Haberler

Çeltiklerini Domuzlardan Kurt Bombasıyla Koruyorlar

Güncelleme:

Tosya'da çeltik üretimi yapan çiftçiler, domuzları korkutup uzaklaştırmak için piknik tüpüne bağlı çalışan ve belirli aralıklarla patlayan "kurt bombası" kullanıyor.

MEHMET ULUSOYLAR - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çeltik üretimi yapan çiftçiler, mahsullerine zarar veren domuzları korkutup uzaklaştırmak için piknik tüpüne bağlı çalışan ve belirli aralıklarla patlayan "kurt bombası" kullanıyor.

Devrez Çayı kenarındaki ovalarda güç koşullar altında çeşitli cinslerde yetiştirilen çeltikleri, son yıllarda artmaya başlayan domuzlar tehdit etmeye başladı. Yaban domuzları, çeltik ekili alanlara zarar verince, üreticiler çözüm arayışına girdi.

Çiftçiler, domuzları korkutarak tarlalarına girmelerini önlemek için "kurt bombası" adı verilen sistemi kullanma kararı aldı. Piknik tüpüne hortum bağlanılarak kurulan sistemde, akşam saatlerinden sabaha kadar belirli aralıklarla patlamalar gerçekleşiyor. Patlamanın çıkardığı ses, domuzları tarlalardan uzak tutuyor.

Çaykapı köyü sakinlerinden Sait Mergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır çiftçilik yaptığını belirterek, daha önceki yıllarda bu kadar yoğun bir domuz tehdidiyle karşılaşmadıklarını söyledi.

Çok lezzetli olan Tosya pirincini insanlar gibi hayvanların da tatmak istediğini ifade eden Mergen, "Bu nedenle yabani hayvanlar, özellikle domuzlar çeltiğimize zarar veriyor. Bunları engellemek için araştırmalarımızın sonunda İstanbul'daki bir tanıdık vasıtasıyla tüple çalışan zaman ayarlı kurt bombasını bulduk. Yabani hayvanları korkutmak için yapılan bu basit düzeneği akşam 18.00 gibi kuruyoruz, 15 dakikalık zaman ayarı yapıyoruz ve ovaya bırakıyoruz. Ayarladığımız bu sistem belirli aralıklarla sabaha kadar patlıyor ve çıkardığı sesle domuzları mahsullerimizden uzaklaştırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Çeltiğin suda ve binbir zahmetle yetişen bir ürün olduğunu vurgulayan Mergen, artan domuz popülasyonu nedeniyle tüm çiftçilerin mağduriyet yaşadığını kaydetti. - Kastamonu

Kaynak: AA / Yerel

kastamonu tosya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title