Haberler

Çankırı'da Oluşturulan "Halk Bilimi Araştırma Komisyonu"

Çankırı Belediyesi tarafından oluşturulan "Halk Bilimi Araştırmaları Komisyonu", somut ve somut olmayan kültür mirasının araştırılması için alan taraması çalışmalarına Eldivan ilçesinden başladı.

Çankırı Belediyesi tarafından oluşturulan "Halk Bilimi Araştırmaları Komisyonu", somut ve somut olmayan kültür mirasının araştırılması için alan taraması çalışmalarına Eldivan ilçesinden başladı.

İlçede yerel yöneticiler ve vatandaşlarla bir araya gelen, çeşitli alanlarındaki uzmanlardan oluşan komisyon üyeleri, ilçe halkından yöresel kültürü içeren tüm ayrıntıları gözden geçirerek kendileriyle paylaşmalarını istedi.

Komisyon sözcüsü Türk halk bilimci Zeynep Perihan Dinç, Çankırı Belediyesi bünyesinde Çankırı Karatekin Üniversitesinin katkılarıyla halk kültürünü araştırma ve derleme çalışmalarını Eldivan'dan başlattıklarını söyledi.

Çalışmalar kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, maddi ve manevi kültürün son temsilcilerini kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirten Dinç, "Kökü sağlam olmayan devletlerin geleceğe sağlam bakmaları mümkün değil. Kayıt altına aldığımız materyalleri belgelemeyi ve kitaplaştırarak külliyat haline getirmeyi amaçlıyoruz. Araştırmalarımıza Eldivan'dan başladık, çünkü burası çok kıymetli bir yer. Yeni araştırmacılara ve bilim adamlarına yeni kaynaklar oluşturmak, gelecek nesillere unutulmadan Çankırı kültürünü aktarmak ve kültürümüzü koruyarak ülkemize olan vefa borcumuzu ödemek istiyoruz." dedi.

Dinç, araştırmanın ilk ayağını oluşturan Eldivan ilçesinde çocuk, orta, köy seyirlik oyunları ile köy ve mahalle isimlerinin nereden geldiği, geçiş dönemleri, doğum, ölüm, sünnet, düğün, şenlik, askerlik, kız isteme, cenaze gelenekleri, lakaplar, maniler, bilmeceler, ağıtlar, dualar, yaran geceleri, folklor, geleneksel mutfak, giyim kuşam, eski yerleşim alanları, mimari, motifler, halk botaniği gibi konulara ışık tutacaklarını anlattı.

Eldivan Kaymakamı Musa Göktaş da komisyonun çalışmaları için ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını dile getirerek, "Kültür derneğimiz ve yarın derneği baş ağalarımız da ekibinizde yer alacak ve sizlere yardımcı olacaktır. Kültürümüzde ne var ne yok, biz de öğrenmek istiyoruz. Yeni nesil olarak bizler yöresel kültüre çok hakim değiliz. Araştırırken biz de yeni şeyler öğreneceğiz. Bu çalışmanın vatanımıza milletimize çok faydalı olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Eldivan Çankırı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title