Haberler

Terörün Ortasında Gizlice Marul Yetiştirdi, Şimdi Nereye Satacağını Düşünüyor

Güncelleme:

Diyarbakır Sur'un yanındaki tarihi Hevsel Bahçelerinde çatışmalara rağmen gizlice marul yetiştiren vatandaşlar şimdi kime satacaklarını kara kara düşünüyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde aylarca devam eden çatışmalar ve sokağa çıkma yasaklarının en çok etkilediği yerlerden biri de Sur'a komşu olan tarihi Hevsel Bahçeleri. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne de giren bahçelerde pek çok sebzenin yanı sıra bölgede büyük rağbet gören Hevsel Marulu da yetişiyor. Bahçelerin ekonomisinin önemli bir ayağı olan marulun tarlalara dikilmesi, bu yıl patlamalar, roket mermileri ve kurşunların altında gecikmeli olarak yapıldı. Geç dikilen marulların hasadı da gecikti. Ancak üreticilerin tek sıkıntısı bu değil.

"BAHÇEMİZE GİZLİCE EKİM YAPMAYA GİTTİK"

Murat Özelçi, Sur'daki çatışmalar nedeniyle bahçesine gizlice ekim yapmış.

Murat Özelçi Hevsel'deki bahçe sahiplerinden. Yasak nedeniyle yollar kapanınca bahçesine gizlice girip kurşunlardan sakınmaya çalışarak dikim yapmış. "40 dönümlük bir bahçemiz var. Yasak gelince yolları kapattılar. Bahçelerimize giden yol da kapandı. Güvenlik gerekçesi ile izin vermediler. Sur'un dibinde olduğu için mermi, roket ve top mermisi düşüyordu bahçelere. Ancak mevsim geçiyordu. Evde fideler daha fazla bekleyemezdi. Hatun Kastal Küme Evlerinin altından gizlice girdik bahçelere. Fideleri ve kazmayı, küreği güçlükle taşıdık. Ekime başladık ama hemen yanı başımızda çatışmalar sürüyor, bazen patlayıcılar bahçeye düşüyordu. Altı-yedi işçim vardı çok korktular, patlama olunca yere yatıyor, bir süre sonra yeniden çalışmaya başlıyorduk. 6-7 günlük işi böylece 30 günde ancak tamamlayabildik."

"YASAK KALKTI SIKINTI SÜRÜYOR"

Özelçi, çatışmaların sona ermesinden sonra bahçelere gitmekle ilgili sıkıntının zaman zaman sürdüğünü anlatıyor. "Bahçelerde sulama sıra ile yapılıyor. Bazen sulama sırası gece geliyor. Mecburen gidip sulayacaksınız ama korkuyoruz. Bahçeler tenha ve gece gidip gelirken yanlış anlaşılıp vurulmaktan korkuyoruz. Elimizden geldiği kadar gündüz gözüyle yapmaya çalışıyoruz işlerimizi. Buralarda bir daha çatışma olsun istemiyoruz. Halk perişan oldu, Sur boşaldı bizin de pazarlama anlamında sıkıntılarımız başladı."

"HASAT YAPINCA KİME VERECEĞİZ?"

Hüseyin Çelik, esas problemi hasattan sonra pazarda yaşayacaklarını söylüyor.

Hevsel bölgesindeki bahçe sahiplerinden Hüseyin Çelik aynı zamanda MS hastası. İki haftada bir hastanede yatan Çelik'i yasaklar iki yönden etkilemiş.
"Yasak sürdüğü zaman hastaneye gidip gelmem çok sıkıntı oldu. Belirli günlerde tedavi için gidip yatmam gerekiyor. Bazen almadılar, ben de yolumu çok uzatarak gidip gelebildim. Bahçelerde ise pek çok şey sıkıntı oldu. Ekim tarihi geçti. Hasat da gecikecek. Bu çok dert değil, esas dert hasat yaptığımızda kime vereceğiz marulları? En büyük pazarımız Sur bölgesi ama ilçe neredeyse tamamen boşaldı. Bölgedeki alıcılarımız ise önceki yıllara göre çok az sipariş geçiyorlar. Sadece burası değil bölge genelindeki olaylar çok etkiledi bizi. Marulumuz yeşerdi az kaldı hasada ama kara kara düşünüyoruz."

