Haberler

Cemil Bayık: Bizimle Oyun Oynanmaması Gerekir

Güncelleme:

PKK'nın dağ kadrosu yöneticilerinden Cemil Bayık, geri çekilmenin yeniden başlamasının gelişmelere bağlı olduğunu belirterek, "Şimdi biz geri çekme yaparız veya yapmayız diye bir şey söyleyemem. Şunu açıkça kamuoyuna da söyledik: Kürt sorununun siyasal çözümü sürmezse, müzakere devam etmezse biz kuzeye bile çektiklerimizi getiririz. Hâlâ daha o düşüncedeyim. Bizimle, önderliğimizle, hareketimizle, halkımızla oyun oynanmaması gerekir. Bizim bütün çözüm yönündeki çabalarımıza, pozitif yaklaşımlarımıza negatif cevap verilmemesi gerekir. Verilirse tabii ki çektiklerimiz sokarız" dedi.

"BİZİMLE OYUN OYNAMAYIN"

Vatan gazetesinden Ruşen Çakır'a konuşan Bayık, gerillanın geri çekilmesinin yeniden başlayıp başlamayacağına ilişkin bir soruyu "Gelişmelere bağlı. Şimdi biz geri çekme yaparız veya yapmayız diye bir şey söyleyemem. Şunu açıkça kamuoyuna da söyledik: Kürt sorununun siyasal çözümü sürmezse, müzakere devam etmezse biz Kuzey'e bile çektiklerimizi getiririz. Hâlâ daha o düşüncedeyim. Bizimle, önderliğimizle, hareketimizle, halkımızla oyun oynanmaması gerekir. Bizim bütün çözüm yönündeki çabalarımıza, pozitif yaklaşımlarımıza negatif cevap verilmemesi gerekir. Verilirse tabii ki çektiklerimiz sokarız" dedi.

"APO, TOPLUMU DAHA FAZLA ÇÖZÜME HAZIRLAYABİLİR"

AK Parti hükümetinin Kürt hareketine karşı cevapsız kalmasının kendileri için negatif bir cevap anlamını taşıdığını da belirten Bayık, "Sen bu kadar pozitif düşüneceksin, zorluklarını ona karşı kullanmayacaksın, sorumlu davranacaksın, tek taraflı çözümü zorlayacaksın bunun da varacağı bir sınır olur, ötesine varamaz ki. Dünyanın neresinde görülmüş tek taraflı sorunun çözüldüğü. Bir sorun varsa tarafları vardır. Sorunlar da taraflarıyla çözülür. Tek tarafla çözülmez. AKP'nin yaklaşımına bakalım: Sorun var diyor ve ben çözelim diyor. Bir tarafı ciddiye almadan yok sayarsan sorunu nasıl çözeceksin? Madem ki hükümet sorunu çözmek istiyor o zaman toplumu buna hazırlamalıdır. Eğer hazırlamak isterse hazırlar. Kaldı ki akil insanların sunduğu raporlarda da toplumun büyük kesimin çözümü istiyor. Hükümet çok rahat kamuoyunu hazırlayabilir. Biraz Apo'nun da koşullarını değiştirse Apo toplumu daha fazla çözüme hazırlayabilir. Bu konuda da bir değişikliğe gidilmiyor. Kendisi de bu konuda bir şey yapmıyor. Toplum da istiyor ama istemeyen kim oluyor? AKP oluyor, Erdoğan oluyor. Onun dışında sorunu engelleyen nedir? Tabii bir de uluslararası güçler var. Onların da hesabına gelmiyor" şeklinde konuştu.

"ULUSAL KONGRE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE BAĞLI"

Ulusal Kongre konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bayık, şu aşamada kongrenin gerçekleşmesinin Rojava'daki sorunların çözümüne bağlı olduğunu dile getirdi. Bayık, "Sen Rojava devrimini boğmaya çalışacaksın, oradaki devrimi yenilgiye götürmek için birçok güçle anlaşmalar yapacaksın sonra ulusal kongre diyeceksin. Ulusal kongreyi veya konferans geliştirmek için Rojava devrimine de, direnişine de, orada oluşan iradeye de saygılı yaklaşacaksın. Parçalamayacaksın. Cenevre'ye gitmez, ambargo uygulamaz. Saldırılar içerisinde yer almaz. Bütün bunları yapan biri nasıl ulusal kongreyi gerçekleştirecektir. Biz ulusal kongre ile Kürtler arasındaki sorunları çözmek istiyoruz" dedi.

