Haberler

Çaykur'un İkinci Sürgün Yaş Çay Alımları

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ikinci sürgün yaş çay alımlarının devam ettiğini, dün itibarıyla 36 bin 529 ton yaş çay aldıklarını bildirdi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ikinci sürgün yaş çay alımlarının devam ettiğini, dün itibarıyla 36 bin 529 ton yaş çay aldıklarını bildirdi.

Sütlüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ikinci sürgün yaş çay alımlarının 23 Haziran'da başladığını ve bütün hızıyla devam ettiğini belirtti.

İkinci sürgün döneminde dün itibarıyla 36 bin 529 ton yaş çay aldıklarına işaret eden Sütlüoğlu, günlük 7 bin ton seviyelerinde çay aldıklarını, ikinci sürgün döneminde alacakları çayın yaklaşık yüzde 15'ini aldıklarını kaydetti.

Sütlüoğlu, fabrikaların hepsinin faal durumda olduğunu vurgulayarak, "Biz bölgenin bütün kapasitesini seferber ettik. Yoğun bir imalat sürecine girdik. 6 bin 700 ton ek ilave kapasite oluşturduk. Bu da 7 büyük fabrika kurmak demektir. Bir fabrikayı bile 3 senede kurarsınız. 7 fabrikayı 4 ayda kurmak olağanüstü bir başarıdır. 6 bin ton seviyelerinden 9 bin ton seviyelerine geldik. Yüzde 50'ye yakın kapasite sağladık. Bu, ÇAYKUR'un tarihinde olmuş bir şey değil." değerlendirmesinde bulundu.

ÇAYKUR'u özelleştireceği iddialarına değinen Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"ÇAYKUR'u özelleşmesi gündemde olsaydı bu görevi kabul etmezdim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde bana bu görevi teklif ettiği zaman kendileri ile görüştüm. O da özelleşmesini istemiyor. Son derece karşı. ÇAYKUR'un özelleşmesi halinde bölgenin ne kadar sıkıntıya gireceğini bölgenin evladı olarak biliyor. Başbakanlardan Mesut Yılmaz da biliyordu. O da buna karşı çıktı. ÇAYKUR kendi ayakları üzerinde durmazsa ileride ne olur, ona bir şey diyemem. Her zaman Rize'de cumhurbaşkanı ve başbakan olmaz, keşke olsun. Temennimiz olması."

Sütlüoğlu, birkaç yıldır ÇAYKUR olarak kar ettiklerine dikkati çekerek, "ÇAYKUR kendi ayakları üzerinde durursa o zaman bu kurum özelleşmez. ÇAYKUR ne zaman başarısız olursa o zaman özelleşmesi olur. ÇAYKUR'u başarılı kılmak için hep birlikte çalışalım. Çay ve ÇAYKUR üzerinde siyaset yapmayalım." ifadelerini kullandı.

Yaş çayda su firesi uygulaması

Yıllardır çayda su firesi kesintisi olduğunu belirten Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"ÇAYKUR, yaş çay alımlarında çay yaprağındaki ıslaklık oranının tespit edilmesi için günümüze kadar hiçbir ölçüm yapmadan yüzde 10 oranında ıslaklık firesi uygulayıp kesinti yapıyordu. Çayın içinde bir su var. Biz birkaç yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz. Çaydaki yağmur suyunun fiilen tespit edilerek o miktarın düşürülmesinin uygun olacağını düşündük. Buna yönelik çalışmalarımız oldu. Çok ıslak olan çayın suyunu harici ile çıkarabiliyoruz. Daha sonra peçetelerle kurutuyoruz. 'Peçete ile çayı kurutuyorlar' diyorlar. Bizim kuruttuğumuz bir avuç çay. Çayda ne kadar su olduğunu anlıyoruz. Peçete her yerde kullanılan hijyenik bir ürün. Bu sanki ayıp bir malzemeymiş gibi konu oldu. Hassas teraziden hiç bahsedilmiyor."

Sütlüoğlu, şu ana kadar yaptıkları uygulamada tespit edilen su firesi ortalamasının yüzde 8,5 olduğunu ifade ederek, "Kiminden yüzde 4, 9, 15 çıktı. Bugün itibarıyla ortalama yüzde 8,1'e düştü. Aslında vatandaşın lehine bir uygulama yapılıyor. Bu bir uygulamaydı. Biz her yaptığımız uygulamayı vatandaşımıza ve üreticimize soruyoruz. Vatandaşa dayatan bir yönetim anlayışımız yok." değerlendirmesinde bulundu.

Kurdukları SMS sitemiyle her şeyi vatandaşa sorduklarına işaret eden Sütlüoğlu, "Bu anket devam ediyor, henüz bitmedi. Biraz daha sürecek. Bu şekilde vatandaşın nabzını tutarak vatandaş ne istiyorsa onu yapıyoruz. Vatandaş istemiyorsa zorla yapacak değiliz. Gelen SMS'lerde, cevap verenlerin çoğu bu uygulamadan vazgeçilmesini beyan ederek 'hayır' dedi. Bu uygulamayı bundan dolayı dondurduk, askıya aldık. Şu ana kadar kadar cevap verenlerin sayısı 16 bin kişi. 200 bin üreticimiz var. Bu uygulamaya herkesin katılarak görüş beyan etmesi lazım. Anketin tamamlanmasıyla verilecek cevaplara göre uygulamayı yeniden hayata geçirip geçirmeyeceğimize karar vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

İmdat Sütlüoğlu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title