Haberler

Çavuşoğlu: Türk Ürünlerinin Gitmediği Bir Tek Ülke Bile Kalmadı

Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye'nin büyüyen ekonomisi açısından engel teşkil ettiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siyasi liderlerin ortaya koyduğu rakam, asgari ücretin iki katına, üç katına, 5 katına çıkması, bugünün Türkiyesinde gerçekçi mi, olabilir mi?" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde iş adamları ile bir araya geldi. Burada konuşan Çavuşoğlu, vatandaşlarla, iş adamlarıyla her fırsatta bir araya gelerek, Türkiye'nin vizyonunun, uluslararası alanda nereye taşınması gerektiğini tartıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin, dünyanın her yerinde var olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Türk ürünlerinin gitmediği bir tek ülke bile kalmadı. Bugün Birleşmiş Milletler'e kayıtlı 194 ülkenin hepsinde, küçük ada ülkelerine bile, Türk ürünleri gitti" dedi. Girişimci iş adamlarının yanı sıra devlet politikasının da bu konuda etkisinin bulunduğunu, devlet olarak iş adamlarının önünü açacak önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, serbest ve ayrıcalıklı ticaret anlaşmalarıyla dünyaya ürünlerin engelsiz bir şekilde gitmesinin sağlandığını kaydetti.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye'nin büyüyen ekonomisi açısından engel teşkil ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği ile şu andaki anlaşmayı güncellemek, geliştirmek istiyoruz. Türkiye'nin aleyhine bazı dezavantajlar var, bunları da önümüzdeki süreçte çözeceğiz. Avrupa Birliği ile çerçeve konusunda anlaştık. Yaptığımız çalışmalarla, Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde engelleri de kaldırmış oluruz" diye konuştu.Serbest ticaret anlaşmalarının yanı sıra vizelerin kaldırılması konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, "Vatandaşımız 70 ülkeyi vizesiz ziyaret etmekte, antlaşmalar yapmakta, ürünlerini tanıtmakta, yatırım yapmaktadır. Projeler üstlenmektedir" dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği ile yürütülen vize serbestliği diyalog antlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından, Schengen ülkelerine hem ziyaret hem de ticaret amacıyla serbest şekilde gidilebileceği bilgisini verdi. İş adamlarına ve vatandaşlara yardımcı olmaları amacıyla, dünya genelinde 50 yeni büyükelçilik, temsilcilik açtıklarını, 228 temsilcilik ile Türkiye'nin dünyada 6'ncı sırada yer aldığını, yıl sonunda ise 5'inci sıraya yükselebileceğini anlatan Çavuşoğlu, G20 ülkelerinin bile birçok yerdeki büyükelçilik ve konsolosluklarını kaldırırken, Türkiye'nin yenilerini açtığını belirtti.

Türk Hava Yolları'nın uçuş sayısını artırdığını, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın markası haline geldiğini, dünyada en fazla noktaya uçan şirketin THY olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Yaklaşık 255 uçağıyla dünyada 267 destinasyona uçuyor, bu gurur verici" diye konuştu.

İş adamlarının itibarının artması için dünyanın her yerine yardım götürdüklerini, özellikle kalkınma yardımlarına önem verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, " Türkiye'nin uluslararası kalkınma yatırımlarına verdiği yardım, 3,5 milyar dolar. Düşünebiliyor musunuz, 15 yıl önce IMF'den bir milyar dolar aldığımız zaman 'kurtulduk' diye havalara uçardık, bir yılda yurtdışındaki ülkelere verdiği yardım 3,5 milyar dolar şu anda" dedi.

Türkiye'nin bir yılda 1,7 milyar dolarlık insani yardım yaptığını, bu açıdan dünyada üçüncü ülke sayıldığı bilgisini veren Çavuşoğlu, ekonomimiz büyürken, dünyanın her yerindeki mirasına da sahip çıktığını vurgulayarak, farklı ülkelerdeki 2 bin eserin de restore edildiğini kaydetti.