"SURİYE HERKES İÇİN STRATEJİK"

Suriye konusunun tüm güçler için stratejik bir konu, bir nevi merkez olduğunu dile getiren Bayık, Suriye'de kazananın Ortadoğu'da yer edineceğini belirtti. Bayık şunları kaydetti: "Suriye bir nevi Ortadoğu'nun marketidir. Ortadoğu'da yürütülen çelişki ve çatışmaların merkezi konumundadır. Dikkat edilirse, El Kaide Suriye'yi kendisine merkez seçmiş durumda. Onun için dışarıdan bütün ülkelerden militanlarını getiriyor. Parayla değişik insanları getiriyor. Gücünü orada yoğunlaştırarak Suriye'yi ele geçirmek istiyor. Orayı merkez yapıp bütün Ortadoğu'da hâkim olmaya çalışıyor. Böyle bir strateji izliyor. Bilindiği gibi El Kaide Sünni İslamı benimsediğini söylüyor. Bir de Şii İslam var. Bu da Suriye'yi kendisine merkez olarak seçmiş durumda. Şii İslam da Suriye'de sonuç alarak Ortadoğu'da egemenliğini veya amaçlarını sürdürmek istiyor. Amerika ve Rusya, Türkiye ile Kürtler açısından da Suriye bir merkez. Şimdi Amerika Afganistan'dan başlayıp Tunus'la devam ettirdiği savaşı Suriye'de noktalandırmak istiyor. Çünkü Suriye Arap sahasındaki en son ülkedir. Orada çıkacak sonuçlara göre Ortadoğu'yu dizayn edecektir. Eğer Suriye'de sonuç alamazsa yürüttüğü savaş sonuçsuz kalacak, tersine dönecektir. Rusya açısında son kaledir zaten. Eğer Suriye'yi kaybederse Ortadoğu'da tüm çıkarlarını kaybedecektir. Türkiye açısından zaten bir merkez. Bugüne kadar Suriye politikası sonuçsuz kaldığı için bu sorunları yaşıyor. Yine Kürtler açısından da orası bir merkez. Kürtler'in orada kazanması veya kaybetmesi bütün Kürdistan'ı etkileyecektir. Zaten onun için Suriye'de bütün güçler çatışıyor."

"ÖCALAN FOTOĞRAFLARI TESADÜF DEĞİLDİR"

17 Aralık sürecinin başlamasının ardından Öcalan'ın fotoğraflarının servis edilmesinin bir rastlantı olup olmadığının sorulması üzerine ise Bayık, "Bu süreçte her şey oluyor. Tesadüf değil bunlar. Hadi bir tesadüf iki tesadüf ama bunun tesadüf olmadığı çok açık. Süreç ile bağlantılı bunlar. Türkiye siyasetinde Apo'nun, PKK'nın çok önemli bir aktör olduğunu herkes söylüyor. Dolayısıyla da bu gücü herkes kendi yanına almak ister. En azından mücadelesinde tarafsız kılmak ister. Bunun için elindeki bütün imkanları kullanabilirler" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Cemil Bayık Ak Parti Rojava Suriye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

erzurumlu Yusufokan.ast78@hotmail.com:

nasıl korktuk ya nasıl korktuk bir bilsen .. Asıl siz bizimle oynamayın..

34
25
yanıtYanıtla
KOKOelentra1974@hotmail.com:

SEN KİMSİN LAN İNLERDE YAŞAYAN YARATIK ÇOK ERKEKSEN ÇIKARSIN İNİNDEN ÖYLE KONUŞURSUN KENDİNİ FASULYEDEN ZANNEDEN ZAVALLI BEYİNSİZ

35
17
yanıtYanıtla
EDİ BESEseyfettin.cereyan@hotmail.com:

HER BİJİ

12
16
yanıtYanıtla
ALPASLANpala@hotmail.com:

GELSEN NE YAZAR? İNSANLIĞIN İDRAKİNİ TATMAYAN CÜCE İDRAK. FARE GİBİ ORTALIĞI KARIŞTIRMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YAPAMAZSIN..

7
8
yanıtYanıtla
ZEHRAadana.ankara@hotmail.com:

baş gerilla kck yürütme konseyi başkanı sayin cemil bayıkı kızdırmasınlar bence.... aksi halde klavye aslanları faşistler, süriyede kaçan türkmenler gibi memleketi terk zorunda kalırlar...

