Haberler

Çavuşoğlu Afrikalı Büyükelçilerle Bir Araya Geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi’nin karşılıklı ilişkilerimizde yeni bir çağ açacağının altını çizmek isterim" "Zirve esnasında Türkiye Afrika ortaklığının 2015 2018 yıllarında hayata geçirilmesi için ortak bir deklarasyon ve eylem planı kabul edilecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19-21 Kasım'da Ekvator Ginesi'nde düzenlenecek 2. Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinde yeni bir çağ açacağını söyledi.

Afrika ülkelerinin Ankara büyükelçileri ile bir araya gelen Çavuşoğlu, Türkiye'nin zirveye hazırlandığı sırada Afrikalı büyükelçilerle görüşmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, zirvenin temasının "Afrika'nın Sürdürülebilir Kalkınması ve Bütünleşmesinin Güçlendirilmesi İçin Yeni Bir Ortaklık Modeli" olacağını hatırlatarak, görüşmelerin ardından Türkiye-Afrika ortaklığının 2015-2018 yıllarında hayata geçirilmesi için ortak bir deklarasyon ve eylem planı kabul edileceğini bildirdi. Çavuşoğlu, ortak eylem planının tarım, eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım, enerji, barış ve güvenlik konuları başta olmak üzere birçok temayı ele alacağını söyledi.

Zirve'nin üst düzey diplomatların toplantısıyla başlayarak bakanlık düzeyinde görüşmelerle devam edeceğini ve son gün devlet başkanlarının bir araya gelmesiyle kapanacağını aktaran Çavuşoğlu, "2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin karşılıklı ilişkilerimizde yeni bir çağ açacağının altını çizmek isterim" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afrika ile ilişkiler ve ortaklıkların geliştirilmesinin Türkiye'nin dış politikalarından biri olduğunu belirterek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici adaylığı kampanyamızda da söylediğimiz gibi uluslararası platformlarda Afrika'nın sesi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Ayrıca, Afrika'daki çatışma ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesine katkıda bulunmak için diplomasi yoluyla üstümüze düşeni yapmaya hazır bulunmaktayız" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ekonomi, sağlık ve kültürel alanda bağlarını artırdığını ve kıtada umut verici gelişmeler yaşandığını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'yla bağlarını daha da kuvvetlendirmek için elçilik sayısını 39'a çıkardığına, Ankara'daki büyükelçilik düzeyinde temsilcilik barındıran Afrikalı ülke sayısının ise 32'ye çıktığına işaret etti.

Hedef 50 milyar dolar ticaret hacmi -

Çavuşoğlu, Türkiye'de "Afrika Yılı" ilan edilen 2005'ten beri karşılıklı ticaret hacminin 2013'te 23 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın 2014'ün ilk sekiz ayında ise 13 milyar seviyesinde olduğunu dile getirerek, "Ortak hedefimiz 2018'e kadar ticaret hacmini 50 milyar dolara yükseltmek" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'ya yaptığı insani yardım miktarının yılda 2 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı ve Türkiye'nin 2013'te ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nden sonra dünyanın en fazla yardım yapan dördüncü ülke olduğunu söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title