- " Türkiye'de istikrar var"

İş adamlarının ürününü satabilmesi için üretebilmesi, kapasitesini artırabilmesi, istikrarı ve Türkiye'nin geleceğini görebilmesi gerektiğini, ülkede bugün istikrar olduğunu, bu doğrultuda ileriye yönelik hedefler konulduğunu anlatan Çavuşoğlu, alınan ekonomik tedbirler sayesinde iş adamlarının geleceğe güvenle bakabildiğini ifade etti.

Faiz oranlarının düştüğünü, enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini, Türkiye'nin bugün IMF'ye borcu bulunmadığını ve Türkiye'nin 15 yılda çok önemli başarılara imza attığını vurgulayan Çavuşoğlu, "15 yıl öncesine göre büyük mesafeler aldık, ama bu rakamlar bizi tatmin etmez. Bizim gelirimiz sadece 820 milyar dolar olmamalı. Bugün 36 milyar dolardan 170 milyar dolara ihracatı çıkardık diye tabii ki memnun olalım, ama bunu niye 500 milyar dolara çıkarmayalım" diye konuştu.

- "Milletle alay ediyorlar"

Konuşmasında muhalefetin seçim vaatlerini eleştirerek, partilerin "popülizm yaptığını" ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Bugün siyasi liderlerin ortaya koyduğu rakamlar, dünya ekonomisi gerçekleriyle uyumlu değil. Siyasi liderlerin ortaya koyduğu rakam, asgari ücretin iki katına, üç katına, 5 katına çıkması bugünün Türkiyesinde gerçekçi mi, olabilir mi? Hepiniz esnafsınız, dengeyi bozmadan işlerinizi sürdürebilir misiniz? Türkiye'nin geliri yükseldikçe herkesin refahı ona göre yükselir."

Türkiye ekonomisi büyüdükçe 14 yılda asgari ücrette belirli düzenlemeler de yapıldığını aktaran Çavuşoğlu, bunların Türkiye ekonomisi gerçeğinde yapıldığını, işçilerin mağdur edilmediğini, hiçbir zaman da edilmeyeceğini belirtti."Asgari ücreti 2 bin lira yapacağız, 5 bin lira yapacağız, 10 bin lira yapacağız" demenin işi ciddiyetinden uzaklaştırdığını öne süren Çavuşoğlu, bu durumu "milletin zekası ile alay etmek" olarak yorumladı. Daha önce bazı partilerin seçimden sonra kendilerine oy vermeyen vatandaşla dalga geçtiğini, şimdiki partilerin ise seçimden önce vatandaşlarla dalga geçer hale geldiğini iddia eden Bakan Çavuşoğlu, "Seçimden önce milletimize hakaret etmeye başladılar. Böyle hayali şeyler söylemek milletimizin zekasıyla alay etmek, hakaret etmek demektir. 'Nasıl olsa bunlar anlamaz, nasıl olsa bunlar yutar' deyip de böyle hayal satan insanlarla Türkiyemiz hiçbir yere varmaz" diye konuştu.

AK Parti olarak Türkiye'nin geleceği için sorumlulukları bulunduğunu, hiçbir seçimde popülizm yapmadıklarını savunan Çavuşoğlu, Suriyelilere 6 milyar dolar civarında yardım edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu yardımlar, Türkiye'nin güçlü ekonomisiyle yapıldı. Katliamdan kaçan insanlara Türk halkı, insani yardım kapsamında elini uzattı. İnsani duyguları yitirmemek lazım, 'Ben seçimi kazandığım zaman bunları geri göndereceğim, ölüme, terör örgütlerine geri göndereceğim' diyecek kadar vicdansız olmamak lazım."Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını tamamlamasının ardından, Hurma Mahallesi'ndeki esnafları ziyaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Gümrük Birliği Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title