Haberler

Çanakkale'de Emekli Eğitimci Hdp'den Milletvekili Adayı

Çanakkale'de, yıllarca sendikal faaliyetler, kadın platformu, dantel lobisi ve engelli platformlarında görev alan Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Çanakkale birinci sıra milletvekili adayı emekli eğitimci Özlem Ergun Açanal, "Milletvekili olayım ya da olmayayım, benim hayatım bundan sonra da kadınların ve engellilerin sorunlarının çözümü üzerine çalışmakla devam edecektir" dedi.

Çanakkale'de, yıllarca sendikal faaliyetler, kadın platformu, dantel lobisi ve engelli platformlarında görev alan Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Çanakkale birinci sıra milletvekili adayı emekli eğitimci Özlem Ergun Açanal, "Milletvekili olayım ya da olmayayım, benim hayatım bundan sonra da kadınların ve engellilerin sorunlarının çözümü üzerine çalışmakla devam edecektir" dedi.

Çanakkaleli olan ve kendisini 'Çanakkale kadınıyım' diye tanımlayan Özlem Ergun Açanal, kente uzun yıllar öğretmenlik yaptı. Eğitim hizmetinin son bölümünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) noktaladı, 5 yıl önce emekli oldu. Uzun süredir içinde bulunduğu gerek sendikal faaliyetler, gerekse kadınlarla olan çalışmaları sonucunda bugün HDP'nin Çanakkale birinci sıra milletvekili adayı olduğunu belirten Açanal, iki dönem Eğitim-Sen Çanakkale Şube sekreterliği ve kadın sekreterliği yaptığını ve kadın mücadelesine etkin olarak katıldığını söyledi. Açanal, Eğitim-Sen okulundan yetişmiş bir kadın olmasının da kendisine çok şey kattığını kaydetti.

"Sendikada öğretmen ve eğitim emekçilerinin sorunlarıyla ilgilenirken bir de görüyorsunuz ki toplumda kadın çok derin ve kanayan bir yaraya sahip" diyen Açanal şöyle davem etti:

"Çanakkale'de bir kadın platformunun oluşturulmasında biraz da olsa emeğim olduğunu düşünüyorum. Bu kadın platformunda bir çok siyasetten, birçok gelenekten gelen bir çok kadın arkadaşımla tanıştım. Çanakkale'de bugün de kadın hareketi çok hareketli. Beraber çalışıyoruz. Aslında onların cesaretlendirmeleriyle, ama her politikadan kadın arkadaşların 'Hadi artık Çanakkale'de seçilebilecek sıradan bir kadın aday çıkarmamız gerekiyor ve kadınları siyasete dahil etmemiz gerekiyor' dedi. Gerçekten arkadaşlarımdan bu desteği gördüm."

DANTEL LOBİSİ

Çanakkale'de yaptıkları en ilginç işlerden birisinin de kadın platformundaki birkaç arkadaşıyla birlikte kurdukları 'Dantel Lobisi' olduğunu söyleyen Açanal, "Kadınlar geçtiğimiz aylarda ördükleri dantelleri birleştirerek Cumhuriyet Meydanı'ndaki Çanakkale Savaşları'ndan kalma tarihi topun üzerine serip, barış mesajı verdi. Kadının tamamen kendine ait olan, hiçbir zaman tarihin ya da bu ülkenin hiçbir yerinde kadının ördüğü dantele kadından başka değer vermeyen bir toplumda, danteli öne çıkararak barış isteğini vurguladı. Buradan yola çıkarak kurduğumuz Dantel Lobisi politik olan yada olmayan bütün kadınların isteklerine ve ihtiyaçlarına olabildiğince çare üretmeye çalışan, kadına karşı şiddette, kadın cinayetlerine karşı eylemlerde acil olarak sokağa çıkan ve kadın platformunu hareketlendiren bir grup. 'dantellobisi.blogspot.com' diye bir bloğumuz var. Arzu edenler girip yazı da yazabilir. Birçok kadın arkadaşımız kadının emeğinin ev içinde nasıl sömürüldüğüne, nasıl yok sayıldığımıza dair gerçekten dünyanın bütün kirli çamaşırlarını ve kirli bulaşıklarını sanki bizim yıkama zorunluluğumuz, doğuştan alnımızda yazıyormuş gibi bunun kader olmasını değiştirmek üzerine önce kendi kendimizi buluyoruz kadınlar dantel lobisinde, sonra yazmaya başlıyoruz ve bloğumuza koyuyoruz" dedi.

"AKP'NİN GÖSTERDİĞİ GİBİ PEMBE BİR TABLOSU YOK BU ÜLKENİN"

ÇOMÜ Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'nda öğretim elemanlığı yaptığı dönemde engelli çocuklar ve onların aileleriyle akademik boyutta ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini de anlatan Açanal, "Ancak bu boyut öyle kalmıyor. Alanda sokakta toplumsal yaşamda onların ihtiyaçları devam ediyor. Bu ihtiyaçlara cevap vermek için birazcık yaşamlarının daha sürdürülebilir olması için çabam hala daha devam ediyor. Bir tek şey söylemek istiyorum Türkiye'deki engelliler ve aileleri konusunda. Öyle AKP'nin gösterdiği gibi pembe bir tablosu yok bu ülkenin. Bu ülkede çok derin bir yoksulluk çeken engelli kısmı var. Engellilere açılan özel eğitim merkezlerinde haftada 8 saat ders veriliyor. Haftada 8 saat bir engellinin yaşamını ve eğitimini gerçekleştirmesi için yeterli değil. Onun üzerindeki ders saatlerinden ders başına 40-50 TL alıyorlar. Tamamen AKP'nin üstü örtük yancı, ayrıştırıcı, yalancı politikaları engellileri ve ailelerini derinden vurmuş durumda. Engelli anne ve babaların çok zor durumda olduklarını, ekonomik kriz içinde kıvrandıklarını ve toplumsal hayata karışmada çok büyük zorluklar içinde olduğunu biliyorum. HDP'den milletvekili olayım ya da olmayayım benim hayatım bundan sonra kadın ve engelli aileleri ve engelli çocuklarla çalışmak üzerine devam edecektir. Çok değerli buluyorum. İnsanların dikkatini engelli ailelerine ve engellilere çekmeyi çok arzu ediyorum. Çok ihtiyaçları var bize. Hangi siyasetten olursanız olun ama gerçeklerle yüzleşmek zorundasınız. Bu aileler var ve bize ihtilaçları var. Beraber olmak zorundayız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Halkların Demokratik Partisi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title