Haberler

'Çek Mağdurları'nın Eylemi

'Çek Mağdurları' Bir Gurup 'Çek ile Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çekle Hamillerin Korunması Hakkındaki 3167 Sayılı Kanun'un Kaldırılması İçin Abdi İpekçi Parkı'nda Eylem Yaptı.

Kendilerini, 'Çek Mağdurları' olarak adlandıran ve bir yıl önce cezaevinden taahhütle tahliye edilen bir grup, 'Çek ile Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çekle Hamillerin Korunması Hakkındaki 3167 Sayılı Kanun'un kaldırılması için Abdi İpekçi Parkı'nda eylem yaptı.

Türkiye'nin değişik illerinden gelen yaklaşık 100 kişi Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

Ellerinde 'Çek hapsi hukuk ayıbıdır', Suçlu değil borçluyuz' ve 'Borcumuzu özgürlüğümüzle değil çalışarak ödemek istiyoruz' yazılı pankartlar taşıyan grup adına Hükümlü ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(HÜ-DER) Başkanı Şafak Soy, basın açıklaması yaptı.

Ülke ekonomisine mal ve hizmet üreten vergi ve sosyal güvenlik primleriyle katkı sağlayan vergi mükellefi olduklarını belirten Soy, 'Ticari alışveriş yapan bizler, çeklerimizi ödeyemediğimiz için yaşama hakkından sonra en temel ve kutsal hakkımız olan özgürlüğümüz kısıtlanmakta, hapse atılmaktayız' dedi.

Çek Kanunu nedeniyle binlerce esnafın cezaevinde bulunduğunu binlercesinin de kaçak olduğunu kaydeden Soy, şunları kaydetti:

'Uygar dünyada olmayan bir suç ve cezanın hukuki meşruiyeti 3167 sayılı yasa 01.01.2009 tarihinden itibaren zaten yoktur. Nitekim pek çok mahkeme 'orta yerde suç ve ceza içeren bir kanun yoktur' diye beraat kararları verirken cezada birlik ilkesi de tamamen ortadan kalkmıştır. Bu hukuki ve kanuni kargaşa hala sürmektedir. Çünkü bu bir zorlamadır bu bir zulümdür. Hiçbir yasal kılıf bu çağ dışı uygulamayı haklı ve tutarlı kılmayacaktır. 3167 Sayılı Kanunun hükümden kaldırılmasını istiyoruz.'

Soy, evrensel hukuka ve Anayasaya aykırı olduğunu iddia ettiği 5941 sayılı Çek Kanunun iptali için yapılan başvurunun Anayasa Mahkemesinde sümen altı edildiğini ileri sürdü.

Çek Kanununa muhalefetten ceza evine girenlerin bir yıl önce taahhütle serbest bırakıldığını hatırlatan Soy, bir yıllık sürenin borçların ödenmesi için yeterli olmadığını ve 15 gün sonra yaklaşık 2 milyon esnafın tekrar ceza evine girmekle karşı karşıya kalacağını kaydetti.

Eylemcilere destek veren CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici de borcun ceza evinde ödenmeyeceğini ifade ederek, 'Bu insanlar yanlış çıkarılmış bir yasanın mağduru haline getirilmişler. Bu insanları rahat bırakalım çalışıp borçlarını ödesinler' dedi.

Çek Kanunu mağduru olduğunu belirten esnaf Hüsnü Ekici ise kişiye ya da bir kuruma olan borçları nedeniyle değil, devletin kendilerine kestiği adli para cezasını ödeyemedikleri için hapse gireceklerini ileri sürdü. Açıklamalardan sonra grubun temsilcileri, siyasi parti temsilcileriyle görüşmek için Türkiye Büyük Millet Meclisine gitti.

(TOL-İU) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title