Haberler

Çanakkale Engelsiz Troia Dünyada İlk Olacak

Engelsiz Troia dünyada ilk olacak ÇANAKKALE Tevfikiye Köyü'ndeki 5 bin yıllık Troia Antik Kenti'nde hayata geçirilecek 'Engelsiz Troia' projesi, dünyada bir ilk olacak.

Engelsiz Troia dünyada ilk olacak

ÇANAKKALE Tevfikiye Köyü'ndeki 5 bin yıllık Troia Antik Kenti'nde hayata geçirilecek 'Engelsiz Troia' projesi, dünyada bir ilk olacak. Görme engelli ozan Homeros'un yazdığı destanlarla ölümsüzleştirdiği Troia'yı, bu sayede artık tüm engelliler gezebilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi, Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yaz yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Ana sponsorluğunu İçdaş'ın üstlendiği kazılara Haziran ayında başladıklarını belirten Aslan, daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan savunma ve saray yapılarının daha iyi anlaşılması için kazı ve temizlik çalışmaları yaptıklarını, bu sayede artık ziyaretçilerin gezerken Troia antik kentini daha iyi anlayabileceklerini söyledi.

GEZİ GÜZERGAHI YENİLENİYOR

Bu yıl ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 15 civarında arttığını ve yılsonunda 600 bini geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Rüstem Aslan, yapımı devam eden müzenin açılmasıyla beraber bu rakamın 1 milyona ulaşacağını belirtti. Ancak, ziyaretçi sayısındaki artışın Troia'yı turistlere karşı daha fazla koruma zorunluluğunu ortaya çıkardığını, bu nedenle de antik kentteki gezi güzergahını yeniden düzenlemeye başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Rüstem Aslan, "Maalesef Troia'daki en büyük tahribatı turistler yapıyor. Ziyaretçi ile ören yeri arasındaki ilişkiyi sıfıra indirmek için çalışıyoruz. Gelen turistler, yürüyüş yoluna girecek ve gezerken hiçbir şekilde antik kentteki orijinal buluntularla teması olmayacak. Dokuya uygun, göze hoş gelen gezi yolunun içinden geçirip ziyaretini bitirmesini sağlayacağız. Bunu yaparken aynı zamanda şuanda 500 metre olan gezi güzergahını 700 metreye uzatıyoruz. Antik kentin yeni bazı bölgelerini de gezi güzergahı içine dahil ediyoruz. Ziyaretçiler artık antik kentin daha fazla yerini görebilecek ve gezi süreleri uzayacak" dedi.

ENGELLİLERE ÖZEL UYGULAMA

Kazı Başkanı Rüstem Aslan, görme, işitme ve bedensel engelli ziyaretçilerin ören yerini dolaşabileceği tümüyle engelsiz bir Troia projesi çalışması başlattıklarını da söyledi. Gelecek yıla kadar proje onaylarını almak istediklerini belirten Aslan, "Genelde görme, yürüme ve duyma engelli ziyaretçiler için müzelerde uygulamalar var. Fakat engelsiz bir ören yeri uygulaması dünyada yok. Bunun bir önemi daha var. Dünya tarihinin en önemli kişilerinden, kültür anlamında iz bırakan ozan Homeros da görme engelli. Görme engelli bir insanın ölümsüzleştirdiği Troia Savaşı'nı ve Troa kentini, yine görme engelli ziyaretçiler için yeniden düzenlemek istiyoruz. Dünyadaki hiçbir ören yerinde bu uygulamalar yok. Troia'da ilk olacak. Görme engelli kişi ziyaret ettiğinde modelle dokunabilecek, istediği dilde dinleyebilecek ve duvarlara dokunup onun boyutunu anlayabilecek. Yürüme engelli vatandaşlar ören yerinin tümünü olmasa bile büyük bir kısmını ziyaret edebilecek. İşitme engelliler için zaten şuanda bir sistem var" dedi.

TROİA SAVAŞI GİZEMİNİ KORUYOR

Troia'da gizemini koruyan en önemli konunun Homeros'un İlyada Destanı'nda anlattığı Troia Savaşı'nın kanıtlanması olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, "Bütün arkeologların amacı aslında Troia Savaşı'nı ispatlamak. Bunu yazılı metin ile ispatlarsınız. Ama elimizde yazılı bir metin yok. O zaman mezarlıktaki gömülerdeki buluntular ve onlardaki analizlerle ispatlayabilirsiniz. Şuana kadar da Homeros Troia'sı dediğimiz dönemin mezarlık alanı bulunamadı. En önemli gizem Troia'nın mezarlığının nerede olduğu. Bu sene yaptığımız analizlerde çok sağlam ipuçları elde ettik. Önümüzdeki yıllarda bu gizemin üstündeki sır perdesini yavaş yavaş kaldırmaya çalışacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title