Haberler

Çaykur, Sıfır Kalorili Şeker Bitkisi 'Stevia' Üretti

Güncelleme:

Şekere göre 10 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan, kalori ve protein değerleri sıfır çıkan Stevia, şekerin olumsuz etkilerini taşımıyor.

Çaykur, geçen yıl Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi'nde Arjantin'den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia bitkisinin deneme üretimine başladı.

1 yıl süreyle yaz ve kış dönemlerinde takip edilerek deneme üretimi yapılan stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığı ve başarıyla yetiştiği gözlendi. Stevia'nın yapılan ilk analiz sonuçlarında şekere göre 10 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edildi.

Sıvılaştırıldığında bu oran 300 kat kadar yükselen ve kalori ile protein değerleri sıfır çıkan Stevia'nın şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi. Üretimi başarı ile tamamlanan Stevia bitkisinin ilk hasadı Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından gerçekleştirildi.

"ANALİZ SONUÇLARI ÇOK OLUMLU"

Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu, Arjantin bölgesinde 'Ballı yaprak' veya 'Tatlı ot' diye adlandırılan Stevia'nın geçen yıl deneme üretimine başladıklarını, olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Analizlerin de yapıldığını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Tatlandırıcı özelliği şekere göre 10 kat daha yüksek, sıvı hale getirildiği zaman bu oran 300 kata kadar çıkıyor. Ancak şekerin olumsuzluklarını taşımıyor, kalorisi ve protein değeri sıfır çıkan çok değerli bir tatlandırıcı. Kimyevi tatlandırıcıların birçok yan etkileri bulunurken bu bitkide böyle olumsuz bir etki yok. Çok geniş kapsamlı kullanılabilecek bir ürün. Paraguay ve Arjantin'de çay havzaları ile birlikte iç içe yetişiyor. Toprak yapısı ve iklim olarak Türkiye'de en uygun yetişebileceği yer Doğu Karadeniz Bölgesi" dedi.

"ÇAY ÜRETİCİSİ İÇİN YENİ EK GELİR KAYNAĞI"

Yetiştirdikleri stevia bitkisinden dünyadaki örneklerine göre daha verimli sonuçlar aldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, bitkinin bölge halkı için önemli bir ek gelir kaynağı olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu çalışmalar bölge halkı için, bölgenin geleceği için yaptığımız denemelerdir. Geçmişte çay ve kivide yaptığımız öncülük gibi stevia bitkisinde de öncülük yapmak istiyoruz. Dünya piyasalarında çok sağlıklı olduğu için tercih edilen değerli bir ürün. Dünyanın yeni tanıdığı mucizevi bir bitki. Tüm dünya stevianın pazarıdır. Dünya bunu istiyor ama üretim çok kısıtlı. Bu bölgemiz için yeni ek gelir kaynağı olabilir. Arazilerimiz çok küçüldü ve daraldı. Bu küçük arazilerimizde insanımızı nasıl geçindirebileceğimiz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Stevia buna çok önemli katkı sağlayabilir. - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Kemal Atatürk İmdat Sütlüoğlu Arjantin Çaykur Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (3)

İktidarsız olmak isteyen içsin:

ABD de ki araştırmalar Stevia nın erkeklerde iktidarsızlık yaptığını doğruluyor. 10 yıl önce bu duyuruldu, bizim dünyadan haberimiz yok. Eller dönerken biz daha yeni gidiyoruz

7
0
yanıtYanıtla
erdem veli özdil:

Stevia ilk karadenizde ben üretim bitkilerin 4 yasında ilk hasadı 4 yıl önce aldim adaptasyonu tamamladım 10000adet fgiden var istersem milyonlarca üretirim fidelerin ve anaçlarım doku kültürü ve hibrit değil ırkına has zaten anaçlar 4 yıl önce paraguaydan geldi ama artık ülkesinden çıkması yasak bizdekiler ırkına has diyeceğim biz 4 yıldir hasat ediyoruz samsunda herkes bizi tanır

0
0
yanıtYanıtla
ne desem:

Tadı iğrenç.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title