Haberler

Çates'i Almasaydık 17 Bin Kişi İşsiz Kalacaktı'

Zonguldak'taki çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ihalesini 351 milyon dolarla kazanan Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, "Santrali ithal kömür kullanacak bir şirket alsaydı, kentte maden sektöründe çalışan 17 bin kişi işsiz kalacaktı.

Zonguldak'taki çatalağzı Termik Santrali (ÇATES) ihalesini 351 milyon dolarla kazanan Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, "Santrali ithal kömür kullanacak bir şirket alsaydı, kentte maden sektöründe çalışan 17 bin kişi işsiz kalacaktı. Şimdi biz yerli kömürle hem üretimi hem de işçi sayısını artıracağız" dedi.

Zonguldak'ın Çatalağzı Beldesi'nde 1948'de kurulan Cumhuriyetin ilk sanayi tesislerinden 300 megawat gücündeki ÇATES'i, kentte maden sektöründe faaliyet gösteren Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı. Aynı zamanda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan şirket yönetim kurulu başkanı Salih Demir, ilk hedeflerinin yapacakları yatırımlarla yıllık elektrik üretimini 1.7 milyar kilovatsaatten 2 milyar kilovatsaate çıkarmak olduğunu söyledi.

Demir ÇATES'i, yerli kömür kullanımının sürdürülebilmesi ve bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlamak amacıyla yüksek sayılabilecek bir rakama aldıklarını söyledi. İlk hedeflerinin ÇATES'i iyileştirmek ve üretimi artırmak olduğunu vurgulayan Demir, şöyle konuştu:

"Kentteki diğer yer altı üretimi yapan şirketlerle birlikte yer altı yatırımlarını daha da arttırmak ve hızlandırmak istiyoruz. Bunları yaparsak istihdam da artacak yer altında. 2 yıl içinde kömür üretiminin artmasını hedeflediğimiz için en az 4 bin kişilik daha istihdam alanı yaratılacak. TTK'dan da kömür almaya devam edeceğiz. TTK'nın işçi sayısı azaldığı zaman muhakkak burada kömür açığı doğacak. Oradaki açığı da özel sektör olarak biz kapatmak istiyoruz. Onun için ilk etapta istihdam artışı olacak ama daha sonraki aşamalarda tahmin edilemeyeceği kadar istihdam artışı olacağını düşünüyoruz."

TTK ve özel maden şirketlerinde toplam 17 bin maden işçisi çalıştığını hatırlatan Demir, "ÇATES ithal kömüre dönseydi 17 bin çalışan işsiz kalacaktı" dedi. Şimdi santralde üretimin artmasıyla yer altında çalışan işçi sayısının da artacağını ifade eden Demir, şöyle devam etti:

"Santralin kente katkısının yüzde 50'nin üzerine çıkacağını düşünüyorum. Bunun dışında sosyal katkısı da oldu. Bir anda 3-5 bin kişinin işsiz kalması demek Zonguldak'ı kaosa sürüklemek anlamına gelmekteydi. Ayrıca TTK'da, özel sektörde çalışan işçilerin dolaylı vergileri var. Rödevans saha sahiplerinin ödediği vergiler var. Bunları topladığımız zaman yıllık 50 milyon dolar civarında bir para çıkıyor ortaya. Eğer burayı ithal kömür yakacak bir firma alsaydı mali açıdan olsun, diğer vergiler açısından olsun devletin 50 milyon dolar kaybı olacaktı. Şimdi bu kayıp olmayacak. Devlet satıştan hem 351 milyon dolar alacak hem de üretim artacağı için belki daha fazla katkı alacak."

İhaleye tüm Zonguldak'ı düşünerek girdiklerini anlatan Demir, "Biz 650 bin Zonguldak insanını düşünerek gittik. İyi savaştık ve sonuca da vardık. Bir yer özelleşecekse o bölgeye özelleştirmenin faydalı olması gerekir. Daha sonra da ülkeye faydası olması gerekir. Ben bu ihalenin böyle bitmesinin Zonguldak'a çok faydalı olduğuna inanıyorum. Burada ithal kömür yanmayacak. Burada çalışanlar mağdur edilmeyecek, artı istihdam artacak" diye konuştu. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Salih Demir Çatalağzı Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title