Haberler

Çapa Günlerine Karakimse Köyünde Devam Edildi

Kayseri Şeker Yöneticileri tarafından geleneksel hale getirilen ve çiftçi ile pancar tarlasında buluşma günleri olarak görülen çapa günlerinde sırada Karakimse köyü vardı.

Kayseri Şeker Yöneticileri tarafından geleneksel hale getirilen ve çiftçi ile pancar tarlasında buluşma günleri olarak görülen çapa günlerinde sırada Karakimse köyü vardı.

Karakimse Köyünden Şükrü Yaylacı'nın pancar tarlasında çapa törenine katılan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan ve Yönetim kurulu üyelerinin köye varışlarında tarla sahibi tarafından adak koyun kesildi. Başkan Hüseyin Akay, kesilen kurbanın olduğu gibi eğitim kurumlarına verilmesini sağladı.

Karakimse köyündeki Çapa günü törenine Karakimse köylülerinin yanı sıra komşu köylerden Kalkancık, Yukarı Hasinli, Düver ve Elmalı köylerinden de katılım olduğu görüldü.

Köylülerle pancar tarlasında çapa yapan Başkan Hüseyin Akay ve yöneticiler, köylülerden çapa dışında elle çapalama nasıl yapıldığı konusunda da bilgi aldılar. Köylülerden Şükrü Anık (74) eliyle nasıl çapa yaptığını anlattı. Şükrü Anık ayrıca, köylerinin tarlalarında taş çok olduğunu belirterek, "Biz tarlamızda taş olmasından memnunuz" dedi ve 'Tarlayı taşlı yerden, kızı kardaşlı yerden alacaksın' atasözünü hatırlatarak, "Biz de tarlamızı alırken taşlı olmasını tercih ederiz" dedi.

Gençliğinde yaptığı kazada kolunu kaybeden pancar çiftçisi Fatih Şahin de engelli olmasının pancar tarımı ile uğraşmasına herhangi bir engel olmadığını belirtti.

Pancar Çiftçisi Hasan Kılıç da 100 dekar pancar ekiminden yaklaşık 700 ton pancar elde ettiğini belirtti.

Karakimse köyündeki "Çapa Günü"ne Kayseri Pancar Kooperatifi, Yönetim Kurulu üyelerinden Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, İlhan Argun,Harun Halıcı, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Şeker Genel Müdürü Levent Benli ve Ziraat Müdürleri ile Kayseri Pancar Merkez Müdürlüğü yetkilileri de katıldılar.

Karakimse köyündeki Çapa günü etkinliğinde Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay yaptığı açıklamada; "Çeşitli vesilelerle pancar ekicilerimizle bir araya geliyoruz ve karşılaşılan bir sorun ya da ürün hastalığı varsa yerinde çözüm üretmeye çalışıyoruz" dedi.

Başkan Akay ayrıca gelen sorular üzerine 2017 yılında Kotaların kaldırılmasının Pancar çiftçisine nasıl yansıyacağı ve şimdiden alınması gereken tedbirleri, arazi toplulaştırması, kooperatifleşme ve gelir dağılımındaki eşitsizlik konularında da bilgiler aktardı.

Köylülerin ikramları sonrasında yapılan dualar ile Karakimse köyü çapa günü sona erdi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Hüseyin Akay Elmalı Düver Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title