Haberler

Canikli Aa Editör Masası'na Konuk Oldu (5) Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyeli sığınmacılara TOKİ'den ev imkanı sağlanmasına ilişkin, "Bedava konut yok. Ücretsiz konut diye bir uygulama söz konusu değil. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Canikli, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Canikli, vatandaş olmadığı için konut alma noktasında sıkıntılar yaşayan çok sayıda insan olduğuna işaret ederek, "Şu anda İstanbul bir cazibe merkezi. Kayıt dışı olarak nitelendirilen, burada kalan yüz binlerce insan var. Dolayısıyla bu işaretler bize bunun önünün açılması, kurallara bağlanması halinde çok büyük bir kaynağın akacağını gösteriyor. Geç bile kaldık." dedi.

Türkiye'de 3 milyon Suriyelinin bulunduğunu anımsatan Canikli, "Bunların içinde ekonomimizin ihtiyaç duyduğu çok kaliteli insanlar var. Zaman zaman iş alemi ve sivil toplum örgütleri 'ara eleman, kalifiye eleman noktasında sıkıntı yaşıyoruz' der. Şimdi böyle bir durumda o insanlar orada yatıyor, bizim de bunlara ihtiyacımız var. Zaten ülke ekonomisi o insanlara gereken desteği sağlıyor." diye konuştu.

"Son derece doğru, akılcı bir politika"

Ekonomiye katkı sağlayacak insanlara vatandaşlık verileceğini ifade eden Canikli, şunları kaydetti:

"İş gücü piyasasının çok tercih etmediği alanlar var. Bu alanlar biraz zor, sıkıntılı alanlar. Bu alanlara talep gelmediğini gittiğiniz her ilde size söylerler. Tıpkı 1960'lı yıllarda Almanların tercih etmediği ve bizim işçi olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz vasıtasıyla görülen işler gibi. Ekonomiye katkı sağlayacak insanlara vatandaşlık verilecek. Bu son derece doğru, akılcı bir politikadır. Hatta faydalanmamak yanlıştır. Bir kaynağın heba edilmesidir. Türkiye ekonomisi onlara zaten gereken katkıyı çalışsa da çalışmasa da sağlıyor. Şimdi onlar ekonomiye kazandırılacak ve kendi gelirlerini elde edecek. Devlete yük olmaktan çıkacak. İşin bir de bu boyutu var."

Verilen sosyal desteklerden dolayı bazı bölgelerde insanların çalışmadığına işaret eden Canikli, birçok bölgede çalıştırılacak işçi bulunmadığını aktardı. Canikli, çalışmak isteyen insanların değerlendirilememesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, "Böyle bir potansiyeli devreye sokmamak büyük bir yanlış olur." dedi.

"Ücretsiz konut diye bir uygulama söz konusu değil"

Canikli, Suriyeli sığınmacılara TOKİ'den ev imkanı sağlanmasına ilişkin tartışmalara da değinerek, bu kişilere bedava konut verilmeyeceğini söyledi.

Yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatının yürürlükte olduğunu belirten Canikli, "Orada devlet, onlara birtakım imkanlar sağlıyor, ama bedava konut yok. Ücretsiz konut gibi bir uygulama söz konusu değil. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok." dedi.

Canikli, uzun vadeli ödeme imkanı sunulduğunda insanların daha kolay konut satın alabildiklerine işaret etti.

İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi

Nurettin Canikli, ihracatçıya, belirlenecek şartlar dahilinde verilmesi planlanan yeşil pasaporta (hususi pasaport) ilişkin ayrıntıların Bakanlar Kurulu'nda belirleneceğini belirtti.

Söz konusu pasaportun hangi rakama kadar ihracat yapanlara verileceğinin henüz belirlenmediğini aktaran Canikli, "Bu, uzun yıllardan beri ihracatçılarımızın beklentisi. İhracatçılarımıza ciddi bir motivasyon sağlayacak. Ne kadar ihracat seviyesi belirlenirse kaç kişi bu kapsama girer bunların çalışması yapılıyor. Sayı önemli çünkü yeşil pasaport verilen insanların sayısı belli bir rakamı aşınca Avrupa Birliği başta olmak üzere ülkeler, bu yeşil pasaport avantajını kullandırmayacaklarını söylüyorlar. Meclis tatile girmeden inşallah kanun çıkacak." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurettin Canikli Anadolu Ajansı İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title