Haberler

Çekirdeksiz Kuru Üzümde Alım Sezonu Açıldı

Manisa Ticaret Borsasında, 2016-2017 sezonunun ilk çekirdeksiz kuru üzümü için alım töreni düzenlendi.

Manisa Ticaret Borsasında, 2016-2017 sezonunun ilk çekirdeksiz kuru üzümü için alım töreni düzenlendi.

Manisa Ticaret Borsası Korbey Salonu'nda yapılan törene, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, tüccarlar ve üzüm üreticileri katıldı.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, buradaki konuşmasında, çekirdeksiz kuru üzümün Manisa'nın en önemli sembollerinden birisi olduğunu belirterek, 2015-2016 sezonunda temmuz sonu itibariyle 200 bin 388 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin tescil edildiğini bildirdi. Özkasap, ağustos ayı başı ihracat raporuna göre, bu dönemde 190 bin ton ihracat gerçekleştirilerek 391 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Ülkedeki çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90'ından fazlasının Manisa'da yapıldığına işaret eden Özkasap, 2016- 2017 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmalarının 4 Ağustos tarihinde tamamlandığını ve 1 milyon 4 bin 440 dekar bağ alanından 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm elde edileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Bu tahmini rekolte rakamının yakalanması halinde 500 milyon doların üzerinde gelir elde edilmesinin beklendiğini ifade eden Özkasap, "Sağlanan bu yüksek milli gelir hacminin alt yapısında, üreticilerimizin, tüccarımızın, sanayicimizin, ihracatçımızın, ilgili kamu idarelerimizin ve meslek kuruluşlarımızın hep birlikte ve aynı kalkınma hedefiyle sarf ettikleri yoğun emek ve çabaları yer almaktadır." diye konuştu.

Vali Güvençer de yaşanan terör olaylarını kınadı, şehitlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Manisa'nın yakın vadede Türkiye'nin önemli lojistik merkezlerinden biri olacağını dile getiren Güvençer, "Manisa bugün olduğundan çok daha büyük potansiyel ve kapasiteyle kapalı meyve bahçeciliğiyle, tarım ürünleriyle kendisini güçlendirmiş ve çeşitlendirmiş olacak. Manisa organik tarımın ülkedeki lider şehirlerinden biri olacak." dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Berber ise sofralık üzüm ihracatını Alaşehir'de bulunan gümrük sayesinde desteklediklerini, daha önce 80 lira olan ton başına ihracat rakamının 130 liraya çıkarıldığını anlattı.

Kuru üzüm rekoltesinin aşağılara çekilmesi gerektiğini savunan Berber, "Bugün sofralık olarak satamazsak üreticimiz olmuş üzümünü kurutacak. Rekoltenin fazla olması geçtiğimiz yıllarda bazı sıkıntılar yaşattı. Türk üzümünün kalitesi karşısında İran, Çin ne de Amerika üzümü, sanayiciler ve yurt dışından talep edilmiyor. Fiyat farkı çıkarsa ister istemez oradakiler de maliyeti hesap edip, onun yerine idame edebilecek ürünlere doğru gidebiliyor. Rekoltemizle bağlantılı üreticimizi mağdur etmeyecek üzüm fiyatının 3,5-4 liranın altına düşmemesi gerektiğine inanıyorum." dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Özdağ ise yaş üzümün Rusya'ya, kuru üzümün ise Avrupa Birliği'ne satıldığını belirtti. Özdağ, "Rusya'ya gittik, yeni bir anlaşma yaptık. Sebzemizi, meyvemizi ve yaş üzümümüzü satacağız ve ticaret hacmimizi artıracağız." diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de rekolte tahmin çalışmalarının üretici ve tüketici kesimleri dikkate alınarak yapılması gerektiğini kaydetti.

Sezonun ilk kuru üzümü kilogramı 50 liradan satıldı

Törende Saruhan ilçesi Gümülceli Mahallesi'nden üzüm üreticisi Veysel Karaca'nın getirdiği kuru üzüm, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergun Türek tarafından açık artırmaya çıkarıldı.

Açık artırma sonunda sezonun ilk kuru üzümü, Manisa Ticaret Borsası tarafından kilogramı 50 liradan satın alındı.

Karaca'ya Vali Güvençer altın takarken, Borsa Başkanı Özkasap de hediye sepeti verdi.

Tören, Borsa binası önünde çalınan davul zurna eşliğinde lokma dökülmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recai Berber Selçuk Özdağ AK Parti Politika Güncel Haberler

title