7
7
yanıtYanıtla
MAZLUM TÜRKLERCan_01_07@hotmail.com:

ULAN OYUNU SİZ YAPIYORSUNUZ ADMIN CANINI SIKMYIN SİZİN İŞİNİZE GELDİ EN ÇK BU ÇÖZÜM SÜRECİ HAKKARİDE YÜZLERCE KAYIP VERDİRİLDİ İNKAR ETMEYİN ŞİMDİ BU ARADA BİR DE SRİYE ROJAVA MSELSİ ÇIKTI ORAYA DA TAKVİYE GEREKTİ ÖRGÜTÜNÜZÜ ORAYA KAYDIRDINIZ E SİZİN MESELE BELLİ ÖZERK YAPI ANADİLDE EĞİTİM E BAŞKA SİZ RESMEN DİYORSUNUZ Kİ TÜRKİYE YE KENDİ ELİNİZLE ÜLKEYİ BÖLÜN ULAN BU KADAR KOLAY MI BU ÜLKEYİ BÖLMEK KANA DOYDU BU ÜLKE SİZ DERSENİZ SAVAŞ MERAK ETMEYİN BU ÜLKEDE BOŞ DURMAZ İYİCE AZITTINIZ ASIL SİZ SABRIMIZI ZORLAMAYIN TEHDİTLERE PABUÇ BIRAKMAZ BU ÜLKE HEP KENDİNİZİ EZİK POZİSYONA SOKUP ÜLKEYİ BÖLMEYE ÇALIŞTINIZ YOK HAKKIMIZ YENDİ YOK KÜRTLERİN HAKKI MAZLUMLARMIŞ YOK BİLMEM NEY ULAN BU ÜLKEDE SİZDEN BAŞKA BU KADAR HAKKI OLAN MİLLET VAR MI NE HAKMIŞ ALA ALA BİTMEDİ MK ULAN KÜRT HAKKI DİYE DİYE TÜRKLER GARİBAN DURUMA DÜŞTÜ ASIL MAZLUM TÜRKLER AKKILLI OLUN LAN HA BURDAN ÜLKESİNİ SEVEN KÜRT KARDEŞLERİME Bİ ŞEY DEMİYORUM ONLAR CİĞERİMİZİN BAĞIDIR YORUMLARINIZIDA ADAM GİBİ YAZIN

5
8
yanıtYanıtla
anatolia2222222@hotmail.comcarpatia88888888@h:

rojova ava giden esedin avlanmasıdır mal keko rojovanın ardında tc var

1
11
yanıtYanıtla
Hizmet Movement=gemma gulenmumturk44444444@ho:

11 milyon kürdü temizlemek için 11 tane dersim gerek

4
6
yanıtYanıtla
goncagalcatli@mynet.com:

Bunların çözüm çözüm dediği nedir, arkadaşlar ben anlayamıyorum....Şu aposuz olmayacak çözümü de çok merak ediyorum doğrusu.... mert olun açıklayın lafı dolandırmayın herkes eteğinde ki taşları döksün.Kardeşim derdiniz ne ? ne istiyorsunuz?İradenizi bir adama teslim ederek mağaralarda mı yaşamak istiyorsunuz?,,suriye gibi mi olalım istiyorsunuz? ... Siz de şunu dikkate almak zorundasınız.. Bizlere öcalanlı çözüm dayatamasınız.pkk ile çözüm diye bir şey yok. Karşılıklı anlaşmak ortak paydalarda buluşmak gerekiyorsa eğer, sizlerde bunu göz ardı edemezsiniz.birileri bastırsa da resmini de yayınlasa, devlet kaile alsa da; bu millet bunu kabul etmez. çözüme bir de bu taraftan bakın derim. Bu ülkede türk sıfatıyla bulunan milletçi olsun olmasın hiç kimse böyle bir çözüm konuşmak istemiyor.Bunu başbakan da biliyor. Sonunuz yok tur sizin boşuna gündem meşgul ediyorsunuz

5
5
yanıtYanıtla
HİZMET MOVEMENTDADTURK1881@HOTMAİL.COMmmosscc:

pkk ardında tam 112 devlet ile 135 millet var vay be YANİ 135 KOCALI HEWAL

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title