyrbe bu zam hiç bişeyi değiştirmeyecek insanlar yine iphone samsung sony almaya devam edecek ayrıca çok istiyosan ithale zamn yapacağına yerliye indirim yap

10
1
yanıtYanıtla
TAYFUN:

Vestel Casper : 1000 TLApple HP Lenovo Samsung : 3000 TLYinede yerli malı sokmam eve. . :)

9
2
yanıtYanıtla
RAGİ1907:

ALLAH BILDIGIBI YAPSIN SIZLER NE VERGIYMIS ARKADASSSS ZATEN ZAR ZOR ALIYORUZZZ YUHHH BEEEE

7
2
yanıtYanıtla
Tüm 41 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title