Haberler

Caretta Carettalar In Uzun Yolculuğu Başladı

Güncelleme:

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağalarının yavruları, Samandağ sahilinden denizle buluşturuldu.


Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağalarının koruma altına alınan yuvalardan çıkan yavruları, Samandağ sahilinden denizle buluşturuldu.

Yeşil kaplumbağa olarak bilinen Chelonia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının korunaklı yuvalarında doğan yavrular, Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik ve dernek üyeleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi çalışanları, Samandağ Kaymakamığı Yazı İşleri Müdürü Filiz Sakallı ve vatandaşların katıldığı etkinlikle denizle buluşturuldu.

YAŞAMA ŞANSLARI BİNDE BİR İLE BİNDE 2 ARASI

Burada konuşan Araştırma Görevlisi Dr. Sönmez, Samandağ sahillerinde 800 yuvanın oluştuğunu belirterek, "her bir yuvadan yaklaşık 80 ile 100 arasında yavru çıktığını ve bu yavruların denizle buluşmasını sakladıklarını belirtti.
Dünyayı güzelleştiren değerleri korumanın önemine dikkat çeken Dr. Sönmez, "bu dünyada sadece insan yaşamıyor. Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas yeşil kaplumbağaları insani olarak korumamız gereken canlılardır. Bu kaplumbağalar ilimiz ve ilçemiz Samandağ için çok önemlidir" diye konuştu.

Dr. Sönmez, Samandağ deniz kaplumbağalarının 2015 üreme sezonlarının devam ettiğini belirterek, "1 Haziran itibariyle deniz kaplumbağaları yuva yapmak için kıyılarımıza gelir. Temmuz ortası Temmuz sonuna doğru bu yuva yapma biter. Temmuz ortasından Temmuz sonuna kadar ve Ağustos ayının sonu Eylül ayının ortalarına kadar, yavrular çıkmaya başlar. Şu ana kadar 2015 için Samandağ üreme kumsalında yaklaşık 800'e yakın yuva tespit ettik. Şuana kadar tespit ettiğimiz yuvaların 250 tanesi kadarından yavru çıkışı oldu. Bu çıkışlardansa 20 bine yakın yavru denize gönderildi. Tabii ki bunların yaşama şansları binde bir ile binde 2 arasında değiştiği için çok düşük yaşam şansları var. Binde 1 binde 2'yi düşündüğümüzde 20 tane gibi yavru bırakmış oluyoruz. Yani yaşayabilecek tekrar sahilimize dönebilecek 20 yavru bırakmış oluyoruz" dedi.

Samandağ üreme kumsallarının Chelonia Mydas denilen yeşil deniz kaplumbağasının ana üreme kumsalı olduğunu ifade eden Dr. Sönmez, "ancak çok az da olsa Caretta Caretta yuvası tespit ediliyor. Son yıllarda bu biraz azalış gösterdi. Özellikle yaralanmaların olması, çok fazla ölünün olması dolayısıyla Caretta Caretta'ların yuvalarını son 3 yılda tespit etmedik ama Chelonia Mydas yuvasını düşündüğümüz zaman, 2012 yılında artan bir seyir halindeydi yuva sayımız. 2012 yılından sonra tekrar bir düşüş yaşandı. Akdeniz Türkiye'deki 3 önemli kumsal içinde yüzde 52 popülasyona sahip. Tabi ki bunların korunması geriyor. Nesli tükenme noktasında ve şu anda bu işi Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğünün Hatay şefliği ile Samandağ Çevre Koruma Turizm Derneği'nin ortaklaşa yürütmüş olduğu bir çalışma ile gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalara birlikte devam ediyoruz" dedi.
DERNEK YUVALARA SAHİP ÇIKIYOR
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik ise dernek olarak kuruldukları 1991 yılından bu yana Samandağ sahillerinde yuva yapan deniz kaplumbağalarının yuvalarını koruduklarını söyledi.
Yeşil deniz kaplumbağalarının Samandağ için en önemli canlı türü olduğuna dikkati çeken Çevre Koruma ve Truzim Derneği Başkanı Mişel Atik, ''Yeşil deniz kaplumbağaları Türkiye'de yoğunluklu olarak Samandağ sahilinde yumurtlamaktadır. İnsanlarımız bilgilendikçe nesli tehdit altında olan bu deniz canlılarının korunması daha kolaylaşacaktır'' diye konuştu.
Deniz kaplumbağalarının Hatay'ın markası olabilecek kadar güçlü olduğunu kaydeden Atik, 3 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığı'yla birlikte kaplumbağaların korunması konusunda çalışmalar yaptıklarını, amaçlarının bu türleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu ve çalışmalarının aralıksız süreceğini belirtti.
Sabahın ilk ışıklarında düzenlenen etkinlikte, birçok kişi kaplumbağaların denizle buluşmasını izledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Samandağ Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title