"ALICI BURAYA GELMİYOR"

Eser Doğan, müşterilerin bölgeye gelmekten korktuklarını söylüyor.

On altı yıldan beri sebze komisyonculuğu yapan ve Hevsel bahçesindeki çiftçilerle çalışan Eser Doğan hem bölgenin hem de Hevsel bahçelerinin sıkıntılı bir dönem yaşadığını söylüyor.
"Hevsel'den çıkan ürünlerin dağıtımını yapıyorum. Çoğu zaman alıcı buraya kadar gelirdi. Şimdi gelmiyorlar. Bölgedeki olaylardan dolayı korkuyorlar. Bizim gönderdiğimiz ürünler de eskisi kadar rağbet görmüyor. Alıcı olmayınca mal tarlada kalır. Bu durumların düzelebilmesi için kalıcı barışın gelmesi lâzım. Silahın çatışmanın kimseye getirisi yok. Ben dua ediyorum, elimizden dua etmekten başka bir şey gelmiyor."

Hevsel Bahçeleri bölgenin sebze ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. (Kaynak: Al Jazeera)





Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Hüseyin Çelik Diyarbakır Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (51)

düzce:

Adam emek vermş, üretmiş. . sahiplenmek lazım. . siyasi yorum yapan aşşağılıklarda kahrından çatlasın!

28
5
yanıtYanıtla
gonyalı:

Devletimiz çalışan vatandaşların yanında olmalı, marullar askeriye ve diğer kurumlar tarafından alınabilir. . .

23
7
yanıtYanıtla
AKINCI:

rusyaya sat neden olsa babanız

8
21
yanıtYanıtla
doğu batı bir olmalı:

herkese pkklı gözüyle bakarsak, onların çocuklara küçükken Türkler hakkında kötü sözleri ve kin kusmalarını yapmış oluruz. diyarbakırda her şey ucuz. lokantaya gittiğinizde 1 kişilik yemekle 3 kişi doyarsınız. 1 kez içinden geçmiştik. kin ve öfke zamanı değil birlik zamanı

yanıt9
yanıt2
bize her yer trabzon:

akıncı yanlış konuşuyorsun nice vatansever kürt var diyarbakırlı doğru diyor Emperyalistlerin oyununa gelmemek lazım ha hainlere ölüm

yanıt8
yanıt0
AKINCI:

5 parmağın bir olmadığını biliriz. içinizde vatanseverler var onuda biliriz. ama bu namert pkk ve hdp öyle bir algı operasyonu yapıyor ki kurunun yanında yaş da yanıyor. temiz namuslu vatanını seven insandan kimseye zarar gelmez bunu bilir bunu söyleriz. sap ile saman birbirine karışıyorsa bunda bizim suçumuz yok herkes bir bayrağın altında toplanırsa zaten problem çözülür. rusyayla kriz döneminde rusyaya gidip hdp bürosu açmak istemek nedir? pkk ya terorist diyememek nedir?

yanıt1
yanıt1
AKINCI:

DIYARBAKIRLI; pkk lı kürtle pkklı olmayan kürdü ayırt etmeyi öğren demişsin. sen sosyalist türkle faşist türkü ayırt etmeyi öğrenebildin mi? arasında ki fark şu türklerin hiçbiri kendisine silah doğrultmayanı vurmaz. ama pkk öyle değil. üniter bir devlete karşı keleşle devlet kurmaya çalışmak ve buna inanıp arkasından gitmek ahmaklıktır. hangi çağda yaşıyorsunuz? silahla devlet sınırı çizme işleri 2. dünya savaşından sonra bitti. DOĞRU OLAN DÜRÜST OLAN VATANINA SADIK OLAN CANIM CİĞERİM

yanıt1
yanıt1
gölge:

yahu yapılan yorumlara bakıyorum da Hala pkk ile kürtleri vatandaşları ayıramayan var unutulmamalıdır ki her kürt pkk li değildir bunu anlayın artık

18
6
yanıtYanıtla
islam:

helal kazananlara devlet her zaman destek olmalı

18
3
yanıtYanıtla
doğru:

Onlara sorsan yine bu durum devletin suçu. PKK yüzünden bu durumlara düştüler ama hala pkk terör örgütüdür diyemiyorlar

14
6
yanıtYanıtla
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title