Haberler

Kürt Siyasetçiler, Talabani'nin Siyasette Aktif Olmayacağını Öne Sürdü

Güncelleme:

Kürt siyasetçiler, sağlık sorunları devam eden Irak Cumhurbaşkanı ve KYB Lideri Celal Talabani'nin, artık aktif siyasette rol alamayacağını ileri sürdü.

Almanya'daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani'nin, sağlık şartları nedeniyle siyasette aktif olamayacağı iddia edildi.

"SAĞLIK DURUMU FIRSAT VERMEYECEKTİR"

İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Yönetiminden Muhammet Rauf, Talabani'nin artık eskisi gibi Irak siyasetinde etkili olamayacağını belirterek, "Oğlu Kubat Talabani'den öğrendiğimize göre, Talabani'nin istirahate ihtiyacı var. Sağlık durumu, Talabani'nin siyasetteki aktif rolünü oynamasına fırsat vermeyecektir" dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Erbil Sorumlusu Ali Hüseyin de Talabani'nin yokluğunun, Irak siyasetinde büyük bir boşluk oluşturduğunu vurgulayarak, "Mam Celal'in yokluğunda partisi KYB'de de büyük bir eksiklik yaşandı. Geçen 1,5 yılda Talabani'nin yokluğu açık bir şekilde hissedildi" diye konuştu.

"YAKINDA ANLAŞILIR"

Uzun bir zamandır Talabani'nin sağlığı hakkında kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Hüseyin, "Talabani, Kürdistan bölgesinde ve Irak'ta etkili bir isimdir. Talabani'nin siyaset sahnesine dönüp dönmeyeceği ve her zamanki rolünü oynayıp oynamayacağı yakında anlaşılır" ifadesini kullandı.

İslami Toplum Partisi (Komel) Yöneticilerinden Merivan Gelali, Talabani'nin, Irak'a dönüşünün partisi KYB'deki karışıklıkların sona ermesi noktasında önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "KYB'deki, Irak cumhurbaşkanlığı adayını belirleme tartışmaları son bulacaktır" dedi.

Gelali, sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle Talabani'nin, Kürdistan bölgesi ve Irak siyasetine etkisinin olmayacağını savunarak, "Çünkü Irak ve Kürdistan bölgesine müdahale edecek ve sorunları halledecek kadar sağlıklı bir durumda değil" şeklinde konuştu.

"IRAK KRİZLERDEN GEÇİYOR, UMARIZ SAĞLIĞINA KAVUŞUR"

Goran Hareketi Siyasi İlişkiler Sorumlusu Muhammet Haci de Talabani'nin sağlığına kavuşmasını dileyerek, şunları söyledi:

"Mam Celal gibi bir şahsiyetin, Kürdistan bölgesine ve siyasi arenaya dönüşünden mutluluk duyuyoruz. Irak, krizlerden geçiyor. Ümit ediyoruz ki Mam (amca) Celal sağlığına kavuşur ve olumlu rolünü oynamaya devam eder. Talabani'nin, Irak ve Ortadoğu'daki siyasi durumun düzelmesine katkıda bulunmasını ümit ediyoruz."

CELAL TALABANİ KİMDİR?

1975’te Kürdistan Yutseverler Birliği’ni (KYB) kuran Talabani, bir yıl sonra hükümete karşı silahlı eyleme başladı. 1988’de Irak hükümetinin kimyasal silah kullanmasıyla KYB ağır bir yenilgi aldı. Talabani Kuzey Irak’ı terkederek İran’a sığındı. Talabani - Barzani veya KDP-KYB mücadelesi yaklaşık 30 yıl sürdü.

1991 Körfez savaşı ve Kuzey Irak’taki Kürtlerin merkeze karşı ayaklanmalarıyla Talabani’nin siyasi hayatında yeni bir dönem başladı. Kuzey Irak’a Batılı devletlerin müdahalesi ile güvenli bölgelerin kurulmasının ardından KDP ve KYB arasında balayı dönemi başladı. Kuzey Irak’ta 1992 yılında yapılan seçimlerle KYB-KDP ortak yönetimi kuruldu. İki parti arasındaki görüş ayrılıkları sebebiyle 1994’te çatışmalar yeniden başladı. ABD ve İngiltere’nin girişimiyle iki parti arasında yapılan görüşmeler sonucunda 1998’de Washington’da barış anlaşması imzalandı. Bu anlaşma, 4 Ekim 2002’de yenilendi.

Talabani, Saddam’ın devrilmesinin ardından Irak Geçici Hükümet Konseyi üyesi olarak atandı. 2005 yılında da Irak cumhurbaşkanı seçildi.

Kaynak: AA / Güncel

Celal Talabani Almanya Irak Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

NEDENSE...!!:

Talabani gidici VE IRAK 3 E BÖLÜNECEK KÜRT BÖLGESİNİN ADI BARZAN YAHUDYAN OLACAK... BUNU DİYEN İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHUDUR

1
27
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title