Haberler

Cenevre'deki Suriye Görüşmeleri

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine rejim dışında 40'ın üzerinde Suriyeli grup ile yaklaşık 20 bölgesel ve uluslararası aktörün davet edildiğini ve bunlar arasında Suriye'ye komşu ülkeler, Güvenlik Konseyi üyeleri, siyasi ve askeri aktörler, Suriyeli kadınlar, kurbanlar, siviller, diasporalar ve dini liderler olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine rejim dışında 40'ın üzerinde Suriyeli grup ile yaklaşık 20 bölgesel ve uluslararası aktörün davet edildiğini ve bunlar arasında Suriye'ye komşu ülkeler, Güvenlik Konseyi üyeleri, siyasi ve askeri aktörler, Suriyeli kadınlar, kurbanlar, siviller, diasporalar ve dini liderler olduğunu ifade etti.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan de Mistura, Cenevre Bildirisi'nin hayata geçirmek için bugün istişarelere başlayacağını söyledi.

Cenevre Bildirisi'nin kabul edilmesinin ardından 3 yıl geçtiğine ve savaşın beşinci yılında krizin daha da büyüdüğüne dikkati çeken de Mistura, siyasi süreç için çabaların iki katına çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

De Mistura, Moskova görüşmelerinin ve Mısır'da yapılan görüşmenin faydalı olduğunu belirterek Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması için yeni bir girişimde bulunulması gerektiğini vurguladı.

Görüş ayrılıklarının kapatılması konusunda istekli olup olmadıklarını görmek için taraflarla istişarelerde bulunacaklarını belirten de Mistura, savaşın bir gün biteceğini ve o günü getirmenin de kendi sorumlulukları olduğunu söyledi.

Şiddeti azaltmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden de Mistura, "Halep'teki çatışmaları dondurmak istememizin amacı da buydu ancak şimdiye kadar işe yaramadı. Ama bu konu hala masada, taraflar ne zaman hazır olursa sadece Halep'te değil Suriye'de herhangi bir yerde de olabilir. Denemek görevimiz" dedi.

Bu görüşmelerden sonra yeni görüşmelerin yapılıp yapılmayacağına karar vermek için bütün taraflarla bire bir görüşeceklerini yineleyen de Mistura, davetiyelerin hem Suriyeli gruplara hem de bölgesel ve uluslararası aktörlere gönderildiğini belirtti.

Cenevre'deki görüşmelerin basına kapalı yapılacağını, istişarelerin üst düzey olmayacağını, gerekirse görüşmelerin uzatılabileceğini ve görüşmelere başka tarafların da katılabileceğini söyleyen de Mistura, "Haziran sonunda ise süreci değerlendireceğiz ve ne gibi adımlar atacağımıza karar vereceğiz. Denememe gibi bir lüksümüz yok" diye konuştu.

De Mistura "Bu aşamada görüşmelere, Suriye hükümetinin dışında 40'ın üzerinde Suriyeli grup ve  yaklaşık 20 bölgesel ve uluslararası aktör davet edildi ve bunlar arasında Suriye'ye komşu ülkeler, Güvenlik Konseyi üyeleri, siyasi ve askeri aktörler, Suriyeli kadınlar, kurbanlar, siviller, diasporalar ve dini liderler var" ifadesini kullandı.

İran ile nükleer görüşmelerin de haziran sonuna denk geldiği anımsatılarak İran ile nükleer görüşmelerde varılacak anlaşmanın Suriye'deki krizin çözümüne etkisi olup olmayacağı sorusuna de Mistura, "Sadece tesadüf" diye cevap verdi.

"İran bölgede önemli bir aktör"

Söyleyecek bir şeyi olan ve bölgede etkili bütün tarafların görüşmelere çağrılması gerektiğini belirten de Mistura, "İran tıpkı Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün gibi bölgede önemli bir aktör ve BM üyesi" dedi.

De Mistura, kendisinden önceki temsilciler Kofi Annan ve Ahdar el-İbrahimi'nin başarısız olmadığına ve ellerinden geleni yaptıklarına dikkati çekerek onlarla da istişarelerde bulunduğunu ve mümkün olduğunca bütün taraflarla görüşmesi yönünde onlardan tavsiye aldığını ifade etti.

Elçiler ve uzmanlar seviyesinde yapılacak görüşmelerin 5 ila 6 hafta sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler De Mistura Suriye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title