Haberler

Çavuşoğlu: "Vize Uygulamasının Kalkmasını Polonya'dan da Bekliyoruz"

Türkiye-Polonya İş Forumu- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "(Vize uygulaması) Biz kaldırdık, aynı adımları atmasını Polonya'dan da bekliyoruz.

Türkiye- Polonya İş Forumu- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "(Vize uygulaması) Biz kaldırdık, aynı adımları atmasını Polonya'dan da bekliyoruz. Tabii ki Schengen'in getirdiği kuralları biliyoruz ama en azından iş adamlarımıza kolay vize verilmesi gerekiyor" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Polonya arasındaki vize uygulamasına ilişkin, "Biz kaldırdık, aynı adımları atmasını Polonya'dan da bekliyoruz. Tabii ki Schengen'in getirdiği kuralları biliyoruz ama en azından iş adamlarımıza kolay vize verilmesi gerekiyor" dedi. kAnkara Hilton Otel'de düzenlenen Türkiye-Polonya İş Forumu'nun açılışında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye ve Polonya'nın 601 yıllık diplomatik ilişkilere sahip dost ülkeler olduğunu vurguladı. Türkiye ve Polonya'nın hem Avrupa'da hem bölgesinde hem de dünyada yükselen yıldızlar olduğunu ve hem Avrupa'ya hem de bulunduğu coğrafya ve dünyaya önemli fırsatlar sunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu fırsatları çok iyi değerlendirmek gerektiğini belirtti.Bu iki ülkenin daha önce ucuz işgücü kaynağı olarak görüldüğünü ancak bugün gittikleri ülkelerin ekonomisine de önemli katkı sağladıklarını söyleyen Çavuşoğlu, bunun iki tarafın iş adamlarına da önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Geldiğimiz noktada ticaret hacmimizin 5,5 milyar dolar olması önemli ama bunu yükseltme hedefimiz var" dedi ve iki ülke arasındaki yatırım miktarının da kendilerini tatmin etmediğini söyledi.Bakan Çavuşoğlu, iki ülke iş adamlarının uzmanlık alanları olduğunu ve bu güçleri birleştirmenin iki ülkede ve üçüncü ülkelerde de fırsatlar sunacağını belirtti. Türkiye'nin özellikle yap-işlet modelinde sunduğu fırsatlarda iş adamının kredisini kendisinin bulması gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, "Gücümüzü birleştirirsek bu projelerde yerimizi daha fazla alabiliriz" diye konuştu. İki ülke arasındaki hukuki altyapı bulunduğunu ve bunu güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Bir taraftan da iş adamlarımızın önündeki engelleri kaldırmak bizim görevimiz. Her şeyden önce vize meselesini halletmemiz lazım. Biz kaldırdık, aynı adımları atmasını Polonya'dan bekliyoruz. Tabii ki Schengen'in getirdiği kuralları biliyoruz ama en azından iş adamlarımıza kolay vize verilmesi gerekiyor. Bu anlayış var Polonya'da ama bunu uygulamaya başlamamız lazım. Biz 2,5-3 yıl içinde vizeleri tamamen kaldırmayı planlıyoruz. Bu konuda Polonya'nın da tam desteği var. Diğer taraftan ticaretin önündeki engelleri de kaldırmamız lazım. İş adamlarımızın önündeki başka bir engel de ulaşımdaki zorluklar. Bugün 600 yıllık iki dost ülke arasında sadece Varşova'ya haftada beş sefer yetmez. THY ayrıca başka destinasyonlara da uçmak istiyor. Bunun da önünü açmak lazım."Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Polonya'nın NATO üyesi olduğunu da hatırlatarak, "Müttefik ve dost ülkeyiz ama iş adamlarımızın bu iki ülke arasındaki bağları güçlendirecek adımları atma konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. -

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Polonya Hilton Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title