Haberler

Çavuşoğlu: "Kktc'nin Haklarını Koruyan Bir Barışı Destekliyoruz"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede, “KKTC’nin haklarını koruyan bir barışı destekliyoruz” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede, "KKTC'nin haklarını koruyan bir barışı destekliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami'nin davetlisi olarak dün akşam KKTC'ye gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet temasları çerçevesinde bugün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü. Başbakanlıkta saat 11.45'te başlayan görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Başbakanlık Müsteşarları Alpay Avşaroğlu ile Ömer Köseoğlu, Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan ve Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi'nden Hüseyin Silman yer aldı. Görüşmede ilk sözü alan Çavuşoğlu, KKTC'de olmaktan mutluluk ve onur duyduğunu ifade ederek, kendilerini adaya davet eden Dışişleri Bakanı Nami'ye teşekkürlerini iletti. Bugüne kadar Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını anımsatan Çavuşoğlu, "Annan Planı" olarak da bilinen sürece değindi, "Bizim masadan kalkmadığımızı, KKTC halkının ve yetkililerinin barışa hazır olduğunu tüm dünya gördü" dedi.

Maraş müzakeredeki ana unsurlardan biri olarak gördüklerini kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, "Tüm konuların birlikte müzakere edilerek anlaşmaya varılmasını arzu ediyoruz" dedi. Maraş'ın dışında birçok güven yaratıcı tedbir alınabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu adımları Türkiye'nin, Yunanistan'ın, adadaki iki tarafın ve Avrupa Birliği'nin atabileceğini söyledi. Rum Kesimi'nin ortak açıklama metninin temellerine uyması ve sürecin ucunu açık bırakmaması gerektiğini de vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, müzakere sürecini desteklediklerini yineledi. Bugüne kadar bulundukları tüm konumlarda Türkiye'nin olduğu kadar KKTC'nin de çıkarlarını savunmaya çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, adada kalıcı barışa ulaşmak için iyi bir fırsat yakalandığını ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca ortak açıklama metninde belirtilen hususlar ve temeller üzerinde kalıcı, adil, KKTC'nin haklarını koruyan, "kazan kazan" formülüyle sağlanacak bir barışı desteklediklerini vurguladı.

Avrupa Birliği Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında bugün bir protokol imzalanacağına dikkat çeken Çavuşoğlu, müzakere sürecindeki desteğin bu protokolle somutlaşacağını söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasında Türkiye ile KKTC'nin Avrupa Konseyi'nde ve diğer alanda önemli işbirliklerine ve başarılara imza attığını vurguladı. KKTC'li milletvekillerinin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yer alması, ülkeye uygulanan ambargoların kalkması, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün kabul edilip uygulanması konularındaki hassasiyetlerini de anımsatan Çavuşoğlu, "Bunları müzakere süreci için destekleyici, güven artırıcı adımlar olarak görüyoruz" dedi. Çavuşoğlu, bakanlık olarak KKTC'deki Avrupa Birliği uyum sürecine destek vermeye devam edeceklerini de söyledi.

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ise, Kıbrıs sorunun çözümünün önemine değinerek iki liderin açıkladığı ortak metnin yeni dönemki görüşmelere çerçeve oluşturacağını söyledi ve geçmişte varılan mutabakatları da anımsattı. Maraş'ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğu konusundaki görüşlerini aynı olduğunu söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, "Hedef çözümdür. Çözümden sonra kurulacak federal yapı Avrupa Birliği üyesi olacağına göre bizim de bu konuda adım atmamız doğaldır" dedi. Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türklerin Avrupa'nın değişik kurumlarında temsil edilmesi adına Çavuşoğlu'nun ve hükümetinin ortaya koyduğu çabalara teşekkür etti. Hükümetin 8 aylık dönemde Avrupa Birliği'ne uyum konusunda birçok yasayı Meclis'e gönderdiğini ve yasaların Meclis'ten geçirildiğini dile getiren Yorgancıoğlu, "Önümüzde daha yürümemiz gereken bir yol vardır" dedi. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Özkan Yorgancıoğlu Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Egemen Bağış Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title