Haberler

Çay'da Ortodoks Üretim Dönemi

Rize'de 'Karali' isimli çay firması kuru çay üretiminde dünyada tercih gören Ortodoks üretim metoduna geçiş yaptı.

Rize'de 'Karali' isimli çay firması kuru çay üretiminde dünyada tercih gören Ortodoks üretim metoduna geçiş yaptı.

Türk çay sektörünün önündeki sorunların aşılması için bir çok sistem tartışılırken, Rize'de faaliyet gösteren Karali isimli firma ürün çeşidinde ve üretim tekniğinde değişikliğe giderek dünyada tercih gören Ortodoks üretim metoduna geçti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Karali Çay Yönetim Kurulu Başkanı Mevlana Karali, Türk çay sektöründe standartlaşmanın şart olduğuna ve ürün kalitesinin arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Türk çayı, üzerine kar yağdığı için haşere içermeyen ve bu nedenle ilaçlama yapılmayan dünyanın tek çayıdır.

Bu avantajımızın yanında belli bir üretim standardımızın olmaması dezavantajımızdır. Dünyada ortalama 4 bin 500 farklı damak tadı ve standartta çay üretilmektedir. Bunların içerisinde en dikkat çeken iki üretim CTC ve Ortodoks yöntemleridir. Dünyada en fazla tercih edilen çay ise

Ortodoks

yöntemi ile elde edilenidir. Bizim ülkemizde maalesef standart bir üretim yoktur. Yaş çay yaprağı olması gereken standardına uygun toplanmadığı için üretim aşamasında, kart yaprağı kıracak makine ilavelerine ihtiyaç duyulmuştur. Buda çayın kalite standardını bozmuştur. Her fabrika adı ve belli bir standardı olmayan kendine özgü üretimler yapmaktadır. Biz firma olarak uzun süre bu konu üzerinde araştırma yaptık. Ortodoks üretime el verişti çay üreten üretici profili oluşturduk. Fabrikalarımızı Ortodoks üretime uygun hale getirdik. Ortodoks üretim standardını yakaladık. Bugün üretimimizin tamamı Ortodoks yöntemi ile elde edilmektedir" dedi.

Karali, çay kalitesinin topraktan başladığını ifade ederek "Kaliteli çay elde etmek istiyorsak düzenlemeye topraktan başlamamız gerekiyor. Ardından kaliteli yaprak gelir. Buları sağlayamıyorsak nasıl bir teknoloji kullanırsak kullanalım aradığımız kaliteyi yakalayamayız. Bu nedenle biz yaş çay aldığımız üreticilerimizi özellikle seçmekteyiz. Onlarla bazı anlaşmalar yapıyor, onlar bize istediğimiz yaprağı verirken, bizde buna karşılık olarak anlaşmaya vardığımız ödeme planı ve takvimini uyguluyoruz" diye konuştu.

Karali, Türkiye'de üretim maliyetlerinin yarısına çay satıldığını kaydederek "Bizim üretim maliyetimizin yarısına kaçak çay satılmaktadır. Biz kalitemizden ve üreticilerimizin menfaatlerinden ödün vermeden direniyoruz. Bu rekabet şartlarında direnebildiğimiz kadar direneceğiz. Türk çay sektörünün daha fazla zarar görmemesi için kaçağın biran önce önlenmesi gereklidir" şeklinde konuştu. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title