Haberler

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Çanakkale Savaşı'nda Fransız komutasında savaşa katılan Senegalli ve Sudanlı askerlerin, Türklere karşı savaşmayı reddettiklerini söyledi.

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliğince Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü çerçevesinde Dakar Cheikh Anta Diop Üniversitesinde konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Senegal ve Türkiye'nin ilişkilerinin köklerinin çok eskilere dayandığını ve bu ilişkilerin bugün de güçlü şekilde sürdüğünü belirtti.

Kısa süre önce Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın Türkiye'deki, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında düzenlenen Barış Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Arı, Çanakkale Savaşı'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da dile getirdiği gibi "centilmenler savaşı" olduğunu ifade etti. Arı, bu savaş sırasında farklı ülkelerin askerleri arasında bir dostluk ve saygı bağının kurulduğunu da vurguladı.

Arı'nın konuşmasının ardından Prof. Dr. Taşkıran, "Türkiye'nin Perspektifinden Çanakkale Savaşları" konulu konferans verdi.

Kurtuluş Savaşı'nda Türklerin çok sayıda cephede mücadele vermek zorunda kaldığını anlatan Taşkıran, Çanakkale muharebesinin insanlığın gördüğü en şiddetli savaşlardan biri olduğunu dile getirdi.

Taşkıran, o dönemde Fransızların sömürgesi olan Senegallilerin, Türklere karşı savaşmaları için Çanakkale'ye götürüldüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı bir yayın paylaştı. Kitapta, Çanakkale Savaşı'na katılan 7 Senegallinin ifadesine yer verildi. Hepsi, 'Fransızlar bizi Çanakkale'ye götürdüler ve Almanlara karşı savaşacağımızı söylediler. Fakat zaman geçtikçe esir düşen kişilerin Türk ve Müslüman olduklarını fark ettik ve savaşmayı reddettik' diyor. Bu belgeler bize gösteriyor ki Fransız Ordusu'nda savaşa katılan Senegal ve Sudan askerleri, o andan itibaren Türklerle savaşmayı reddetti. Bundan sonra da Fransızlar onları cephe gerisinde kullandı."

Düşman kuvvetlerin başındaki İngilizlerin, Çanakkale'yi kısa sürede geçerek Türk gücünü kırmayı planladığını vurgulayan Taşkıran, Türk askerinin iman gücü ve Mustafa Kemal Atatürk ile diğer komutanların askeri dehaları sayesinde Çanakkale'nin geçilemediğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Gazi Üniversitesi Çanakkale Taşkıran Senegal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title