Haberler

Çaykur, Kalorisiz Şeker Bitkisi Stevia Üretiminde Başarılı Oldu

Güncelleme:

Çaykur, sıfır kalorili şeker elde edilebilen 'stevia' adlı bitkinin Rize'de 3 yıldır sürdürdüğü deneme üretimlerini başarıyla tamamladı.

Çaykur, anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin 'şeker otu' adını verdiği sıfır kalorili şeker elde edilebilen 'stevia' adlı bitkinin Rize'de 3 yıldır sürdürdüğü deneme üretimlerini başarıyla tamamladı. Analizlerde şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edilen, kalori ve protein değerleri sıfır çıkan ve şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirlenen stevia bitkisinin gelecek yıl üretimine başlanacak.

ŞEKERİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ TAŞIMIYOR

Çaykur, 3 yıl önce Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi'nde Arjantin'den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia bitkisinin deneme üretimine başladı. 3 yıl süreyle yaz ve kış dönemlerinde takip edilerek deneme üretimi yapılan stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına uyum sağladığı ve başarıyla yetiştiği gözlendi. Stevianın yapılan ilk analiz sonuçlarında şekere göre 15 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edildi. Sıvılaştırıldığında bu oran 300 kata kadar yükselen ve kalori ile protein değerleri sıfır çıkan stevia bitkisinin şekerin olumsuz etkilerini taşımadığı belirtildi.



"ÇAYA GÜZEL VE TATLI BİR KARDEŞ GELDİ"

Son deneme üretiminin hasadını yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu deneme sürecinin oldukça verimli geçtiğini ve artık bölgenin yeni bir tarım ürününe kavuştuğunu açıkladı. Anavatanı Güney Amerika, Arjantin, Paraguay olan ve yerlilerin 'şeker otu' ve 'ballı yaprak' olarak adlandırdıkları stevia bitkisinin Karadeniz topraklarını çok sevdiğini ifade eden Sütlüoğlu, "Türkiye'de değişik yerlerde denenen steviada bu kadar verimli bir üretim olmadı. Deneme üretimlerinin ardından artık biliyoruz ki bu topraklarda verimli bir şekilde yetişiyor. Çayda dekar başına 1.5 ton ürün alınırken, Stevia 4 ton verime ulaşıyor. Bundan sonra vatandaşlara bitkiyi dağıtıp yetiştirilmesini sağlayacağız. Ardından kuracağımız fabrika ile kalorisiz şeker üretimine başlayacağız. Çaya güzel ve tatlı bir kardeş geldi. Vatandaşın gelirini artıracak yeni bir ürünümüz oldu" dedi.



"DÜNYADA PAZAR PAYI ARTIYOR"

Dünyada 3 milyar dolara yaklaşan bir işlem hacmi olan stevianın pazar payı her geçen gün artan mucizevi bir bitki olduğunu vurgulayan Sütlüoğlu, "Yaprak halinde şekerden 15 kat daha tatlı. Fabrikasyon üretim safhasından sonraki ürün ise şekerden 300-400 kat daha tatlı ancak kalorisi ve proteini sıfır. Mucizevi bir bitki. Şeker kullanımından dolayı birçok hastalık oluşuyor. Bu bitki bu olumsuzlukları ortadan kaldıran, şekerin kullanıldığı her yerde kullanılan değerli bir ürün" diye konuştu.

Çayda dekar başına ortalama 1.5 ton verimle 2 bin 370 lira kazanan üreticinin dekar başına 4 ton verim elde edilebilen stevia bitkisi ile ortalama 5-6 bin lira kazanabileceği belirtildi.



Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güney Amerika Arjantin Çaykur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title