Haberler

Çanakkale'ye 100'üncü Yıl Hatıra Para Seti

Çanakkale Zaferi'nin ve Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü hatıra para seti bastı.

Çanakkale Zaferi'nin ve Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü hatıra para seti bastı.

Kültür, sanat ve milli değerleri yaşatma hedefiyle tarihi olaylara ilişkin hatıra para basımı yapan Darphane, Çanakkale Zaferi için basılan hatıra paralarının görselini düzenlenen yarışma ile belirledi. Diğer yandan, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul'da düzenlenen Barış Zirvesi anısına anma pulu hazırlanarak tedavüle sunuldu.

Birinci Dünya Savaşı ve insanlık tarihinin gördüğü son göğüs göğüse mücadele olan Çanakkale Savaşları'nın anısını yaşatmak üzere basılan hatıra paralarının tasarımlarında savaşın karanlık ve ilkel yüzünün yansıtılması hedeflendi. Çanakkale Zaferi anısına basılan hatıra para setinde 10 farklı tasarım yer alıyor.

HATIRA PARA SETİNDE YER ALAN TASARIMLAR

Barışın simgesi olan güvercinin, savaşın gerçekleştiği topraklardan gökyüzüne taşıdığı bayrak, bu topraklarda savaşırken canını feda etmiş tüm askerlerin döktüğü kanın boşa gitmediğini, savaşın sonucunda kazananın barış ve dostluk olduğunu anlatmak üzere ' Gelibolu 2015 Hatıra Parası' basıldı. Çanakkale Şehitleri Anıtı ile birlikte Gelibolu Yarımadası'nın en büyük anıtları arasında yer alan Mehmetçik Deniz Feneri'nin tasarımdan oluşan 'Çanakkale Mehmetçik Deniz Feneri Hatıra Parası' basıldı. Çanakkale Savaşları'nda Türkiye'nin karşı cephesinde yer alan devletler ile kurduğu dostluk ilişkilerini ortaya koyan ve 23 Nisan 2015'te Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 'Barış Zirvesi' anısına '23 Nisan Barış Zirvesi Hatıra Parası' bastırıldı. 1913'te, Ege ve Akdeniz'de olağanüstü güç koşullarda gerçekleştirilen Akın Harekatı'nda yer alan Hamidiye Kruvazörü'nün başarılarının anısına Hamidiye Kruvazörü Hatıra Parası bastırıldı. Alman ve İngiliz donanmalarının Adriyatik'teki karşılaşmalarının ardından 1914'te Çanakkale Boğazı'na girmesiyle Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındığı açıklanan tarihi geminin anısına 'Midilli Kruvazörü Hatıra Parası' basıldı. Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz Goliath Zırhlısını Çanakkale'nin Morto Limanı'ndan yaptığı torpido atışı ile batıran ve savaşın sürecini büyük ölçüde değiştiren Muavenet-i Milliye Muhribi anısına Muavanet-i Milliye Muhbiri Hatıra Parası bastırıldı. Çanakkale Zaferi'nin sessiz kahramanlarından biri olan Nusret Mayın Gemisi anısına Nusret Mayın Döşeme Gemisi Hatıra Parası bastırıldı. Midilli gemisi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya'nın müttefiki olarak I.Dünya Savaşı'na girişinde kilit rol oynayan Yavuz Kruvazörü anısına Yavuz Muharebe Kruvazörü Hatıra Parası bastırıldı.

BARIŞ ZİRVESİNE ÖZEL ANMA PULU HAZIRLANDI

Öte yandan, Çanakkale Savaşı'nda Türkiye'nin karşı cephede yer alan devletler ile kurduğu dostluk ilişkilerini göstermek adına 23 Nisan 2015'te İstanbul'da düzenlenen Barış Zirvesi anısına 2 farklı anma pulu, anma bloğu, ilk gün zarfı ile pul portföyü hazırlandı. Anma pulu için hazırlanan ilk gün zarfının damgası da Barış Zirvesi günü Beyoğlu PTT Merkezi'nde ve Zirvenin düzenlendiği İstanbul Kongre Merkezi'nde açılan geçici PTT ofisinde kullanıldı. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Zaferi 23 Nisan Gelibolu İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title