Haberler

Çeçenistan Başbakanı Edelgeriev, Kayseri'de

Edelgeriev: "Türkiye Cumhuriyeti'nin hızlı bir şekilde geliştiğini görüyoruz.

Rusya'ya bağlı Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Çeçenistan'ın Başbakanı Abubakar Edelgeriev, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla yaptıkları ziyaretler kapsamında yeni anlaşmalar imzaladıklarını söyledi.

Edelgeriev, beraberindeki heyet ile Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un selamını getirdiğini ifade etti.

Sıcak karşılamadan dolayı Vali Düzgün'e teşekkür eden Edelgeriev, "Bize olan sıcak duygularınız sokaktan geçerken bile hissedilebiliyor" dedi.

Türkiye'de birçok ili gezme imkanı bulduklarını ve ticaret-sanayi odalarını ziyaret ettiklerini, iş adamlarıyla görüşme imkanı bulduklarını anlatan Edelgeriv, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin hızlı bir şekilde geliştiğini görüyoruz. Bundan dolayı da bireysel ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Avrupa Birliği'nin Rusya Federasyonu'na yönelik ambargosuna da Türkiye'nin katılmamış olması bizi son derece mutlu etti. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Bu, bizim akraba topluluklar olduğumuzu ve yakın iki ülke olduğumuzun ispatıdır."

Her zaman Rusya'da Türkiye'nin dost bir partner olduğunu belirttiklerini ifade eden Edelgeriev, şöyle devam etti:

"Bu ziyaretimizde ekonomik, ticari ve kültürel açıdan yeni anlaşmalar imzaladık. Rusya Federasyonu'nun özerk bir cumhuriyeti olarak Türk iş adamlarının Rusya genelinde ve gümrük anlaşmasına giren bütün ülkelerde sıkıntı yaşamaması, o ülkelere rahatlıkla ürün satabilmeleri için elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız. İnşallah iki ülke arasındaki bağ ilerleyen zamanlarda daha da güçlenecek. Güzel iş ortaklıklarımızın olacağına inanıyorum."

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çeçenlerle Türklerin çok eskilere dayanan kültür ve tarih birliği olduğuna dikkati çeken Düzgün, bu ziyaretlerin de ilişkilerin canlandırılması ve ticaretin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Kayseri'nin Türkiye'nin tam merkezinde ticari kültürü çok zengin ve binlerce yıllık geçmişe sahip bir şehir olduğunu dile getiren Düzgün, şunları söyledi:

"Günümüzden 6 bin yıl öncesine ait çıkan eserlerde ticari sözleşmelere rastlanıyor. Asurlulardan başlayarak Hititler, Romalılar, Selçuklular Osmanlı ve günümüze kadar gelen köklü bir geçmişi var. Çok zengin tarihi kültürel mirasa sahip. Sanayi olarak da başta mobilya, elektronik ev aletleri, tekstil, gıda ve çelik ürünleri olmak üzere önemli ihraç ürünlerine sahip. Şu anda yaklaşık 2 milyar dolara yakın ihracatımız söz konusu. İnşallah Çeçenistan'la da ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz."

Konuşmaların ardından Vali Düzgün Edelgeriev'e tarihi saat kulesinin maketini, Edelgeriev de Düzgün'e kafkas hançeri hediye etti. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

türkiye cumhuriyeti Çeçenistan türkiye kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title