Haberler

Çavuşoğlu: Eğit-donat Tek Başına Yeterli Olmayacaktır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da yarın başlayacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi düzenlendiği basın toplantısında, "ABD ile başlatmak üzere olduğumuz, ılımlı muhalif güçlere yönelik eğit-donat etkili bir yöntemdir, ama tek başına yeterli olmayacaktır. Daha başka adımları birlikte kararlaştırıp atmamız gerekiyor" dedi.

Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te yarın başlayacak ve iki gün devam edecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında Çavuşoğlu, Türkiye'nin 1960, 1980 ve 1984 yıllarında NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ve 1967 ve 2010 yıllarında NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na ve 2004'te NATO zirvesine ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

TOPLANTININ GÜNDEMİ

Toplantıya 28 ülke dışişleri bakanları ve üst düzey katılım beklediklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, ayrıca Afganistan ve bu ülkedeki 'Kararlı Destek Misyonu' ortağı ülkeler, Ürdün'ün üst düzey temsilcilerinin de toplantıda hazır bulunacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilcisi, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu Başkanı ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilciliği'nin de katılımını öngördüklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, toplantıda ittifakın güneyinden ve doğusundan kaynaklı tehditler ve 2016 Varşova Zirvesi'ne giden süreçte ittifak içinde yapılacak çalışmalarının ayrıntılı şekilde değerlendirileceğini söyledi. Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Afganistan'daki harekat NATO'nun bölge dışında icra ettiği en uzun ve en büyük muharip misyondu. Bu misyon geçtiğimiz yıl sonunda tamamlandı. Yerini muharip olmayan Kararlı Destek Misyonu aldı. Türkiye bu misyon çerçevesinde Kabil bölgesi için çerçeve ülke hem de Kabil uluslararası havaalanının sorumluluğunu aldı. Afganistan'da halen yaklaşık 1000 askeri personelimiz görev yapıyor. NATO Sivil Kıdemli Temsilci görevini de halen, daha önce Kabil Büyükelçimiz olan İsmail Haramas yürütüyor. Afganistan'da gerek ikili, gerek bölgesel, gerek NATO çerçevesinde yardımlarımızı göndermekte kararlıyız."

Antalya toplantısın da Afganistan Dışişleri Bakanı'nın da katılımıyla Kararlı Destek Misyonu oturumu düzenleneceğini ve bu oturumun misyona katılan ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşeceğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, oturumun bu yönüyle de bir ilk olduğunu söyledi.

DEAŞ SINIR KOMŞUMUZ OLDU

Antalya'da NATO'nun güneyinden kaynaklı tehditlerin de değerlendirileceğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye DEAŞ'ın halen Suriye ve Irak'ta kontrol altında bulunduğu yerlerle sınır komşusu olan yegane müttefik ülkedir. DEAŞ bizim sınır komşumuz oldu. Bu sürdürülebilir bir konu değildir. Türkiye için büyük tehdit oluşturmaktadır. Antalya toplantısı bu konudaki görüşlerimizi müttefiklerimizle paylaşmak bakımından önemli bir fırsat olacak" dedi.

UKRAYNA OTURUMU

NATO'nun uluslararası güvenlik ortamındaki gelişmelere kendini uyarlamak açısından kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdiğini, bu çerçevede yeni risk ve tehditlere karşı işbirliği yapabileceğini, başka uluslararası aktörlerle de ilişki kurmaya başladığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, Antalya toplantısında NATO Ukrayna Koalisyonu Oturumu'nun da yapılacağını söyledi. Ukrayna'nın NATO'yla siyasi diyaloğu ve pratik işbirliğini geliştirme arzusunda olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "Ülkemiz Ukrayna'daki krize ilişkin tutumu Ukrayna'nın egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesinden yana. Kırım Tatar Türklerinin güvenliği ve hak ve çıkarlarının korunmasını da kuvvetle savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

TERÖRÜN TANIMI YOK'

Çavuşoğlu, açıklamalarının ardından bir soru üzerine bugün uluslararası örgütlerin ve ülkelerin başarısız kaldığı alanlardan bir tanesinin terörle mücadele olduğunu söyledi. Terörizmin halen uluslararası kabul edilmiş bir tanımı olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Terör ve terör örgütleri dünyanın her bölgesinde saldırılarına devam ediyor ve o ülkelerin istikrarsızlaşması yönünde negatif rol oynuyor" dedi.

'DEAŞ'A KATILMAK İSTEYEN 1300 KİŞİYİ SINIR DIŞI ETTİK'

Türkiye'nin hemen yanı başında DEAŞ başta olmak üzere Suriye ve Irak'ta başka terör örgütlerinin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Terör örgütleriyle mücadelede her şeyden önce kararlı olmamız lazım. Şu anda DEAŞ terör örgütüyle hava saldırılarıyla mücadele etmek, yok etmek mümkün değil. Bunu başından beri söylüyoruz. Daha kapsamlı stratejiye ihtiyaç var. Biran evvel bölgenin terörden ve teröre sebep olan esas kaynaklardan kurtulması gerekiyor. Bölgeye istikrar ve güvenin gelmesi gerekiyor. DEAŞ birçok sınır kapısını kontrol etmektedir. Yani sınır komşumuz oldu. Ama sadece bununla da sınırlı değil. DEAŞ'a katılmak için dünyanın 90 ülkesinden Türkiye üzerinden geçmeye çalışan ve geçen yabancı terörist savaşçılar var. Bu da Türkiye için bir tehdittir. Bugüne kadar tedbirler aldık. Birçok yabancı terörist savaşçıyı yakalayıp sınır dışı ettik. Bu rakam 1300'ü geçti. Sınır dışı ettiğimiz yabancı teröristler hakkında geldiği ülkelerden herhangi bir bilgi de yoktu. Yaklaşık 13 bin 800 yabancı terörist savaşçıya da Türkiye'ye giriş yasağı koyduk. Sınır boyunda, havaalanlarında tedbirlerimizi artırdık."

SINIR KONTROL EDİLEMİYOR

Buna rağmen bir kere Türkiye'ye girildiği andan sonra Suriye ve Irak'la 1300 kilometrelik sınırı kontrol etmenin mümkün olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, bu noktada Amerika- Meksika sınırını örnek gösterdi ve "Kaçakçılar yüzde 85 oranında başarılı" dedi.

TERÖRÜN KAYNAĞI SURİYE'DEKİ REJİM

Yabancı savaşçılar bakımından da, Türkiye'nin hemen sınırında bulunan terör örgütleri bakımından da Türkiye'nin ciddi tehdit altında olduğunu belirten Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Ama biz bu meseleye sadece Türkiye'ye tehdit oluşturduğu için değil, Irak ve Suriye'nin geleceği için bu bölgeyi teröristlerden temizlememiz lazım. Bunun için kararlı politikalar gerekiyor. Bu konuda Türkiye'nin somut önerileri oldu. Tüm toplantılarda paylaştık. Dolayısıyla terörden kurtulmak için Suriye'deki rejim olmak üzere gerçek sebeplerinden de kurtulmak gerekiyor. ABD ile başlatmak üzere olduğumuz, ılımlı muhalif güçlere yönelik eğit-donat etkili bir yöntemdir ama tek başına yeterli olmayacaktır. Daha başka adımları birlikte kararlaştırıp atmamız gerekiyor" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Antalya Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title