Haberler

Çavuşoğlu - Raportörün bilgi talebi -

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in Twitter'a koruma amaçlı erişim engeline ilişkin Bakan Çavuşoğlu'dan açıklama istediği yönündeki haberlerle ilgili, "Haberlere göre raportör bilgi talep ettiğini söylemiş.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in Twitter'a koruma amaçlı erişim engeline ilişkin Bakan Çavuşoğlu'dan açıklama istediği yönündeki haberlerle ilgili, "Haberlere göre raportör bilgi talep ettiğini söylemiş. Sanırım bir yanlış anlama var haberi yapan arkadaşlarda. Böyle bir bilgi talebi gelmedi bana ama bizim genelde raportörle olsun, yine Füle ile olsun her konuda, her zaman diyaloğumuz vardır" dedi.

Çavuşoğlu, Konyaaltı ilçesinde partisinin Konyaaltı Belediye Başkan adayı Remzi Sadi ve partililerle esnafı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, " Twitter'in kapatılmasıyla ilgili Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in Twitter'a koruma amaçlı erişim engeline ilişkin izah istediği doğru mu?" sorusu üzerine böyle bir bilgi talebi gelmediğini söyledi.

Dün AP Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten'in kendisini aradığı sırada Yalova'da seçim konuşmasını yaptığını, daha sonra kendisine ulaşamadığını anlatan Çavuşoğlu, "Haberlere göre raportör bilgi talep ettiğini söylemiş. Sanırım bir yanlış anlama var haberi yapan arkadaşlarda. Böyle bir bilgi talebi gelmedi bana ama bizim genelde raportörle olsun yine Füle ile olsun her konuda, her zaman diyaloğumuz vardır".

Raportör Ruijten ile herhangi bir görüşme yapmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, kendisine de herhangi bir talebin gelmediğini bildirdi.

- "Yasak" değil, "Erişime engel"

"Twitter yasağı dünyada çok ses getirdi, dünya medyasında karikatürlere konu oldu. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusuna Çavuşoğlu, "Yasak" denildiği zaman dünyada herkesin tepki göstereceğini ifade etti. AK Parti olarak bugüne kadar hep yasaklarla mücadele ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, bunun bir yasak olmadığını, tedbir amaçlı bir erişime engel konulduğunu vurguladı.

Dünyada ve Türkiye'deki basın mensuplarının kurallar ve kanunlar çerçevesinde işini yaptığını, yasama, yürütme ve yargı gibi demokrasi güçlerinin yasalarla belirlenmiş sınırları olduğunu aktaran Çavuşoğlu, kimsenin kimseye müdahale etmemesi gerektiğini ve bu anlayışla çalıştıklarını kaydetti.

Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde Almanya'dan, Fransa'dan ya da başka ülkelerden linklerin kaldırılmasına ilişkin talepler gittiğinde o linkin kaldırıldığını ancak Türkiye'den giden taleplerin mahkeme kararı olmasına rağmen dikkate alınmadığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Örneğin başkasının adına sahte Twitter hesabı açılmış ve buradan pornografik içerikler dağıtılmış. Şahıs mahkemeye başvuruyor veya bir kişinin kişilik hakkının ya da özel hayatının korunmasına ilişkin ihlal içeren şikayetler var. Bu şikayetlere göre mahkemeler karar vermiş. Şimdi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bunları Twitter'a iletiyor, 'Bu linkleri kaldırın' diyor. Mahkeme kararlarını da söylüyor ama Twitter diyor ki 'Ben başka ülkelerden gelenleri dikkate alırım ama Türkiye'yi dikkate almam'. Şimdi Türkiye 76 milyonluk bir hukuk devletidir. Biz de bazen yargı kararlarını şikayet ediyoruz hepimiz, bazen değişik görüşlerden olsun, iktidar olarak, muhalefet olarak yargı kararlarından şikayetçiyiz. Değişik kararlardan dolayı alındığını söylüyoruz, siyasi karar olduğunu söylüyoruz bazen. Cumhurbaşkanının meclis tarafından seçilmesiyle ilgili biliyorsunuz o süreçte 367 kararı çıktı, böyle birşey yok. İç tüzük belli, bu siyasi bir karar ama diyemeyiz ki bu siyasi bir karara uyamayız. Neticede Anayasa Mahkemesi'nin bir kararıdır."

