Haberler

Cengiz Çandar: "Yeni Aktörlerle Çözüm Süreci Yeniden Başlatılabilir"

Faruk ZABCI - LONDRA - DHA - Gazeteci Cengiz Çandar, CEFTUS'un ( Türkiye Çalışmaları Merkezi) davetlisi olarak geldiği Londra'da Kürt sorunu ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Britanya Parlamentosu'nda Liberal Demokrat Parti'li milletvekili Tom Brake'in ev sahipliği ve moderatörlük yaptığı toplantıda konuşan Çandar, daha önce 2011 yılında da, TESEV Vakfı için hazırladığı 'Dağdan İniş-PKK Nasıl Silah Bırakır Kürt Sorunu'nun Şiddetten Arındırılması' başlıklı raporunu anlatmak için yine Ceftus'un davetlisi olarak İngiltere'ye geldiğini hatırlatttı. Kürt sorununda müzakere sürecinin yerini şiddete terkettiğini ve çözüm sürecinin Cumhurbaşkanı'nın deyimi ile buzdolabına kaldırıldığını belirten Çandar, çatışmaların geçmişe oranla giderek arttığına ve kanlı hale geldiğine dikkat çekti. Suriye'de yaşananların Kürt sorununa uluslararası alandaki ilgiyi yükselttiğine de işaret eden Çandar, Rojava kantonunun Türkiye ve Suriye'deki Kürtler arasındaki bağı da güçlendirdiğini belirtti. Cengiz Çandar, bir süre öncesine kadar devam eden devlet ve Öcalan arasındaki müzakere sürecinin transparan olmadığını ve üçüncü tarafların gözlemlerine açık hale getirilmediğini de ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü 2013 yılındaki Gezi protestoları, AKP'nin müzakere sürecine üçüncü tarafların katılımının, sürecin uygulanabilirliğini olumsuz etkileyeceği iddiasını ileri sürmesine yol açtı. 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan gelişmeler AKP'nin Kürt sorununa seçim ve oy endeksli taktiksel bir tutum izlediğini gösteriyor. Bu tavır, çözüm süreci ile ilgili girişimlerin yürütülmesini engelliyor. Öte yandan barajı aşarak parlamentoya girme başarısı gösteren HDP, Tayyip Erdoğan'ın başkanlık hedefinin önündeki en önemli engel olarak duruyor. Erdoğan, Haziran seçimleri sonrası milliyetçi oyları konsolide etmek için PKK'ye karşı askeri yöntemleri devreye soktu. Daha uzlaşmaz ve sert bir tutum izliyor. Çözüm süreci hatalardan dolayı bir tarafa bırakılmış durumda.

Cengiz Çandar yoğun ilgi gören konuşmasında Kürt siyasi hareketinin Rusya ve Amerikan desteği ile giderek güçlendiğini kaydederken, bu özgüvenin PKK merkezli Kürt sorununu da etkileyeceğini vurguladı. Çandar, 1 Kasım'daki erken seçimlerde HDP'nin elde edeceği başarının, Kürt siyasetçilerin hükümette yer alması ve çözüm sürecinin daha geniş tabanlı bir zeminde yeniden hayata geçirilmesini sağlayabileceğini de savundu. YENİ AKTÖRLERLE ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN BAŞLATILABİLİR

Yeni oyun kuruculara ihtiyacımız var. Erken seçimden çıkacak sonuç ne olursa olsun yeni aktörlerle çözüm süreci yeniden başlatılabilir diyen Çandar, seçim sonuçlarına ilişkin olarak da AKP'nin alacağı oy oranının yüzde 40'ın altına düşmesi halinde yenilgi olarak görüleceği değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cengiz Çandar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title