Haberler

Çavuşoğlu İtalyan'da Rusya'ya Çattı: Bizim de Sabrımızın Sınırı Var

Güncelleme:

İtalyan medyasına konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İki ülke sahip oldukları güven ilişkişini yeniden tesis etmeliler. Bizim de sabrımızın sınırı var" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya ile Türkiye önceden sahip oldukları güven ilişkişini yeniden tesis etmeliler. Bizim de sabrımızın sınırı var" dedi.

İtalya'nın başkenti Roma'da dün yapılan Uluslararası Libya Konferansı'na katılan Çavuşoğlu, burada ülkenin önde gelen yüksek tirajlı Corriere della Sera gazetesine röportaj verdi. Çavuşoğlu röportajda, "Anlamamız gereken şudur ki, şayet biz DAEŞ'i ortadan kaldırmazsak, onlar gelip bizi ortadan kaldıracaktır. Bu bağlamda Libya kritik öneme sahiptir" ifadesini kullandı.

"RUSYA İLE GÜVEN İLİŞKİSİ YENİDEN TESİS EDİLMELİ"

Ege'de dün bir Rus savaş gemisinin, Türk balıkçı teknesine ateş açmasıyla yaşanan son gerilim için Çavuşoğlu, "Bizimki sadece bir balıkçı teknesiydi. Bana, Rus savaş gemisinin tepkisi abartılı gibi geldi. Rusya ile Türkiye, önceden sahip oldukları güven ilişkisini yeniden tesis etmeliler. Bizim de sabrımızın sınırı var" diye konuştu.

"RUSYA'YA KARŞI DİYALOG YOLUNU İZLİYORUZ"

Çavuşoğlu, Rusya'nın 24 Kasım'daki sınır ihlalinin tek vaka olmadığını vurgulayarak, röportajda şöyle konuştu: "Ruslar daha önce de muhtelif kereler uyarılmıştı ve bizler de bu noktaya varmayı asla istemezdik. Haklı olan biz olmamıza rağmen, diyalog yolunu izlemeye devam ettik ve üstelik, Rusya, Cumhurbaşkanımız ve ailesi hakkında hoş olmayan suçlamalar yapmış olmasına rağmen.

Rusya, kendisini gülünç bir konuma soktu ve hiç kimse bu ülkeye inanmadı. Moskova'ya uygulanan batılı yaptırımları şimdiye kadar desteklemeyen tek NATO üyesi ülke olduğumuza dikkat çekiyorum ve bunu korktuğumuz için değil, iki ülke arasındaki dostluğa önem verdiğimiz için yapıyoruz"

"PETROL VERGİLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

"DAEŞ'in petrol kaçakçılığından kim fayda sağlıyor?" şeklindeki soruya da Çavuşoğlu, "Vergi gelirlerimizin yüzde 25'i petrol ve petrol ürünlerinden geliyor. Bu nedenle, kaçakçılıkla mücadele etmek bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Esed rejimine petrol satan ve aralarında bazı Rusların da olduğu bir isim listesi hazırladık. Ayrıca, 2013 Ekim'inde DAEŞ'i terörist örgütler listesine dahil eden ilk ülkeler arasında olduğumuzu da unutmayalım" yanıtını verdi.

"RUSYA TERÖRÜ DEĞİL ESED MUHALİFLERİNİ HEDEF ALIYOR"

Bakan Çavuşoğlu, "uluslararası toplumun terörü yenmek istediğinin ancak Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esed'in rolü noktasında Ankara ile Moskova'nın farklı yaklaşımlara sahip olduğunun" hatırlatılması üzerine, "Nihayet birçok ülke, bizim yıllardır yinelediğimiz haliyle DAEŞ'in ne kadar tehlikeli olduğunun farkına vardı.

Bu mücadeleyi kazanmak için sadece hava operasyonları yeterli değil, karadan da gerekiyor. Ne yazık ki, Rusya, Suriye'de teröristlere karşı mücadele etmiyor. Sayılar, Rus hava operasyonlarının yüzde 8'inin DAEŞ'e karşı, yüzde 92'sinin ise Türkmenler ve Esed'in muhaliflerine yönelik olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

"GÖRÜŞMELER VERİMLİ GEÇTİ"

"Libya'da ulusal birlik hükümeti kurulması ve terörle mücadelenin önemine işaret edilerek, bu konuda iyimser olup olmadığının" sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Roma'daki görüşmeler çok verimliydi ve biz oy birliğiyle bir karara vardık.

Tabii ki, bu sadece ilk geçişti ama önemli olan Irak ve Suriye'de yapılan hataları tekrar etmemek. Burada iki nokta var. Biri, demokratik yapının güçlendirilmesi diğeri de yeni bir anayasa için taslağın hazırlanması" ifadesini kullandı.

"KOBANİYİ YENİDEN İNŞA EDİYORUZ"

Çavuşoğlu, " Suriye'de DAEŞ ile mücadele eden Kürtlerin desteklenmesine" yönelik soruyu da, "Bizim Kürt halkıyla bir problemimiz yok ama terörist gruplar PKK ve onun Suriye'deki uzantısı olan PYD'ye karşı çıkıyoruz. Kürtlerin, Kobani'deki mücadelesini desteklemediğimiz doğru değil. 200 bin kişiye kucak açtık ve şu anda da şehri yeniden inşa ediyoruz. Fakat, PKK ve PYD, kendi alanlarını yaratmak üzere Suriye'yi bölmek istiyorlar" şeklinde cevapladı.

"İYİ TERÖRİST, KÖTÜ TERÖRİST YOKTUR"

Türkiye'de "Denize düşen yılana sarılır" diye bir atasözü olduğunu anımsatan Bakan Çavuşoğlu, "Biz bu tuzağa düşmedik. İyi terörist, kötü terörist yoktur" diye konuştu. Gazetedeki röportajda, Çavuşoğlu'nun, "terörle mücadele, Suriye meselesi, Rusya ile kriz konularında Ankara'nın bakış açısını net şekilde ortaya koyduğu ve Türkiye-Rusya ilişkilerindeki ateşe bir kez daha su dökmeye çalıştığı" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Suriye Roma Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (7)

MaliMobil-IOS:

Hahaha çok komiksin

3
1
yanıtYanıtla
Maarif:

Böyle bir beyan olur mu diplomaside. ? Yani sabır biterse ne olur ? Ne yaparsın ? Hep içeriye mesaj. . .

3
0
yanıtYanıtla
adam:

Sizin sabrinizada, dis politikanizada, sizin su igrenc kibirinizede. . . Itibarimizida sifirladiniz, hala utanmadan konusuyorsunuz!

2
1
yanıtYanıtla
Özel görüşMobil-IOS:

Hocam çok öfkelenmişsin dikkat et italyanara fazla güvenme bir rus hatunuyla aklını fırar ettirirler

0
1
yanıtYanıtla
yüksel demirci:

ne bu ya rusya nın tehtitlerinden bıktık. bu ülkenin hiçmi bir yaptırımı yok. ne kadar basitmiş beni yünetenler biraz dik durun ya

1
0
yanıtYanıtla
CocoMobil-IOS:

Ne bicim gazetet bu Turkceyi bilmiyor. Italyan da ne demek? Italya da olucakti aptallar sizi.

0
0
yanıtYanıtla
044Mobil-ANDROID:

Rusiya şımarıq çocuk yaşı tökün eteyinizden ışid le döyüşün gec kalırız

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title