Haberler

Çekirdeği Meyvesinden Pahalı

"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor.

NAİM BOŞKUT - "Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor.

Geçen yıl yaşanan zirai don olayının ardından üretimi ciddi oranda azalmasına rağmen bu yıl rekoltesi 8'e katlanan Malatya kayısı, üreticiye çekirdeğiyle de ekonomik getiri sağlıyor.

Sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanıldığı için dünyada rağbet gören kayısı çekirdeğinde bu yıl 4 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı bulunduğunu kaydetti.

Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı kentte kayısı çekirdeğinin de önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erkoç, kayısının hem meyvesinin hem de çekirdeğinin kent için önemli bir değer olduğunu söyledi.

Erkoç, 100 bin ton kuru kayısıdan 25 bin ton kabuklu, 6-7 bin ton da iç çekirdek üretilebildiğini belirterek, "Kayısı içi çekirdeği hem iç piyasada hem de dış piyasada tüketilen bir mamül. ABD, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç yapılıyor. Bu yıl islimsiz yani kükürtsüz kayısı çekirdeği 17-19, islimli kayısı çekirdeği ise 11-13 lira aralığında satılıyor" dedi.

Çekirdek fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşanmadığını vurgulayan Erkoç, "Bu yıl özellikle Türk cumhuriyetlerinde çok fazla kayısı olmadı. Kayısı çekirdeği de olmadı. Öyle olunca bu da çekirdek fiyatlarına çok yansımadı. Malatya üretime göre yıllık 35-50 milyon dolarlık kayısı çekirdeği ihraç ediyor. Çekirdeğin acısı da tatlısı da ülkeler tarafından tercih edilebiliyor. Acı çekirdeğin en büyük alıcısı Fransa. Onlar bunu kozmetik sanayisinde kullanıyor. Tatlı çekirdeği ise ABD, Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleri alıyor" diye konuştu.

Bu yıl tahmini rekolte 4 bin ton

Erkoç, bu yıl mevsim şartları dolayısıyla kayısıda yüzde 40-50 civarında yanmalar meydana geldiğini belirterek, bu nedenle yaklaşık 80 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklendiğini söyledi.

Rekoltenin önceki yıla göre artmasına bağlı olarak çekirdekte de artış yaşandığını ifade eden Erkoç, "Bu sene rekolte 80 bin ton civarında. Bunun yaklaşık 15-20 bin tonu kabuklu çekirdek. Bu da 4 bin ton dolayında iç çekirdeğe tekabül eder" ifadesini kullandı.

Hasan Hüseyin Erkoç, "Dünyanın en iyi kayısıları Malatya'da yetiştiriliyor. Bizim yıllık gelirimizi, 350-400 milyon dolar değil, ambalaj sistemlerimizi, satış şekillerimizi değiştirerek en az 700-800 milyon dolarlara hatta 1 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Hasan Hüseyin Erkoç Malatya Almanya Fransa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title