Haberler

Çanakkale, Tarihinin En Görkemli Anma Törenine Hazırlanıyor

Güncelleme:

BURAK AKAY - Türk tarihinin altın sayfalarından olan, milletin eşsiz kahramanlığı, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek "Çanakkale geçilmez" destanı yazdığı Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü ve kazanılan büyük zaferin coşkuyla kutlanması için hazırlıklara devam ediliyor.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiili olarak Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılına girildiğini söyledi.

Doğal olarak törenlerin, 100'üncü yılda öncekilerden daha fazla görkemli, katılımlı ve hazırlıklı gerçekleştirileceğini belirten Çınar, bunun seneye yayılan etkinliklerle süreceğini anlattı.

Pek çok kurum ve kişi tarafından hazırlanan projelerin yıl içinde uygulanacağını dile getiren Çınar, şöyle konuştu:

"Temelde Çanakkale Savaşları'nın, zaferinin kutlanması, Çanakkale Deniz Zaferi olarak adlandırdığımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak milletimizle kutladığımız 18 Mart tarihimiz var. Akabinde Anzak Törenleri olarak da anılan ayrıca 57'nci Alay Yürüyüşü olarak tabir ettiğimiz 24-25 Nisan tarihlerimiz var. 100'üncü yıl olması münasebetiyle ilk olarak 18 Mart hazırlıklarımız tamamlanmış durumda. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerekli çalışmalar yapıldı. Program, taslak halinde somutlaştı. Bu zaferi en güzel şekliyle kutlayacağız. Devletimizde en üst seviyede katılım sağlayacak. Törenlere Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı bilgisi var. 18 Mart'taki kutlamalarımızı halkımızla Şehir Stadyumu'nda gerçekleştiriyoruz. Buradaki törenin akabinde Büyük Anıt dediğimiz Şehitler Abidesi'ndeki törenlere geçilecek. Burada daha çok resmi ağırlıkta bir tören yapılıyor."

"106 ülkenin devlet başkanı ve temsilcisine özel davet"

Çınar, 24-25 Nisan'daki uluslararası törenlerin ise Cumhurbaşkanlığının himayelerinde gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

Bu törenlerle ilgili hazırlıklara değinen Çınar, "Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Dışişleri Bakanlığımızın sekreteryası tarafından 106 ülkenin devlet başkanı ve temsilcilerine özel davet yazısı gönderildi. Bunun dışında Birleşmiş Milletler ve NATO gibi 36 uluslararası kuruluşlara da aynı davette bulunuldu. Tabii ki bu davete icabet edilecektir" dedi.

Vali Çınar, bu davetler için katılım konusunda dönüşleri almaya başladıklarını belirtti.

Programların dolu dolu geçeceğine dikkati çeken Çınar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Neredeyse Çanakkale'de dünya devlet başkanlarının katıldığı Birleşmiş Milletler toplantısı gibi en kalabalık ve en yoğun olan bir program gerçekleştirilecek. Bu konuyla ilgili hazırlıklarımız tamamlanma aşamasına geldi. Tabii kolay bir iş değil, çok detay var. Dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı anlayışlarından, farklı kültürlerinden, farklı devlet gelenek ve görenekleri olan çok sayıda insan burada bir arada etkinliklere katılacağı için bunları buluşturmak, birleştirmek çok zor bir iş. Takdir edilir ki bu, çok çaba isteyen, çok nakış isteyen bir iş. Biz de bu çalışmaları tamamlanma noktasına getirdik. Cumhurbaşkanlığımız, Başbakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve ilgili diğer bakanlıklarımız, valiliklerimiz, belediyelerimiz hep birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her türlü tedbir alınmış durumda. İnşallah yüzümüzün akıyla bu 100'üncü yılda artık insanların savaşlardan çok çektiğinden farkında olarak ve bu savaştan ibret alarak bütün dünyada barışa en çok hizmet edebilecek o ülkelerin temsilcilerinin bir arada oluşu da dünya barışına bir mesaj verecek, iyi bir etki yapacak program olacaktır."

"Şehir Müzesi" ve "Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi" kurulacak

Çınar, savaşların 100'üncü yılıyla ilgili bazı etkinliklere başlandığını aktardı.

Bu etkinliklerin, toplumun hissiyatı, anlayışı ve bilincine etki edecek konferans, sempozyum, festival, konser, sergi, yayın ve filmler olduğunu bildiren Çınar, şunları kaydetti:

"Tarihi eserlerin restorasyonu, şehitliklerde eksik kalan kısımların tamamlanması gibi önemli kalıcı eserler de olacak. Ayrıca projeler konusunda aklımızda olan bir Şehir Müzesi ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi gibi kalıcı eserler de yapılacak. 100'üncü yıl münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde büyük destekleriyle Türkiye'nin en büyük bütçeli 'Son Mektup' adı altında bir sinema filmi hazırlandı. 18 Mart günü bunun galası burada yapılacak. Ayrıca Türkiye'nin önemli sanayicilerinden İbrahim Bodur'un destekleriyle hazırlanan ve tamamlanma aşamasına gelen, dünyada önemli bir yere sahip ekibin üzerinde çalıştığı belgesel yapıldı. Bu da 100'üncü yıl için ortaya çıkmış eserler arasında yerini aldı." - Çanakkale

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Çanakkale Zaferi Ahmet Çınar Ali Çınar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
title