Haberler

Cem Töreninde Barış Sürecine Destek Verildi

Güncelleme:

Tunceli'de, Zazaca tutulan cem töreninde, Alevi dedeleri ve katılımcılar barış sürecine destek mesajı verdi.

Almanya'da yaşayan ve Şervan dede lakabıyla tanınan Ali Tamaç adlı Alevi dedesi

tarafından Zazaca olarak Tunceli Cemevi'nde tutulan cem töreninde, katılımcılara birlik ve barış sürecine destek mesajları verildi. Tamaç, törenin başında her iki taraftan da çok kan döküldüğünü dile getirerek, "Bizim inancımızda şiddet,hiddet,harp ve kan dökmek yoktur. Biz isteriz ki barış olsun, kardeşlik, iyi komşuluk olsun. Kimse hakaret görmesin. Bizde öldürme yoktur, hata yapan tecrit edilir. İnşallah artık serbestlik olur" dedi.

Cem törenini yöneten Hasan Sönmez ise, barışı olumlu bulduğunu, Kürt gençlerinin bundan sonra kan ve zulümden uzak durmasını temenni ederken, "Gençlere bundan sonra bir çığır açabilecek, insanlığı bin yıl öteye götürecek ufukların kendilerine nasip olmasını diliyorum. Gençlerin bilime, sanata yönelmesini diliyorum. Bu barış sürecinde, gayrı Müslimlerin, Alevilerin, Türkiye'de yaşayan Romanlar ve diğer halklarının da gözetildiği kaliteli bir insan hakları ve buna dayalı özgürlükçü demokrasinin gelişmesi için bir gayretin sarf edilmesi hepimizin temennisidir" diye konuştu.

Cem törenine katılan Tunceli Barosu eski Başkanı Fatma Kalşen ise, Alevilerin eskiden kendi ana dillerinde ibadetlerini yaptıklarını,ancak cumhuriyetten sonra ibadetlerinin yasaklandığını ve hakaretlere maruz kaldıklarını dillerine yasak konduğunu söyledi. Kalşen, "Cumhuriyetten bu yana ilk olarak kendi dilimizde cem tutuyoruz. Bu çok önemli bir gelişmedir. Bunda özellikle son birkaç yılda demokratikleşme yönünde atılan adımların burada bu gün ana dilimizde cem tutmamızda büyük rolü var. Bu durumu yine bu açıdan tarihi bir gün olarak görebiliriz" şeklinde konuştu.

Törene katılan bir bayan ise, cemevlerinin olmadığı dönemlerde, evlerde ve ocaklarda, kadın erkek birlikte, ana dillerinde cemlerin yapıldığını söyledi. - TUNCELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Almanya Tunceli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title