- "Kökten yasakçı bir anlayışımız yok"

Bazen Anayasa Mahkemesi'nin AB'nin tavsiyeleri aleyhine kararlar verdiğini ama neticede bunların uygulandığını dile getiren Çavuşoğlu, "Twitter'ın 'Benim sonsuz özgürlüğüm var, istediğim ülkeden gelen talepleri yerine getiririm, istediğim Türkiye gibi ülkelerden gelen talepleri mahkeme kararı da olsa ben tanımam' gibi böyle deme hakkı yoktur. Buradaki tedbirin amacı da budur. Twitter bunlara uyduğu zaman zaten açılacaktır. Bizim kökten yasakçı bir anlayışımızın olmadığını hepiniz biliyorsunuz" dedi.

Bir dönem Youtube'un bir içerik nedeniyle mahkeme kararıyla kapatıldığını ancak bugün sadece içeriğin kapatıldığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'deki yerel, ulusal, yazılı, görsel medyanın da herhangi bir kanun ya da karar olduğunda eleştirseler de bu kararı uyguladığını vurguladı.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Twitter'ın ne hakkı var da 'Türkiye'deki mahkemelerin verdiği kararları ben tanımıyorum' diyor. Türkiye bir hukuk devletidir. Mahkemenin aldığı kararları ben tanımam anlayışı hiç kimsede olmamalı. Olayın özeti budur. Şimdi görüşmeler devam ediyor. Twitter da işin ciddiyetini anladı ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah kısa sürede görüşmeler neticelenir ve bu yasak kalkar. Daha doğrusu koruma tedbirli engelleme kalkar" diye konuştu.

Sosyal medyadaki engellemelerin basın ya da ifade özgürlüğüne engel gibi algılandığına işaret eden Çavuşoğlu, hiçbir özgürlüğün sınırsız olmadığının altını çizdi. Gerçek hayattaki bir suçun, sosyal medya aracılığıyla yapıldığı zaman da suç olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunun için Avrupa Konseyi'nde bir konvansiyon oluşturulması gerektiğini bildirdi. Bu konvansiyonun konuya standart getirebileceğini anlatan Çavuşoğlu, demokratik ülkelerde Twitter ya da herhangi bir sağlayıcıya yönelik bu standartlar doğrultusunda uygulama yapılabileceğini kaydetti.

- "Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değildir"

"Özgürlükleri savunan bir partinin mensubusunuz, bu yasaklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Çavuşoğlu, şu cevabı verdi:

"Biz hukuk devletiysek, bir vatandaşımın kişilik hakkını ya da özel hayatının gizliliğini de korumak hukuk devletinin görevidir. Sadece bir internet sağlayıcının değildir, her bireyin özgürlüğü önemlidir. Kimse kimsenin özgürlüğüne müdahale etmemelidir ya da ihlal etmemelidir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bazı bakanların Twitter'ı kullanmaya devam ettiklerinin hatırlatılması üzerine ise Çavuşoğlu, o konuda bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Yeterli teknik bilgiye sahip olmadığı için Twitter'ı kullanamadığına değinen Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve diğer bakan arkadaşlarımız Twitter'ı kullandı mı kullanmadı mı onları takip edemedim. Neticede hangi yolla takip ediliyor, doğrusu bilmiyorum. Kendilerine sormanız lazım. Koruma amaçlı engelleme olduğu için ben de takip edemiyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Konyaaltı Türkiye Twitter Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title