Haberler

Çavuşoğlu, Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Peşmerge güçleri henüz Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmedi" "Esas itibariyle PYD'nin kapsamlı bir şekilde desteklenmesine karşıyız. Desteklenecekse Özgür Suriye Ordusu desteklensin"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD ile mücadele edecek peşmerge güçlerinin henüz Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmediğini söyledi.

Çavuşoğlu, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçip geçmediğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Henüz geçmediler ama gerek güvenlik gerekse istihbaratımızla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin gerek Irak gerek Suriye gerekse IŞİD konusunda yapılması gerekenler ve Kobani meselesinde başından beri net olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, ne politikalarında ne de görüşlerinde değişiklik olduğunu belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kobani'nin düşmesini elbette istemediğini, bu konuda da insani konular başta olmak üzere üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını dile getirerek, "Bugüne kadar Suriye'nin kuzeyine yaptığımız insani yardımların miktarı da 305 milyon doları aşmıştır" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye'deki grupların hepsinin amacı özgür ve demokratik bir Suriye değil, kendi çıkarlarına yönelik bir rejim. Diğer taraftan da belli bir bölgeye hükmetmek için birbirleriyle ya da bazen de rejimle savaşan karmaşık bir yapı var. Bunun içinde PYD de var. IŞİD şimdi diğerlerine göre daha güçlü bir duruma geldi ama esas itibariyle IŞİD ile PYD terör örgütleri arasında bir fark yoktur. Hepsinin de amacı Suriye'nin istikrarsızlaşması ve bundan medet umarak belli bir bölgeyi kontrol etmek. Suriye'nin bölünmesi, Irak'ın belli bir bölümünün bölünmesi emelleri var. Böyle bir durumda biz Kobani'nin düşmesini istemeyiz."

Çavuşoğlu, IŞİD'e karşı Kobani'de de diğer bölgelerde de Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) mücadele etmesi gerektiğinin altını çizerek, bugün IŞİD ve rejimle savaşan tek gücün Türkiye'nin resmi muhatabı da olan ÖSO olduğunu vurguladı.

Yabancı askerlerin bir ülkeden geçerken ülkelerle mutabakat zaptı imzalandığı hatırlatılarak, "Bunun yasal zemini nedir" sorusu üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve yasal zeminde hareket ettiğini ifade etti.

"PYD bize göre PKK'nın bir uzantısıdır" diyen Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye "Sadece peşmerge gelinceye kadar sınırlı bir destek veriyoruz" şeklinde bilgi verdiğini aktardı. Bakan Çavuşoğlu, "Dolayısıyla burada esas itibariyle PYD'nin kapsamlı bir şekilde desteklenmesine karşıyız. Desteklenecekse ÖSO desteklensin" değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Kobani Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title