Haberler

Çanakkale Valisine Haka Danslı Karşılama

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Yeni Zelanda ziyaretini değerlendirdi. Çok üst düzeyde karşılandıklarını, sıcak ve samimi şekilde ağırlandıklarını söyleyen Vali Çınar, en ilginç deneyimini ise Hamilton Belediye Meclisi girişinde yaşadı. Maori savaşçılarının barış dansıyla karşılanan Vali Çınar, kendisine sunulan barış bitkisini aldıktan sonra yoluna devam etti.

SAVAŞ DEĞİL BARIŞ DANSI YAPTILAR

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale savaşlarının 100. Yıl dönümünde, 24-25 Nisan'da düzenlenecek törenler öncesinde Yeni Zelanda'ya giderek ziyaretler gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Yeni Zelanda ziyaretinde üst düzey törenle karşılanan Vali Çınar, buradaki en ilginç deneyimi ise Hamilton Belediye Meclisi ziyaretinde yaşadı. Vali Çınar ve beraberindeki heyet için burada özel bir karşılama töreni yapıldı. Bina önünde Vali Çınar ve beraberindekileri, tarihi Haka Dansı ile yerli Maori Kabilesinden savaşçılar karşıladı. Maori'ler Türk heyetine Haka'nın klasik 'savaş' dansı yerine iyi niyet göstergesi olan 'karşılama' törenini sergilediler. Ellerinde mızraklarla, Maori kültürüne ait bazı hareketler sergileyerek Vali Çınar'a yaklaşan savaşçılardan birisi, elinde bulunan ve 'Barış'ı simgeleyen bitkiyi Vali Çınar'ın önüne bıraktı. Vali Çınar, Maori kültüründe 'barışa çağrı' anlamına gelen bu harekete, bitkiyi yerden alarak cevap verdi. Savaşçılar, daha sonra yine kendilerine özgü dans figürleriyle, Çınar ve beraberindekileri binaya davet etti. Meclis üyelerinin tamamı ve Hamilton sakinlerini oluşturan yerel halk da bu törenleri ilgi ile izledi.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı, Waikato Ticaret ve Sanayi Odasından iş adamlarıyla da görüşen Vali Çınar, Çanakkale'ye dönüşünde yaptığı açıklamada, "Yeni Zelanda'ya yaptığımız ziyaret çok verimli ve içerik açısından da dolu dolu bir ziyaret oldu. Birçok temasta bulunarak hem ülkemizi temsil etme hem de iki ülke arasında bundan sonra yapılabilecek çeşitli ticari, sosyal ve kültürel aktivitelerle ilgili karşılıklı fikir paylaşımı gerçekleştirdik. Ziyaretimiz süresince bize sürekli eşlik eden Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarının protokol yetkililerine ve Büyük Elçimiz ile elçiliğimiz görevlilerine teşekkür ediyorum" dedi.

HAKA DANSI ÇANAKKALE'DEKİ TÖRENLERDEN ÇIKARILMIŞTI

Yeni Zelandalıların geleneksel Haka dansı, 2004 yılına kadar, Çanakkale'de gerçekleştirilen Çanakkale Kara Savaşları anma etkinliklerinde sergileniyordu. 2005 yılında ise bu dans tören programından çıkarıldı. Maori kültüründe, cesaret ve meydan okumayı sembolize eden savaş dansı hareketlerinin, Türk argo kültüründe müstehcen anlamlar içermesi nedeniyle, 2004 yılında yapılan dans, törenlerin önüne geçmiş, bu durum Yeni Zelanda hükümetini de rahatsız etmişti. Yeni Zelandalılar, 2005 yılından itibaren Türkiye'de yapılan anma törenlerinde, savaş dansını sergilemedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yeni Zelanda Ahmet Çınar Ali Çınar Çanakkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title