Haberler

Çelik Çomak" Oyununun 21 Çeşidi Var

Çocuk Oyunları Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Yerlikaya: "Dünya ülkelerinden kendilerine özgü çocuk oyunlarının listesini istedik.

Çocuk Oyunları Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Oktay Yerlikaya, dünya ülkelerinden kendilerine özgü çocuk oyunlarının listesini istediklerini ve 3 binin üzerinde oyun olduğunu öğrendiklerini belirterek, "Bunların içinden yapılan elemelerde birbirine benzer oyunlar belirlendi. Mesela çelik çomak oyununun 21 farklı versiyonu var" dedi.

Edremit'te Çocuk Oyunları Konfederasyonu tarafından düzenlenecek Tombik Liderliği ve Oyun Hakemliği semineri için ilçeye gelen Yerlikaya, konfederasyonun Balıkesir İl temsilcisi Mustafa Demirbaş ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Atanur Çağlayan'ı ziyaretinde, 1969 yılında televizyonun insan hayatına girmesiyle toplumda birçok çocuk oyununun unutulmaya başlandığına dikkati çekti.

2009 yılında çocuk oyunlarına başladıkları zaman yaptıkları araştırmada mendil kapmaca, seksek, çelik çomak gibi bir kaç oyuna ulaşabildiklerini, onların da yeterince bilinmediğini vurgulayan Yerlikaya, bunun üzerine çocuk oyunlarını derleme çalışması başlattıklarını anlattı.

İlk derleme çalışmasını Türkiye Yazarlar Birliği ile birlikte yaptıklarını ifade eden Yerlikaya, önce Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde, ardından Balkanlar, Kafkaslarda ve Orta Asya'da derleme çalışması yürüttüklerini söyledi.

Bu çalışmada çocuk oyunlarını tespit etmeyi amaçladıklarını dile getiren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Dünya ülkelerinden kendilerine özgü çocuk oyunlarının listesini istedik. 3 binin üzerinde oyun olduğunu öğrendik. Bunların içinden yapılan elemelerde birbirine benzer oyunlar belirlendi. 287 ayrı oyun olduğu tespit edildi. Mesela çelik çomak oyununun 21 farklı versiyonu var. 3 binin üzerinde oyunun hemen hepsinde Türkçe kelimeler var. Bu oyun batı köyünde farklı, doğu köyünde farklı şekilde oynanmış. İsim değişmiş kimi yerlerde çelik çomak denilmiş, kimi yerlerde çelik demişler, çomak demişler, med demişler, değnek demişler. Yani bu şekilde bir sürü isim ifade edilmiş bu oyun için. Türkiye olarak dünyanın en zengin beden kültürüne sahip bir milletiz."

Konfederasyon tarafından organize edilen Tombik Liderliği ve Oyun Hakemliği Semineri, yarın Edremit Endüstri Meslek Lisesi'nde yazılı ve sözlü olarak, 11 Ocak Pazar günü de uygulamalı olarak gerçekleştirilecek.

Seminere 60 civarı öğretmenin katılacağı bildirildi. - Balıkesir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Demirbaş Balıkesir Türkiye Edremit Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title