Haberler

Çankırı'da 572 Yıl Önce Başlatılan Cüzhan Geleneğini Devam Ettiriliyor

Çankırı'da kabri bulunan Fatih Sultan Mehmet Han'ın Halası Sultan Hatun için Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey'in 572 yıl önce gerçekleştirdiği cüzhan geleneğini yeniden başladı.

İmaret Camii'nde, belediye kadın birimleri, Çavuşoğlu ve Bahçelievler Kız Kur'an Kursu hocaları ve öğrencileri ile Çankırılı hanımların katıldığı etkinlikte konuşan Belediye Başkanı İrfan Dinç'in eşi Zeynep Perihan Dinç, Sultanlar Sultanı Fatih Sultan Mehmet Han'ın Halası Sultan Hatun'un Çankırı'ya gelin olarak gelmesini anlattı.

Dinç, "Sultanlar Sultanı Fatih Sultan Mehmet Han'ın halası Sultan Hatun, Çankırı'da yaşamış ve vefatından sonra İmaret Camii haziresine gömülmüştür. Sultan Hatun, Fatih Sultan Mehmet'in halası olmasının yanında Candaroğlu Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey ile evliliği Osmanlılar ve Candaroğulları arasında yakınlaşma ve siyasi birliktelik açısından da önem kazanmaktadır. Osmanlı ile kurulan akrabalık bağı, Çankırı'yı önemli bir noktaya taşımıştır" diye konuştu.

CÜZHAN" GELENEĞİ YAŞATILACAK

Çankırı Sancakbeyi Kasım Bey'in 572 yıl önce gerçekleştirdiği cüzhan geleneğini yeniden başlayacağını anlatan Dinç, "İsfendiyaroğlu Kasım Bey, 848'de vefat eden eşi, Osmanlı padişahı Mehmed Çelebi'nin kızı Sultan Hatun için Çankırı'daki mescidine cüz vakfetmiştir. Bu cüzleri Sultan Hatun ruhu için okumak üzere bir görevli tayin edilmiştir ki, bu kimseye "Cüzhan" denilmekteydi. Çankırı Şer'iyye sicillerinde yer alan bir belgeye göre, Mahmud isimli cüzhan bu görevini yıllarca sürdürmüştür. Kasım Beyin eşi için Çankırı'daki mescidine yıllar önce verdiği Cüzhan görevini Çankırı Belediyesi olarak devam ettirmek istiyoruz. Bu önemli şahsiyetin maneviyatı ve tüm geçmişlerimizin ruhu için tüm Çankırılıları bu geleneği yaşatmaya davet ediyoruz" dedi.

Basın açıklamasının ardından Kur'an Kursları ve Belediye kadın birimleri ile Toprak Baba Türbesi'nde okunan Hatm-i Şerif ve Yasin-i Şeriflerin duası yapılarak katılımcılara gül suyu, lokum ve helva ekmek ikramında bulunuldu. - ÇANKIRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Bahçelievler İrfan Dinç Çankırı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title