Haberler

Çanakkale'de Zafer Alanları Dünya Mirası Geçici Listede

Çanakkale'de, 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın yazıldığı savaş alanları UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı.

Çanakkale'de, 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın yazıldığı savaş alanları UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı.

Bu yıl 28 Temmuz tarihinde 1'inci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü olması nedeniyle, Çanakkale ve Gelibolu'daki savaş alanları için UNESCO'ya başvuruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Çanakkale merkezindeki Kumkale bölgesi ile Gelibolu Yarımadası'nın tamamı için yaptığı başvuru incelendi. Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı alanlar, Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edildi.

56 ANIT VE ŞEHİTLİK BULUNUYOR

Dünya mirası kabul edilen Çanakkale merkezindeki Kumkale bölgesi, Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında önemli rol oynadı. Gelibolu Yarımadası da özellikle 8.5 ay süren Kara Savaşları'na ev sahipliği yaptı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, 33 bin hektarlık alana sahip olan bu bölgenin 1973 yılında Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesine alındığını söyledi. Hacıalioğlu, 4533 sayılı 'Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu' ile korunan ve Uzun Devreli Gelişme Planı bulunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda 56 anıt ve şehitlik bulunduğunu söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mithat Atabay, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1'inci Dünya Savaşı'nda 11 ayrı cephede savaştığını ancak Kültür Turizm Bakanlığı'nın önerisiyle Çanakkale ve Gelibolu 1'inci Dünya Savaşı alanlarının, Dünya Miras Geçici listesinde yer aldığını söyledi.

KRİTİRLER YERİNE GETİRİLİRSE DAİMİ LİSTEDE

28 Temmuz tarihinde 1'inci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yıldönümü etkinlikleri başlayacağını belirten Atabay, "1'inci Dünya Savaşı'na katılan ülkeler, savaş alanlarının korunması konusunda bir görüş birliğine vardı. Bu çerçevede de Bakanlık Türkiye'de Çanakkale ve Gelibolu listeye önerildi ve bu öneri kabul edildi. Ancak şu an için geçici miras listesinde yer alıyor. Tüm kriterler yerine getirildikten sonra daimi olarak Dünya Kültür Mirası listesinde yerini alacak" dedi. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mithat Atabay Gelibolu Kumkale Politika Güncel Haberler

title