Haberler

Çavuşoğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı Denktaş ile Görüştü

Güncelleme:

AB Bakanı Çavuşoğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile makamında bir araya geldi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti, KKTC'ye, uyum sürecinin başarılı geçmesi ve çözümden sonra AB müktesebatına ve uygulamalarına hazır olabilmesi için elinden gelen desteği verecek" dedi.

Lefkoşa'da temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile makamında bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ile bazı milletvekilleri hazır bulundu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onursal Başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılması ve haklarının verilmesi konusunda çaba sarf ettiklerini, 2004 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde alınan kararla iki milletvekilinin Parlamenter Meclisi'nde KKTC'yi ve halkını temsil ettiğini ifade etti.

Aynı adımın Avrupa Parlamentosu tarafından da atılmasını beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkçenin Avrupa Parlamentosu'nda resmi dil olması gerektiğini kaydetti.

Güven artırıcı önlemler konusunda Avrupa Parlamentosu'nun üzerine düşeni yapmasını beklediklerini belirten Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin de mali yardımlardaki aksaklıkları gidermesini ve AB'ye uyum için verilen desteği artırmasını arzu ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, AB Bakanlığı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin, KKTC'ye, uyum sürecinin başarılı geçmesi ve çözümden sonra AB müktesebatına ve uygulamalarına hazır olabilmesi için elinden gelen desteği vereceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile imzaladıkları "AB Konularında İşbirliği Protokolü"nün en kısa sürede uygulamaya konacağını, taraflar arasında tecrübelerin ve projelerin paylaşılacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Maddi, manevi desteği vereceğiz. Bizim en büyük arzumuz artık adada kalıcı, adil, ortak açıklama çerçevesinde bir barış olmasıdır" dedi.

Türkiye'nin KKTC'nin turizm sektörünün gelişmesi için 12 yıldır ciddi destek verdiğini anımsatan Çavuşoğlu, aynı anlayışın devam edeceğini sözlerine ekledi.

Serdar Denktaş da Kıbrıs müzakere sürecinde görüşmeler devam ederken, AB'nin KKTC'ye yaklaşımının biraz değişmesi temennisinde bulunarak, KKTC'nin çözüm sonrasına hazır olma konusunda bazı eksiklikleri bulunduğunu söyledi.

Eksikliklerin nasıl giderileceği, ne kadar süratle hazırlanılacağı konusunun biraz da Avrupa Birliği'nin tutumuna bağlı olduğunu ifade eden Denktaş, desteklerinden dolayı Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

-hüseyin özgürgün

-serdar denktaş

Kaynak: AA / Politika

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Serdar Denktaş Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title