Haberler

Çanakkale İftardan Sahura Buğday Hasadı

Çanakkale'de, bir tarla biçerdöver ile yapılan buğday hasadı hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıkması nedeniyleiftardan sonra başladı sahura kadar sürdü.

Çanakkale'de, bir tarla biçerdöver ile yapılan buğday hasadı hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıkması nedeniyle

iftardan sonra başladı sahura kadar sürdü. Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Ufuk Çakır'ın, kiralayıp buğday ektiği Esenler Mahallesi'ndeki 300 dönümlük tarlasında, ekinler sarardı, olgunlaştı ve hasada hazır hale geldi. Ramazan ayı olması, hava sıcaklığının da 40 dereceye kadar yaklaşması nedeniyle, buğday hasadı için gece tercih edildi. Gündüz sıcakta çalışmanın zorluğu, hem yangın riskinin yüksek olması, hem de hasadı etkileyen faktörler nedeniyle, buğdayların biçilme işlemi için uygun saat iftardan sonra olarak belirlendi. Biçerdöver, iftardan sonra çalışmaya başladı.

Kiraladığı tarladan hasat yapan Ufuk Çakır, çalışmayı gece yapmalarının sıcak ve oruç dışında başka nedenlerde olduğunu belirtip, "Ekin biçildikten sonra him buğday elde ediyoruz hemde kalan saplarından saman. Ekin saplarından saman balyaları oluşturuluyor. Gece serin ve nemsiz ortamda sap oranı daha çok oluyor. Bir de makinenin tane kaybı az oluyor. Çiğ olmadığı zaman sabaha kadar ekini biçiyoruz. Biçerdöver içinde, bizim için, tane için gece çalışılması daha verimli ve rahat oluyor. Bu yüzden geceyi tercih ediyoruz" dedi.

Bu yıl ki buğday veriminin iyi olduğunu, ancak piyasada halen fiyat belirlenmemesinin kaygı yarattığını da ifade eden Ufuk Çakır, "Verim iyi. Ama şuanda devletin açıkladığı bir fiyat yok. Piyasa tüccarın elinde. Ne kazanacağımızı bilmiyoruz. Herşey kapalı kutu. Hasat yarı oldu, bitiyor, ama hala fiyat yok ortada" diye sitem etti.

Güneşin batmasına az bir zaman kala başlayan çalışma, gece karanlığında da iş makinesinin ışık donanımı yardımıyla sürdü. İftarda başlayan buğday hasadı, sahur vaktinde sona erdi. Hasat edilen buğdaylar traktörlerle depolara taşındı. Şimdi ise açıklanacak fiyat bekleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Esenler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title