Haberler

Canikli: "Uyuşturucu ticaretinin önlenmesi noktasında olumlu sonuçlar elde edildi" -

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Türkiye üzerinden akan, akıtılmaya çalışılan uyuşturucu ticaretinin önlenmesi noktasında son dönemlerde çok büyük olumlu sonuçlar elde edildi" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Türkiye üzerinden akan, akıtılmaya çalışılan uyuşturucu ticaretinin önlenmesi noktasında son dönemlerde çok büyük olumlu sonuçlar elde edildi" dedi.

Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Canikli, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersin'in Türkiye'de en yoğun ve işlem hacmi en yüksek bölgelerden biri olduğunu söyledi.

Mersin'in özellikle akaryakıt girişi başta olmak üzere çok noktada önemli bir durak olduğunun altını çizen Canikli, ziyaretinde ağırlıklı olarak akaryakıt girişleriyle ilgili tüm sistemin işleyişini yerinde görüp değerlendirerek bu noktada sağlıklı bir akışı temin etmek için alınması gereken tedbirleri ortaya koyacaklarını belirtti.

Gümrüklerdeki iş akışının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade eden Canikli, özellikle kayıp kaçağın azaltılması konusunda son 12 yılda bütün gümrük işlemlerinde son derece önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Bakan Canikli, ciddi anlamda vergi yükü olan ve kayıt dışı olması halinde ciddi anlamda devletin gelir kaybına yol açan akaryakıtın yanı sıra uyuşturucu, sigara ve kıymetli mallarla ilgili kaçakçılığa göz açtırmamak için teknolojideki gelişmeleri de sisteme dahil ederek çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

Canikli, bir gazetecinin "Dünyadaki uyuşturucu ticaretinde Türkiye'nin stratejik önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Türkiye'nin konumunun enerji koridoru olması şeklinde bir çok alanda fayda sağladığı gibi geçiş noktası olmasından hareketle bazı konularda da risk içerdiğini kaydetti.

"Özellikle Türkiye, Uzak Doğu'dan, daha doğu bölgelerden kaynaklı birtakım uyuşturucuların da batıya ulaştırılmasında doğal bir güzergah" diyen Canikli, şöyle devam etti:

"Yani burada herhangi bir seçme şansımız da yok. Bunu yapanlar açısından en doğal güzergah olarak görülüyor. Dolayısıyla Türkiye bu noktada kullanılmaya çalışıyor. Tabi yeni değil bu, uzun yıllardan beri var ama Türkiye üzerinden akan, akıtılmaya çalışılan uyuşturucu ticaretinin önlenmesi noktasında son dönemlerde çok büyük olumlu sonuçlar elde edildi."

- Bonzai ile mücadele

Son zamanlarda gündemde olan bonzaiye karşı da mücadele ettiklerini ifade eden Canikli, "Hem akaryakıt kaçakçılığı için, hem transit uyuşturucu kaçakçılığı için bonzai de dahil olmak üzere çalışmalar devam ediyor. Bonzai, çok güncel olduğu için ve gerçekten toplumu acıtan bir uyuşturucu olduğu için ciddi anlamda zarar veren, yuvalar yıkan, aileleri perişan eden bir uyuşturucu olduğu için söylüyorum. Hepsi gerçi bu anlamda birbirinden daha fazla tahrip edici. İnşallah çok daha etkili birkaç projeyi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.

Kaçakçılıkla mücadelede yapılan yasal düzenlemelere de değinen Bakan Canikli, kaçakçılıkta verilen hapis cezasının alt limitinin 2 yıldan 3 yıla çıkartıldığını ve ertelenemez hale getirildiğini belirterek bu durumun özellikle silah ,akaryakıt ve alkol kaçakçılığı ile mücadelede çok önemli olduğunun altını çizdi.

Bakan Canikli, son düzenlemenin olumlu sonuçlarının önümüzdeki günlerde görüleceğini belirtti.

Öte yandan Canikli'nin ziyaret ettiği Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bahçesi yanında bir grup vatandaş, işsizliği protesto etmek için pankart açıp bekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli Akdeniz Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title