Haberler

Çanakkale'de Tarihi Anlar...Liderlere Kuran Ziyafeti

Güncelleme:

Şehitlere dua...

Törende önce Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra İngiltere Veliaht Prensi Charles anıta çelenk bıraktı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de şehitler için dua etti.

İngiltere Prensi Charles ve bir çok dünya liderinin katıldığı Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü için yapılan törenler başladı.

100. yıldönümü törenlerinde ilk anma Mehmetçik Anıtı'nda başladı. Törende önce Kur'an sonra da şehit askerler için Fatiha okundu.

ANITA ÇELENK BIRAKILDI

Anma törenlerine 17 devlet başkanı ve 5 başbakan katılıyor. Törende önce Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Prens Charles anıta çelenk bıraktı.

KUR'AN OKUNDU

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Törende Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehit askerler için dua etti. Görmez'in sözleri yabancı konuklara da tercümanlar aracılığıyla çevrildi.

"ŞEHİTLER HUZURUNDAN SESLENİYORUZ"

Görmez, ''Çocukların kadınları yaşlıları hak ve hukukun çiğnenmesine engel olamadık. Bizleri bağışla. Ecdadımızın cephede gösterdiği merhameti birbirimizden esirgedik. Allah'ım Çanakkale'de 100 sene önce şehit olanların huzurundan sesleniyoruz. Ortak evimiz olan dünyayı huzur ve barış içinde daha yaşanabilir bir dünya haline getirebilmek için yardım eyle yarrabbim'' dedi.

PRENS CHARLES: SAVAŞLARI AŞMAK İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAMIZ GEREKİYOR

Törende bir konuşma yapan İngiltere Veliaht Prensi Charles özetle şunları söyledi:
''Modern savaşın geri getirdiği yıkıcı silahlar ölümleri artırdı. Yaz sıcağı hastalıkların artmasına neden oldu sonrasında gelen kış ölümleri artırdı. Savaşın 100. yılında burada sergilenen kahramanlığı her zaman takdir etmeliyiz. Buradakiler korkunç bir savaşta yer aldılar çok sayıda kişi sevdiklerini bir daha asla göremedi. Burada büyük bir savaş verildi. Sadece farklı uluslardan askerler savaştığı için dünya savaşı değildi etkileri de küresel oldu. İmparatrluklar dağıldı. Anzakların kahramanlığı ortaya çıktı. Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların kendileriyle gurur duymalarını sağladıklar.

Üzüntüyle ifade ediyoruz ki iki dünya savaşı geçmiş olmasına rağmen bugün dünyamızda hala çatışmalar yaşanıyor. Hepimiz ortak bir sorumluluk paylaşıyoruz fakat liderler olarak bu hoşgörüsüzlüğün üstünden gelmek için savaşları aşmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor.''


ERDOĞAN: BU TOPRAKLARDA YATAN HER GENÇ EVLADIMIZ

Prens Charles'tan sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:
''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaştan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı şekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için şükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür. Yeni savaşlar yaşanmaması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

Bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz değil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür.

Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Şafak Ayini'ne 10 bini aşkın yabancı katılacak bizim gençler asgari 35 bin genç katılacak. Terörizmin, ırkçılığın çaresi burada.''

Kaynak: Takvim.com.tr / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Prens Charles Çanakkale Güncel Haberler

title