Haberler

Canik Belediyesi'nden Uluslararası Sempozyum

Canik Belediyesi ve bir derginin ortaklaşa düzenlediği "Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir" konulu 4. Uluslararası Canik Sempozyumu yoğun bir katılımla başladı.

Canik Belediyesi ve bir derginin ortaklaşa düzenlediği "Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir" konulu 4. Uluslararası Canik Sempozyumu yoğun bir katılımla başladı.

Canik Kültür Merkezin'de gerçekleştiren sempozyuma, Samsun Valisi İbrahim Şahin, eski Devlet Bakanı ve AK Parti Milletvekili Adayı Ahmet Demircan, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AK Parti Samsun Milletvekili Adayı Yılmaz Hocaoğlu, kamu kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyum için 45 üniversiteden gelen 70 akademisyen ve öğretim görevlileri konuşmacı olarak 3 gün boyunca Canik Kültür Merkezi salonlarında kendi uzmanlık alanları hakkında "Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir" konusunu değerlendirecek.

"ÇOCUKLARIMIZI KENDİ ELİMİZLE ZEHİRLİYORUZ"

Çocukların şehirler üzerinde çok önemli bir yerinin olduğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Canik Belediyesi'nin gündeme getirdiği 'çocuk müzesi' fikri gerçekten çok önemli bir fikir. Çocuk müzesi aynı zamanda bizim plastik olmayan doğal ürünlerle elde edilmiş bir atölye bir fabrika olsun. Çin'den getirdiğimiz oyuncaklarla çocuklarımızı adeta kendi elimizle zehirliyoruz. Onları kanser etmek için çaba sarf ediyoruz. Biliyorsunuz suni olarak yapılan her ürün çocukların kanserojen maddeyi vücutlarına alması anlamına geliyor. Onun için bunların çok iyi araştırılması gerekiyor. Çocuklar için bir şeyler yapmak için bir yerlerden başlamak gerekiyor. Canik ilçesinde bunları konuşmak gerçekten beni heyecanlandırıyor" dedi.

"ÇİZGİ FİLMLERİ DIŞARIYA SATAR HALE GELDİK"

Vali Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Biz kendi çocuklarımızı Amerika'dan Kanada'dan elde ettiğimiz çizgi filmlerle yetiştiriyoruz. Çocuklar birbirinden adeta günah çıkartırken haç çıkartıyorlar. Amarika'daki hiçbir çizgi filmde veya filmde Amerikan bayrağının veya kilisenin olmadığı bir film göremezsiniz. Çünkü çocukları o şekilde yetiştiriyorlar. İzledikleriniz sizi kandırmasın, Amerika bizden daha tutucu. Ama öyle bir algı uyguluyorlar ki zannedersiniz onlar çok liberal, rahat. Ama bir şekilde bizi kandırıyorlar. TRT Çocuk olmadan önce hiçbir yerli çizgi film piyasada yoktu. Çizgi filmleri dışarıdan ithal ediyorduk. Şimdi yüzde 75'e yakın içerden karşılıyoruz. ve bu sektör halini aldı. Çizgi filmleri dışarıya satar hale geldik. Benim önceki görevimde 'Keloğlan' çizgi filmini El Jezire Kids televizyonuna verdik. Bunu iyi işletirsiniz hem para kazanıyorsunuz hem de kendi kültürünüzü, medeniyetinizi çizgilerle satıyorsunuz."

"ÇOCUK ŞEHRİN GELECEĞİDİR"

Çocukların şehrin geleceği olduğunu belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Çocuk dostu şehirde çocuklar kent yönetiminin aktif katılımcılarıdır ve fikirleri kent yönetimi tarafından dikkate alınır. Bu fikirler kent politikalarında hayat bulur. Bin yılı devirmemiş bir şehrin gerçek anlamda bir mekan ve tarihin testinden geçmiş bir şehir olduğundan söz edilemez. Şehir mimarisini kaybederse estetiğini kaybeder, insan ahlakını kaybederse insani özünü ve estetiğini kaybeder. Ahlak, şehir kültürüne nüfuz edecek. Şehirlerin işlevsel ve estetik yönü vardır. Bizim vazifemiz şehrin organik bütünlüğünü oluşturan bütün yapıları, mahalleden büyük şehre kadar inşa etmek, o yapılar arasında insani bağ kurmak ve organik karakterini korumaktır. Çocukluğumuzda bizler kağıttan uçurtmalar yaparak eğleniyorduk. Bugün çocuklarımız bizim kadar şanslı değil. İşte biz bu 418 bin çocuğumuza daha güzel, daha yeşille bezenmiş, gülücüklerin sokaklara dağıldığı bir şehir bırakmak için çalışıyoruz. Çocuk, şehrin geleceğidir. Nasıl biz şehirleri medeniyet mirası olarak devraldıysak, çocuklardan da aslında geleceklerini emanet aldığımız şuuru ve bilinciyle nasıl bir şehir, nasıl bir mekan inşa etmemiz lazım? Bu, bizim için çok tarihi bir sorumluluk" şeklinde konuştu.

Akademisyenler adına konuşan eski Dekan Prof. Dr. Bayram Kodaman, "Çocuklar bizim geleceğimiz. Geleceğimiz olduğuna göre şehirlerimizi ve geleceği yeniden inşa etmemiz lazım. Şehir laboratuvardır. Laboratuvarın iyi olması demek çocuklar için iyi sonuç alması demektir" ifadelerini kullandı.

Ankara Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Köse, "3 gün devam edecek sempozyum için 300'ün üzerinde müracaat oldu. Gönül isterdi ki hepsi gelsin ama mekan ve imkan sıkıntısı var. 170 akademisyen ile keyifli bir sempozyum geçireceğimizi umuyorum" açıklamasında bulundu.

15-17 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan sempozyum sabah 09.00'da başlayıp akşam saat 19.00'a kadar devam edecek. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Şahin Osman Genç Samsun Canik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title